BOR SAMMEN: NRK-programmet «Ut av skapet» følger Rebekka, Ola, Therese, Jonathan og Sigrid på vei ut av skapet. Mens de går gjennom denne prosessen bor de sammen i et kollektiv i Oslo. Foto: Mastiff / NRK 
BOR SAMMEN: NRK-programmet «Ut av skapet» følger Rebekka, Ola, Therese, Jonathan og Sigrid på vei ut av skapet. Mens de går gjennom denne prosessen bor de sammen i et kollektiv i Oslo. Foto: Mastiff / NRK Vis mer

Er kristen og homofil:  - Jeg tror på en gud som sier jeg synder hver dag

For Rebekka Andrea Milde var det vanskeligere enn for mange andre å komme ut av skapet. 

(Dagbladet): - Jeg tror på en gud som sier jeg synder hver dag. Det er tungt å tenke på, sier en åpenhjertig Rebekka Andrea Milde (20) i kveldens utgave av NRK-programmet «Ut av skapet».

«Ut av skapet» er en dokuserie i seks deler der fem ungdommer skal fortelle en nær relasjon om sin homofile legning.

I kveldens episode skal Rebekka Andrea Milde til pers. Hun begynte å mistenke at hun var homofil i tenårene, men hennes kvaler rundt egen legning ble stadig større da hun i samme tidsrom ble personlig kristen, etter å «ha møtt gud» på et tensing-treff.

- Jeg følte at jeg måtte fortrenge legningen min for å fortsette å være aktiv i kirken. Jeg klarte ikke å ta stilling til det før for et år siden. Da innrømmet jeg for første gang for meg selv at jeg var lesbisk, forteller hun Dagbladet.

KRISTEN OG HOMOFIL: Rebekka Andrea Milde forteller om hvor vanskelig det er å være kristen og homofil i kveldens utgave av NRK-programmet «Ut av skapet». Foto: Mastiff / NRK
KRISTEN OG HOMOFIL: Rebekka Andrea Milde forteller om hvor vanskelig det er å være kristen og homofil i kveldens utgave av NRK-programmet «Ut av skapet». Foto: Mastiff / NRK Vis mer

Prosessen med å stå fram ble ekstra vanskelig fordi hun gikk på en konservativ, kristen skole, og hun forteller at mange der mente at homofili er synd.

- Jeg har bedt til gud om å ta det vekk, forteller hun i serien.

Familien ikke kristen

I løpet av kveldens episode møter Milde imidlertid en lesbisk prest som hjelper henne å forstå

- Det hjalp meg utrolig mye, den dagen forstod jeg at legningen ikke kom i veien for forholdet til Gud. I dag er jeg trygg på den jeg er, sier Milde og legger til at tida etter innspillingen i fjor har vært mye enklere.

- Hadde det ikke vært for den serien, hadde jeg vært i skapet ennå, den har forandret livet, og ga meg pushet til å komme ut. Jeg har flyttet til Oslo, har forandret meg mye som person, og er mye mer glad og positiv, sier hun til Dagbladet.

Fikk kritikk i miljøet

Hennes familie er ikke kristen, og i kveldens episode er moren alt annet enn dømmende da datteren forteller om egen legning. Milde forteller imidlertid Dagbladet at ikke alle de kristne vennene hennes var like positive.

- Jeg fortalte de nærmeste vennene at jeg var homofil etter serien, men det var negative holdninger til homofili på skolen, og jeg turte ikke å komme ut til alle, forteller hun og legger til:

- Mange sa de respekterte valget jeg hadde tatt, men de trodde det var et valg. Det var også flere som synes det var galt, og jeg fikk beskjed fra noen venner at de mente jeg ikke fortjente å gifte meg i kirken. Da ble jeg veldig lei meg, forteller hun.

- Hvorfor valgte du å gå på en skole der folk hadde slike holdninger til homofili?

- Jeg er kristen selv, og trives veldig godt i det kristne miljøet, derfor hadde jeg lyst til å gå på en kristen skole. Men jeg trodde jeg måtte velge mellom troen eller homofili. Nå vet jeg at alt handler om kjærlighet, og jeg føler ikke lenger at jeg har gjort noe galt, sier hun.

Vil skape toleranse

Rebekka Andrea Milde forteller at hun har fått flere positive reaksjoner fra unge i samme situasjon, og hun er veldig spent på kveldens program.

- Jeg håper det kan hjelpe andre at jeg deler min historie, og så håper jeg folk med fordommer mot homofil, ser på og åpner seg litt. Vi må bryte ned alle stereotypiene rundt ulike legninger.