Jon Skolmen er død:

- En rausere fyr skal man lete lenge etter

Humornorge minnes Jon Skolmen, som gikk bort torsdag.

HUMORLEGENDE: Skuespillerens tidligere kollegaer minnes Jon Skolmen, som gikk bort torsdag. Foto: NTB Scanpix / Privat
HUMORLEGENDE: Skuespillerens tidligere kollegaer minnes Jon Skolmen, som gikk bort torsdag. Foto: NTB Scanpix / Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kveld kom nyheten om at skuespiller, artist og revyforfatter Jon Skolmen hadde gått bort. Den folkekjære underholderen ble 78 år gammel, og sovnet stille inn med familien rundt seg.

Skolmen har en lang karriere bak seg, og huskes blant annet for sine mange år i NRK, der han blant annet sto bak «Jon med skrivemaskinen», og deltok i det populære programmet «Lekestue».

Han blir også husket av mange for rollen som Ole Bramserud i de seks filmene i «Selskapsreisen»-serien, der han spilte med den svenske skuespilleren Lasse Åberg (78). «Selskapsreisen» fra 1980 var Skolmens debut som filmskuespiller, og filmene var svært populære både her til lands og i vårt naboland, Sverige.

Overfor Expressen uttrykte Åberg torsdag sin sorg over kollegaens bortgang:

- Han var en veldig vennlig og empatisk person. Vi hadde det veldig gøy da vi spilte inn filmene, sa han til avisa.

KOLLEGER: Lasse Åberg (til høyre) spilte sammen med Jon Skolmen (til venstre) i de seks «Selskapsreisen»-filmene. Her er de to avbildet i 1998. Foto: NTB Scanpix
KOLLEGER: Lasse Åberg (til høyre) spilte sammen med Jon Skolmen (til venstre) i de seks «Selskapsreisen»-filmene. Her er de to avbildet i 1998. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Også her til lands minnes mange den avdøde skuespilleren.

- En humorlegende

Komiker, musiker og skuespiller Jon Niklas Rønning (39) har delt et lengre innlegg til ære for Jon Skolmen på sin Instagram-profil, der han blant annet beskriver ham som «en humorlegende».

Til Dagbladet forteller Rønning at han som barn var inspirert av Skolmens humor og svært begeistret for både «Selskapsreisen» og de prosjektene han gjorde med avdøde Trond Kirkvaag. Spillefilmen «Plastposen», der Jon Skolmen spilte hovedrollen, var Rønnings første, store kinoopplevelse.

- Han var så kul og fin, og han hadde en naturlig humor i seg. Han hadde en rocka tilnærming til faget, og brøytet vei for vår generasjon komikere. Man ble glad av å være med Jon, og rausere fyr skal man lete lenge etter, sier han.

Da Rønning i begynnelsen av 20-åra begynte å tre inn i humorbransjen selv, inviterte Skolmen ham som sin radiogjest på NRK. Det var stort for Rønning.

- Han ville løfte fram unge talenter, og han stilte også opp da vi spilte inn TV-serien vår, «Bye og Rønning», for første gang. Der deltok han gladelig både på sketsjene og på etterfesten, der han delte av livet og karrieren sin, minnes Jon Niklas Rønning.

Han beskriver Skolmen som en varm, god, snill og ustyrtelig morsom mann, som var raus mot de unge som hadde en drøm om å få innpass i bransjen. Han fulgte alltid med på hva som foregikk, og var flink til å sende e-poster når han hadde sett noe han likte. Selv når Skolmen var på ferie, tok han seg tid til å sende mail.

FORBILDE: Jon Niklas Rønning, Jon Skolmen og Anders Bye i Stockholm 17. mai 2005. Han tok seg til til å instruere Bye & Rønning i korrekt og nødvendig svorsk før Sverige-debuten. Foto: Privat
FORBILDE: Jon Niklas Rønning, Jon Skolmen og Anders Bye i Stockholm 17. mai 2005. Han tok seg til til å instruere Bye & Rønning i korrekt og nødvendig svorsk før Sverige-debuten. Foto: Privat Vis mer

- Det strålte en varme fra ham. Både profesjonelt og privat. Det er mange som ikke er så morsomme som de ser ut på scenen privat, men det var Jon. Når heltene dine sier «stå på», gir det virkelig en inspirasjon til å faktisk stå på videre. Det betyr mer enn man tror, og det er en raushet jeg vil ta med meg videre i livet.

- Goding og spilloppmaker

Brit Elisabeth Haagensli (65) minnes Skolmen som en varm og hyggelig mann, som det alltid var stor stas å møte.

- Han var en blanding av en «goding» og en spilloppmaker, og han hadde alltid noe gøy på lur, sier hun til Dagbladet.

Haagensli beskriver Skolmen som en fjernsynspioner, og personlig satte hun stor pris på hans nysgjerrighet, spesielt når det kom til å holde seg oppdatert på hva som foregikk i andres liv.

VARM OG HYGGELIG: Brit Elisabeth Haagensli minnes Jon Skolmen som en varm og hyggelig mann. Her er de to avbildet under åpningen av Scandic Hotel St. Olav i Oslo i 2000. Foto: NTB Scanpix
VARM OG HYGGELIG: Brit Elisabeth Haagensli minnes Jon Skolmen som en varm og hyggelig mann. Her er de to avbildet under åpningen av Scandic Hotel St. Olav i Oslo i 2000. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Han var ofte å se på forestillinger rundt om, og det setter man jo pris på som skuespiller. Han var opptatt av hva som skjedde, og flink til å holde seg oppdatert. Han spurte også alltid om hvordan det gikk med alle andre, og var genuint interessert i hva de drev med om dagen, sier hun.

- En unik utstråling

- Jon var en vennlig komiker. En god og varm komiker. Kanskje ikke den med den mest ville og gale humoren, men alltid hyggelig å se. Både på film, TV og privat. Privat var han i grunn akkurat som på TV, sier komiker og skuespiller Lars Mjøen (73) til Dagbladet.

Mjøen sitter igjen med det samme inntrykket av Skolmen som mange andre, at han var en jovial og varm person.

- Han hadde en unik utstråling, som mange store talenter har. Det var ikke så lett å peke på nøyaktig hva det var, men man ble glad og i godt humør av å se på Jon Skolmen. Personlig må jeg si at de programmene han lagde med Trond Kirkvaag til dags dato er det morsomste jeg har sett av norsk TV-humor.

HUMOR: Lars Mjøen trekker fram programmene Jon Skolmen lagde med Trond Kirkvaag (til venstre) som sine personlige favoritter. Her er humorduoen avbildet i Oslo i 1974. Foto: NTB Scanpix
HUMOR: Lars Mjøen trekker fram programmene Jon Skolmen lagde med Trond Kirkvaag (til venstre) som sine personlige favoritter. Her er humorduoen avbildet i Oslo i 1974. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han trekker fram programmene «Buffalo Bløffs nasjonale vegg-til-vegg-show» og «Rundkast om kringkasting», kjent i utlandet som «The Nor-Way to Broadcasting». Sistnevnte vant både Gullrosen, Chaplinprisen og Presseprisen under Underholdningsfestivalen i Montreux i 1976.

- De var blant dem som inspirerte Knut Lystad og meg. De holdt jo på på TV da vi så smått hadde begynt i radio med «Bedre seint enn alvor». Jon og Trond var nærmest de eneste i Norge vi lo av.

Skolmen og Kirkvaag var pionerer for den Monty Python-inspirerte humoren som humorgruppa KLM (Kirkvaag, Lystad og Mjøen, journ.anm.) seinere tok videre, mener Mjøen.

Han trekker også fram «Selskapsreisen»-filmene, og TV-serien «Jon med skrivemaskinen», som han mener var spesielt nyskapende.

- Jeg tror ikke du finner noen som kan ha noe stygt å si om Jon Skolmen.

Fornyet TV-humoren

- Da Lars og jeg begynte på radio, var Jon Skolmen og Trond Kirkvaag to av de største forbildene våre. Det var «Wesensteen» (Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen jr., journ.anm.), og så var det Jon og Trond, sier komiker og skuespiller Knut Lystad til Dagbladet.

Skolmen var TV-mediets komiker, mener han.

HEDRET: I 2009 mottok Knut Lystad årets hederspris under Komiprisen. Prisen var det Knut Lystad som delte ut. Foto: NTB Scanpix
HEDRET: I 2009 mottok Knut Lystad årets hederspris under Komiprisen. Prisen var det Knut Lystad som delte ut. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Mens andre fortsatt dreiv med revy, fornyet han TV-humoren, sammen med Kirkvaag. Da vi seinere fikk sjansen til å jobbe med dem, var det stor stas.

Lystad og Skolmen var også gode venner på privaten.

- Jeg ble behandla som en del av familien. Han var en utrolig familiekjær mann, og et godt menneske. Det kjentes på ham. Du smilte når du så Jon. Han var aldri ondsinnet i tingene har gjorde.

VENNER: Knut Lystad og Jon Skolmen var gode venner også på privaten. Her er de avbildet med sine kjære, Jytte Jelskov og Elisabeth Rud, under Komiprisen i 2006. Foto: NTB Scanpix
VENNER: Knut Lystad og Jon Skolmen var gode venner også på privaten. Her er de avbildet med sine kjære, Jytte Jelskov og Elisabeth Rud, under Komiprisen i 2006. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På sine eldre dager hadde Skolmen litt problemer med replikkene, sier Lystad.

- Men den svakheten gjorde han til en styrke.

Han forteller om innspillingen av TV-serien «Luftens Helter» fra 2007.

- Han hadde litt problemer med å holde orden på ordtak. En gang sa han at han ble «tatt med senga nede». Vi lå på gulvet og vred oss av latter alle sammen. Det var mye moro på det settet, og det var fint å se ham jobbe med Kirkvaag igjen.

NRK-SERIE: I 2007 spilte Skolmen (til høyre) inn humorserien «Luftens Helter» sammen med Knut Lystad (til venstre) og Kristin Zachariassen. Foto: NTB Scanpix
NRK-SERIE: I 2007 spilte Skolmen (til høyre) inn humorserien «Luftens Helter» sammen med Knut Lystad (til venstre) og Kristin Zachariassen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lystad beskriver Skolmen som en ekspert i humorfaget

- Han var en elskelig mann, et godt menneske, og en god komiker. Han hadde timingen på stell. Han er blant de få menneskene jeg ikke har noe negativt å si om. Jeg har tenkt masse på ham i dag, det har gått en evig nekrolog gjennom hodet mitt. Det setter i gang tankene, og de er bare gode. Det eneste triste er at han er borte. Skolmen vil bli savnet både som menneske og komiker, forteller Lystad.

- Han var en stor, sjarmerende bamse av en god komiker. Han gikk kanskje litt i sin egen glemmebok mot slutten. Men heldigvis har han ikke gått i noen andres. Han lever videre i alle oss andre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer