- Ender opp med en perfekt boble som er umulig å oppnå

Kjendisene tar til orde mot selvskryt på sosiale medier.

STØTTER KAMPANJEN: Hanne Sørvaag er blant de norske kjendisene som har kastet seg på UngHjelps «Facebook for real»-kampanje. Foto: Faksimile Facebook
STØTTER KAMPANJEN: Hanne Sørvaag er blant de norske kjendisene som har kastet seg på UngHjelps «Facebook for real»-kampanje. Foto: Faksimile FacebookVis mer

(Dagbladet): Klokka tolv i dag lanserte ungdomsorganisasjonen UngHjelp kampanjen «Facebook for real», hvor målet er å gjøre folk mer bevisste på hva som legges ut på Facebook og andre sosiale medier.

Allerede nå har en rekke norske kjendiser kastet seg på, blant andre Maria Mena, Henriette Bruusgaard, Ida Fladen, Hanne Sørvaag, Ingeborg Heldal og Johanna Grønneberg Mesa.

- Perfekt boble Sistnevnte applauderer kampanjen.

- Det er ikke sånn at jeg ikke unner folk et så bra liv, men de som er mye i media må ta et ansvar for å vise fram andre ikke fullt så bra sider. Man ender opp med å lage en perfekt boble som det er umulig for ungdom å oppnå, sier Grønneberg Mesa til Dagbladet.

Hun har selv måttet forklare sin ni år gamle niese at alt ikke er så perfekt som det framstår på Facebook og andre sosiale medier.

- Jeg skryter mye selv, jeg, men jeg viser også når ting er kjipt og snakker også om ting som er kjipt. Det er fint å dele, men det er viktig at vi som deler mye, tar et ansvar. Jeg har selv en niese på ni år som følger med på alle disse bloggerne som viser fram livet sitt helt perfekt, og da føler jeg at jeg må forklare at det ikke er sånn, sier hun, og fortsetter:

- IRRITERENDE: «Prosjekt Perfekt»-profil Ida Fladen blir irritert når hun kommer over perfekte selfies på sosiale medier. Hun er blant kjendisene som støtter kampanjen «Facebook for real». Foto: Faksimile Instagram
- IRRITERENDE: «Prosjekt Perfekt»-profil Ida Fladen blir irritert når hun kommer over perfekte selfies på sosiale medier. Hun er blant kjendisene som støtter kampanjen «Facebook for real». Foto: Faksimile Instagram Vis mer

- Vi har jo sett perfekte Hollywood-stjerner i blader tidligere, men nå er det noe helt annet fordi det vises fram som privatliv, «behind the scenes», men så er det likevel den perfekte bobla.

- Vanskelig Hun får støtte av Hanne Sørvaag, som også har lagt ut en såkalt selfie på sin Facebook-profil. Kampanjens regel nummer én, gjelder nemlig selfies.

- Det er kjempebra! Vi trenger mer fokus på nett generelt, for å få noen retningslinjer på hvordan vi skal oppføre oss i forhold til hverandre. Høflighet og dannelse, helt enkelt. Det er veldig fint å se nyanserte bilder av folk og deres liv, sier Sørvaag til Dagbladet.

Sangeren innrømmer likevel at det kan være litt vanskelig å legge ut de minst perfekte bildene.

- For min del kan det være ganske vanskelig, fordi sosiale medier skal være en promoteringskanal for ting jeg jobber med. Jeg synes likevel at det er greit å legge ut et usminka bilde eller noe sånn i ny og ne, for jeg liker selv veldig godt når folk deler noe som ikke er så perfekt, sier hun.

- Skummel utvikling Et annet kjent fjes som tar til orde mot trenden om å vise fram det perfekte, er Ida Fladen, fra NRK-serien «Prosjekt Perfekt».

- Dette er et veldig bra tiltak. Det er jo på en måte noe av det samme jeg holdt på med i «Prosjekt Perfekt», det med at alt framstilles så utrolig bra hele tida, sier hun.

- SKRYTER SELV: TV-fjes Johanna Grønneberg Mesa sier at hun tar seg i å skryte på sosiale medier, men at hun også legger ut bilder og tekst om ting som er kjipe. Foto: Faksimile Instagram
- SKRYTER SELV: TV-fjes Johanna Grønneberg Mesa sier at hun tar seg i å skryte på sosiale medier, men at hun også legger ut bilder og tekst om ting som er kjipe. Foto: Faksimile Instagram Vis mer

Selv blir Fladen bare irritert når hun kommer over de perfekte selfiesene på sosiale medier.

- Jeg synes først og fremst at det er ganske irriterende, men jeg skjønner jo at folk kan bli lei seg og føle at man ikke er like bra som alle andre. Det er en skummel utvikling.

- Kommer du til å tenke litt ekstra over hva du legger ut på sosiale medier framover?

- Jeg må jo det nå! Neida, jeg føler jeg ikke at jeg er en versting der. Jeg digger når folk er litt ærlige og kanskje både tar bilder og skriver en tekst når ting ikke går så bra også. Det føler jeg også at jeg gjør selv, sier Fladen.

Hva synes du om selvskryting i sosiale medier? Si din mening i kommentarfeltet under.

VIL HA MER SANNHET I SOSIALE MEDIER: Ungdomsorganisasjonen UngHjelp er lei av mye skryt og lite ærlighet i sosiale medier. Med kampanjen «Facebook for real» ønsker de å gjøre folk mer bevisste på hva som legges ut på Facebook. Her er noen av UngHjelps medarbeidere, Victoria Dollst Kvinnsland (venstre), Kathrine Dollst Kvinnsland (i midten) og Maryanne Grødem. Foto: Andreas Kleiberg / UngHjelp
VIL HA MER SANNHET I SOSIALE MEDIER: Ungdomsorganisasjonen UngHjelp er lei av mye skryt og lite ærlighet i sosiale medier. Med kampanjen «Facebook for real» ønsker de å gjøre folk mer bevisste på hva som legges ut på Facebook. Her er noen av UngHjelps medarbeidere, Victoria Dollst Kvinnsland (venstre), Kathrine Dollst Kvinnsland (i midten) og Maryanne Grødem. Foto: Andreas Kleiberg / UngHjelp Vis mer