Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Erik Tandberg er død

Gikk bort 87 år gammel.

DØD: Søndag kom det triste budskapet om at Erik Tandberg har gått bort. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet
DØD: Søndag kom det triste budskapet om at Erik Tandberg har gått bort. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet Vis mer

Sivilingeniør og romfartsekspert Erik Tandberg har gått bort etter kort tids sykeleie. Han ble 87 år gammel.

Det bekrefter dattera, Vibeke Tandberg (52) til NRK.

«Pappa gikk bort i går kveld etter et kort sykeleie. Det var fredelig og vakkert, og familien og venner er i sorg,» skriver hun i en sms.

Tandberg ble landskjent da han sammen med den avdøde NRK-journalisten Jan P. Jansen, kommenterte månelandingen til Apollo på NRK i 1969.

Landets fremste romfartsekspert

I fjor var det 50 år siden de første menneskene landet på månen.

I et intervju med Dagbladet mintes 87-åringen den timer lange sendingen der han loset det norske folk gjennom månelandingen. På tidspunktet var Tandberg 36 år gammel og utdannet sivilingeniør.

50 ÅR SIDEN: 20.juli i fjor var det nøyaktig femti år siden menneskene for første gang satte sine føtter på en annen klode - månen. Foto: NASA
50 ÅR SIDEN: 20.juli i fjor var det nøyaktig femti år siden menneskene for første gang satte sine føtter på en annen klode - månen. Foto: NASA Vis mer

Han hadde også flymekaniker- og jetmotormekanikerutdannelse, samt erfaring fra Luftforsvaret, da han ble headhuntet til NRKs månelandingssending for sin ekspertise innen romfart.

- Det var grytidlig morgen da jeg kom ut, og ingen mennesker. På himmelen kunne jeg se månen, klart lysende. Da måtte jeg si høyt til meg selv: «Akkurat nå går det mennesker der oppe.», fortalte han.

I dag er sendingen av månelandingen ikke å finne i NRKs arkiver, noe Tandberg uttrykket at han syntes var synd.

- Det er forferdelig synd. Det er nesten utilgivelig, sa Tandberg til Dagbladet.

STJERNE: - Erik Tandberg er helt klart en stjerne her, sa markedssjef ved Teknisk museum, Elisabeth Holm Hartvedt. Tandberg smilte når han fikk høre dette, og sa : - Det passer kanskje bra å være en stjerne i månelandingen. Reporter: Line Brustad. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Blir helt skjelven

Overfor Dagbladet forteller en god venn av Tandberg, Thomas Skauen, at han er veldig glad for at han fikk bli kjent med ham. De har arrangert venneturer til USA siden 2007.

Skauen beskriver Tandberg som en mann med et stort hjerte, og en som brydde seg om alle rundt seg.

- Det er sårt og trist. Jeg blir helt skjelven. Vi hadde jo en tur i fjor høst også, og da fikk han ikke vært med fordi han følte seg uvel. Jeg var hos han sist da coronaviruset begynte, dagen før det ble stengt ned, forteller Skauen til Dagbladet, og legger til:

- Da ønsket han fortsatt at vi skulle planlegge nye turer, og nye foredrag. Han brant for det å kunne dele all sin kunnskap og all viten om romfartshistorie.

GÅTT BORT: Erik Tandberg her avbildet i en intervjusituasjon i 1969. Foto: NTB Scanpix
GÅTT BORT: Erik Tandberg her avbildet i en intervjusituasjon i 1969. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Videre beskriver han Tandberg som en fantastisk venn som hadde mange flotte historier å dele om oppveksten sin.

- Vi delte en stor forkjærlighet for sjokolade og godteri, legger han til.

- Dette kom som et sjokk

Tidligere missegeneral, Geir Hamnes (66), hadde Erik Tandberg i stallen sin i Artist & Event. Til Dagbladet opplyser Hamnes at Tandberg opprinnelig skulle gjort et arrangement for dem i januar i Trondheim, men at Kjell Magne Bondevik måtte stille opp, da Tandberg ikke følte seg helt bra.

- Jeg ble kjent med Tandberg på 80-tallet, hvor han hadde en ledende stilling i Esso. De siste tolv-femten åra har han vært på nettsida vår, hvor han har vært ute og gjort en del foredrag og kåseri. Han var helt fantastisk enkel å samarbeide med, et ekte ja-menneske, sier Hamnes.

- Vi har aldri hatt noe nært forhold, men jeg har jobbet med ham i mange år. Dette kom som et sjokk. Jeg visste at han var syk, men ikke at det var så alvorlig. Det er en fantastisk person som har gått bort, han var jo synonym med romfart i Norge, legger han til.

KUNNSKAPSRIK: Her er Erik Tandberg avbildet på Teknisk Museum i fjor. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KUNNSKAPSRIK: Her er Erik Tandberg avbildet på Teknisk Museum i fjor. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Hamnes forteller at han husker at han fulgte med på romfartssendingen på NRK som guttunge, og at Tandberg var mannen som klarte å formidle det som skjedde slik at andre forsto det.

Erik Tandbergs, datter, Vibeke Tandberg, har foreløpig ikke besvart Dagbladet henvendelse.

INDIA: India prøver å bli det første landet som lander et romfartøy på månens sørpol. Video; India Space Agency Vis mer

Landskjent

Erik Tandberg har også bidratt til mange andre romfartsrelaterte programmer på NRK opp gjennom åra, i tillegg til å ha blitt brukt som rådgiver og kommentator hver gang romfart har vært et tema.

Mellom 1980 og 1987 jobbet han som informasjonsdirektør i Esso Norge. Tandberg har i tillegg engasjert seg lokalpolitisk i Oslo, og representerte Høyre i Oslo bystyre mellom 1969 og 1987.

I 2007 ble 87-åringen utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Tandberg har også figurert i NRK-serien «Mitt liv». En serie som ser nærmere på personer som har vært med på å forme vår norske samtidshistorie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!