OSLO RUNWAY: Arrangemenet tok over for Oslo Fashion Week i 2015, men allerede nå kan det være slutt for nykommeren. Bildet er tatt under Oslo Runway i januar. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix
OSLO RUNWAY: Arrangemenet tok over for Oslo Fashion Week i 2015, men allerede nå kan det være slutt for nykommeren. Bildet er tatt under Oslo Runway i januar. FOTO: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

- En tragedie hvis de forsvinner

Hvis Oslo Runway ikke får støtte innen 2017 må arrangementet legges ned, sier arrangøren. 

(Dagbladet): Etter at Oslo Fashion Week kastet inn håndkleet i 2014, har motebransjen tatt vel imot Oslo Runway som kom på banen i 2015.

Men nå kan det allerede være slutt for nykommeren. Arrangøren This Is PR sier til NRK at de taper så mye penger på Oslo Runway at det må legges ned dersom de ikke får mer støtte.

– Hvis vi ikke får mer støtte før neste runde i februar 2017 er det slutt, sier Ditte Kristensen, eventmanager i This Is PR, til kanalen.

Trenger flere og flere folk

Til Dagbladet sier Kristensen at hun ikke vil gå ut med noen tall på økonomien til arrangementet, men at det er røde tall på bunnlinja.

- Det har det vært fra dag en, og det visste vi at det ville være i starten. Men vi har sett at arrangementet har vokst enormt på kort tid, for folk har tatt så godt imot det. Det betyr at vi trenger flere og flere personer. Vi har omkring 300 personer i sving hver dag, og This Is PR legger ned enorme ressurser i dette arrangementet, sier hun.

Hun forklarer at de trenger to millioner kroner for å kunne fortsette. Ifølge NRK ble Oslo Runway tildelt 100.000 kroner fra Innovasjon Norge i 2015, men at de ikke har fått noen støtte i år, bortsett fra reisestøtte til internasjonale gjester fra Utenriksdepartementet.

- Vi kan ikke ta det rolig

Arrangøren i This Is PR har investert to millioner i prosjektet og står ansvarlig for å dekke alle tap. Men de har flere samarbeidspartnere som også bidrar økonomisk, og designerne som viser frem klærne bidrar også. This Is PR klarer å dekke arrangementskostnadene, men utover det dekkes alle arbeidstimer i sin helhet av PR byrået.

- Arrangementet har vokst seg stort fort og vi trenger økonomisk bistand nå for å klare dette videre. Vi har ikke tid til å ta det rolig nå. Nå må vi rett og slett bare fortsette å bygge, for norsk mote trenger dette arrangementet!, sier Kristensen til Dagbladet.

Kan ikke regne med statsstøtte

Kulturminister Linda Hofstad Helleland mener at Oslo Runway har gjort en viktig jobb for norsk mote, men sier til NRK at hun ikke kan love at de vil få penger fra staten.

– Nå er dette et privat initiativ. Jeg håper at det private kommer på banen og bidrar slik at Oslo Runway består i fremtiden, sier Helleland.

- En tragedie

Randi Svendsen, konstituert redaktør av Costume, mener det er svært trist hvis Oslo Runway nå må gi seg.

- Det synes jeg ville vært en tragedie. Vi er helt over oss av begeistring for hvor gode de er til å arrangere. De er allerede blitt en viktig institusjon for norsk mote. Det er veldig trist at de ikke har nok støtte, sier hun til Dagbladet.

Hun mener det er typisk Norge at man ikke ser på motebransje som en seriøs aktør.

- Det er på høy tid at politikere og næringsliv åpner øynene for norsk design. Oslo Runway har vært veldig lydhøre hele veien for å skape en best mulig arena for designerne, og det skorter ikke på talent og kreativitet for at norsk mote kan bli en enda større og enda viktig eksportvare og en stor industri i Norge, sier Svendsen.