KNYTTET NÆRE BÅND: Fem år gamle Enare fra Etiopia fikk en helt spesiell plass i Gunhild Stordalens hjerte. - Hun kilte meg og lærte meg sanger. Foto: Erik Thallaug
KNYTTET NÆRE BÅND: Fem år gamle Enare fra Etiopia fikk en helt spesiell plass i Gunhild Stordalens hjerte. - Hun kilte meg og lærte meg sanger. Foto: Erik ThallaugVis mer

Enare (5) fikk fram «barnehagetanta» i Gunhild Stordalen

- Jeg hadde lyst til å ta henne med meg hjem.

(Dagbladet): Gunhild Stordalen (33) er kjent for mer enn å være gift med finansmann Petter Stordalen (49).

33-åringens brennende engasjement for miljø og klima og det at hun vil vie livet sitt til å gjøre en forskjell for verden, har hun gjort klart for lenge siden. Nå kjemper hun sammen med Plan Norge for å få folk til å forstå sammenhengen mellom klima, helse og fattigdom.

- Jeg har vært klimaambassadør lenge, og opplever at for veldig mange er klimaproblematikken fjernt fra virkeligheten. Det er vanskelig å vekke folks engasjement med å bare fortelle om smeltende poler, som ikke er spesielt dramatisk i folks hverdag. Vi i Norge opplever ikke hvor dramatisk dette er på kroppen, og folk skjønner ikke at mange dør av klimaendringer, sier hun til Dagbladet.

ENGASJERT: Gunhild Stordalen håper å få flere til å forstå at klimaendringene krever liv. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Stordalen har tidligere uttalt at det å få barn ikke er en del av hennes framtidsplaner, men da hun i februar reiste på besøk til Etiopia sammen med Plan Norges generalsekretær Helen Bjørnøy, for å se hvilken effekt klimaendringene har på befolkningen der, var det spesielt én som fikk fram en «ny» side i Gunhild Stordalen.

Den fem år gamle jenta Enare.

Fikk et nært bånd - Jeg er jo ikke en typisk «barnehagetante», vil jeg si, men Enare var veldig tillitsfull. Det var hun som tok kontakt med meg, tok meg i hånden og viste meg rundt, sier Stordalen til Dagbladet.

Hun får en spesiell glød over seg når hun snakker om Enare, og forteller om alt de gjorde sammen.

REISTE SAMMEN: Helen Bjørnøy og Gunhild Stordalen reiste ned til Etiopia på besøk sammen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Hun fortalte oss at det hun var mest redd for er å være sulten, sier hun, og forklarer at i Enares familie kunne de nyte ett daglig måltid, og det på en god dag.

I Etiopia er det vanlig at jenter og kvinners oppgave er å hente brensel og vann, samtidig som de ofte spiser sist. Derfor er det gjerne jentene klimaendringene går hardest utover, når tørken for eksempel gjør det mer tidkrevende å hente vann, eller sørger for at avlingene blir dårligere.

- Emosjonelt opprørt - Hva gjorde det med deg at lille Enare fikk deg til å bli litt «barnehagetante»?

Stordalen ler.

FIKK OMVISNING: Lille Enare viste Gunhild Stordalen rundt i jordhytta der hun bor sammen med familien sin. Foto: Erik Thallaug Vis mer

- For meg har klimaproblematikken vært dramatisk, men det har vært basert på klimaforskernes prognoser. Nå har klimaendringene også fått et ansikt; jeg kjenner noen som er direkte rammet. Jeg tenker på familien til Enare og lurer på hvordan det går med dem, sier hun.

- Jeg skal virkelig bruke livet mitt på å være med på å gjøre en forskjell for jenter som Enare.

- Vil du personlig følge opp Enare?

URETTFERDIG: Stordalen mener det er urettferdig at det er barn som Enare som betaler prisen for klimaendringene, som det i stor grad Vesten er skyld i. Foto: Erik Thallaug Vis mer

- Selv om jeg kunne betalt hennes familie ut av fattigdom og fulgt dem opp, ville ikke det endret framtidsutsiktene for alle de millioner barn som er i samme situasjon. For meg er det viktig å gjøre en størst mulig forskjell for så mange som mulig. For eksempel kan vi sette igang tiltak som kommer hele landsbyer til gode. Jeg blir veldig opprørt over den situasjonen Enare er i. Det er klart jeg ønsker å bidra til å løfte jenter som henne et hakk opp i utviklingssituasjonene deres.

- Ville ta dem med meg hjem - Men du hadde lyst?

- Lyst, ja, er du gæer'n? Jeg hadde lyst til å gi til alle, og ta med meg henne, og alle hjem.

- Du vet at teknisk sett kunne du betalt dem ut av fattigdommen, men det er så viktig å beholde rasjonaliteten og tenke hvordan man kan gjøre mest for flest. Men det at man får et personlig forhold til noen, gjør at man bare blir enda mer engasjert, sier hun.