Enkemann Erling Lorentzen snakker ut om tapet av prinsesse Ragnhild

- Et dypt savn.

GODE MINNER: Erling Lorentzen (91), enkemann etter prinsesse Ragnhild av Norge ser gjennom albumet med bilder av kona. Sammen med ordfører i Oslo, Fabian Stang åpnet han en fotoutstilling på 7. juni-plassen ved Utenriksdepartementet i dag, der bildene er tatt av fotograf-familien Sjøwall.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
GODE MINNER: Erling Lorentzen (91), enkemann etter prinsesse Ragnhild av Norge ser gjennom albumet med bilder av kona. Sammen med ordfører i Oslo, Fabian Stang åpnet han en fotoutstilling på 7. juni-plassen ved Utenriksdepartementet i dag, der bildene er tatt av fotograf-familien Sjøwall. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Torsdag hadde familiebedriften Sjøwall boklansering og åpning av fotoutstilling på 7. juni-plassen ved Utenriksdepartementet i Oslo.

Blant de oppmøtte var enkemann etter prinsesse Ragnhild, skipsreder Erling Lorentzen (91), som ble vitne til lansering av boka «Med våre egne ord», som inneholder blant annet private bilder av kongefamilien på 60-tallet. 

Avdukningen tok også for seg flere kjempestore kongeportretter som skal være på utstilling i én måned. 

- Beholder minnene Lorentzen, som hadde flydd inn fra Brasil for anledningen, fikk også tildelt et eget album fra Sjøwall-familien som blant annet inneholdt bilder av kona i oppveksten.  

- At jeg fikk dette albumet var veldig hyggelig og snilt. Det er en meget hyggelig skildring av prinsesse Ragnhild, sier Erling Lorentzen til Dagbladet.

BOSATT I BRASIL: Etter at prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen giftet seg, bosatte de seg i Brasil, og flyttet aldri hjem igjen. Foto: Stella Pictures
BOSATT I BRASIL: Etter at prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen giftet seg, bosatte de seg i Brasil, og flyttet aldri hjem igjen. Foto: Stella Pictures Vis mer

Prinsesse Ragnhild døde søndag 16. september 2012 etter lang tids sykeleie i sitt hjem i Rio de Janeiro i Brasil. Ekteparet hadde da vært gift i nærmere 60 år, hvor de kort tid etter vielsen i Asker kirke 15. mai 1953, bosatte seg i Brasil. 

- Det er nok for meg, slik det er for mange andre som opplever det å miste noen som står en nært - et dypt savn. Men man beholder de mange gode minnene som ble skapt sammen. Etter 60 år, så er det vanskelig å skulle trekke fram hva jeg husker best. Hverdagen vår var god, og preget av det positive i livet. Jeg har bare godt å si om tiden vår sammen. 

- Det var tøft Prinsesse Ragnhild ble ofte omtalt som en svært privat og beskjeden person. Som husmor i Brasil levde hun en langt mer anonym tilværelse gjennom årene enn sine søsken. 

Det var bare ved runde fødselsdager og andre begivenheter i kongefamilien at hun trådte fram for offentligheten.

- Jeg vil gjerne benytte anledningen til å si at det er helt utrolig hvordan prinsesse Ragnhild klarte å adoptere en helt ny livssituasjon i Brasil. Plutselig sto hun i et helt fremmed land, med helt fremmede folk, hvor hun nesten ikke kjente noen. 

BURSDAG: Kronprins Harald feirer sin 27-årsdag. Her sammen med prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen i Brasil. Foto: AP / NTB SCANPIX
BURSDAG: Kronprins Harald feirer sin 27-årsdag. Her sammen med prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen i Brasil. Foto: AP / NTB SCANPIX Vis mer

- Var det tøft for dere?

- Det var tøft på den måten at vi nesten ikke kjente noen. Så var det kanskje spesielt tøft for henne, i forhold til meg selv. Jeg overtok jo et firma fra første dag, og begynte straks med dette. Likevel hadde hun en realistisk oppfatning, og tok det veldig flott, sier Lorentzen. 

Flytter ikke hjem Ekteparet fikk tre barn sammen, Haakon Lorentzen, født 23. august 1954, Ingeborg Ribeiro, født 27. februar 1957 og Ragnhild Lorentzen, født 8. mai 1968. Selv har ikke 91-åringen noen planer om å returnere til Norge. 

- Nei, jeg har ikke tenkt å flytte tilbake. Jeg har hele familien i Brasil, med barn og barnebarn, så det blir nok ikke aktuelt. Prinsesse Ragnhild sa av og til at jeg kom til Brasil på en toårskontrakt som aldri ble fornyet. Hun likte seg veldig godt der etter hvert, sier han lattermildt.  

Boka «Med våre egne ord» utgis på Aller forlag, der både Dagbladet og Aller forlag er eid av Aller-konsernet.

KONGELIG BRYLLUP: Prinsesse Ragnhild og skipsreder Erling Lorentzen giftet seg 1953 i Asker kirke. Her ledsages prinsesse Ragnhild  av sin far, kronprins Olav, som er iført admirals gallauniform. Foto: NTB Scanpix
KONGELIG BRYLLUP: Prinsesse Ragnhild og skipsreder Erling Lorentzen giftet seg 1953 i Asker kirke. Her ledsages prinsesse Ragnhild av sin far, kronprins Olav, som er iført admirals gallauniform. Foto: NTB Scanpix Vis mer