SERIESTART: Torsdag 31. mars, altså i kveld, er det igjen kropp på tv-menyen og mye har vi sett og hørt om før, men programleder Line Jansrud er virkelig et funn i tv-ruta. Foto: TV 2
SERIESTART: Torsdag 31. mars, altså i kveld, er det igjen kropp på tv-menyen og mye har vi sett og hørt om før, men programleder Line Jansrud er virkelig et funn i tv-ruta. Foto: TV 2Vis mer

Er det idétørke i TV 2? Line Jansrud redder dette programmet

Anmeldelse: «Kroppen din».

TV: Kroppspress og kroppshysteri er et sabla pes for mange, og vi som jobber i denne avisa her skal være ytterst forsiktige med å skrive om kropp ettersom vi i media beskyldes for - veldig ofte med rette - å bedrive et unormalt jag etter den optimale kroppen, da særlig myntet mot unge jenter. Vi må slutte med dette, nå!

Når dette er sagt: I kveld er det igjen kroppen som er tema. Nå igjen? Har vi ikke sett og hørt nok om kropp i tv, aviser og kulørte ukeblader? Er det idétørke i TV 2? De første minuttene av «Kroppen din» gir oss bange anelser om same shit, new wrapping selv om vi ganske fort finner ut at baktanken er å gi oss kroppens mange mysterier, dette tuftet på et populærpedagogisk ståsted der vi skal humre av hvordan kroppen er skrudd sammen og funker til hverdag og fest.

Programmet gaper bredt og høyt for å oppklare misforståelser om forbrenning, oppklare gamle kroppsmyter, teste kroppens grenser og temaer som blant annet: hvorfor vi egentlig får gåsehud og hav skjer i hjernen hos begge kjønn når vi er stormforelsket? For oss som har levd en stund starter den nye serien veldig i den gamle ånden til NRKs skolefjernsyn, og tankene går også lynfort i retning 1981 da Trond-Viggo Torgersen ble hele landets humørfylte og lune kroppsminister med serien «Kroppen».

Vi tenker igjen og igjen at dette har vi hørt og sett så innmari mange ganger tidligere at vi vil kjede oss, og skru av, og i hvert fall ikke henge med i hele åtte episoder. Men, hele «Kroppen din»-programmet blir en slags ut av kroppen-tv-opplevelse takket være programleder, Line Jansrud. Hun er et funn på skjermen.

Vi har sett henne tidligere i «Newton», og hun har også gitt oss solide innblikk i den vågale og vanskelige pubertetsalderen og jammen laget hun ikke også en serie av sin egen fødsel. Med «Kroppen din» er hun virkelig på trygg hjemmebane. Det virker for oss seere at dette med å vise oss kroppen - i all sin bredde, fryd og rarhet - er noe hun virkelig brenner for, og vil informere oss om. Dette helt uten den kjente, norske moralske pekefingeren.

Jansrud har det som mange programledere desperat ønsker å ha, og som mange panisk søker, en suveren og leken naturlighet i ruta. Hun bare er så til stede enten det er med flauhet, ærlighet, kvikkhet, glede eller nysgjerrighet, men alltid med kunnskap.

Line er selv utdannet lege og veit hva hun snakker om, selv om trikset med å dra i en barnehage er noe vi har sett utallig ganger, men pytt. I tillegg lener hun seg på solide eksperter for å vise oss kroppens mange små og store eventyr, og noen mareritt. Takk fra en fyr med bilringer.

PS: Innslaget der hun kontakter sin første store kjærlighet er minnebokfjernsyn vi alle kjenner oss igjen i.