Erling Lorentzen:

Erling Lorentzen er død

Han ble 98 år.

DØD: Erling Lorentzen døde tirsdag etter kort tids sykdom.Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
DØD: Erling Lorentzen døde tirsdag etter kort tids sykdom.Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den norske krigshelten, skipsrederen og industrigründeren Erling Lorentzen, også kjent som ektemannen til avdøde prinsesse Ragnhild, er død. Det bekrefter familien overfor NTB tirsdag formiddag.

Lorentzen gikk bort klokka halv to natt til tirsdag etter kort tids sykdom.

«Det er med stor sorg vi har mottatt det triste budskapet om at Erling Sven Lorentzen er sovnet inn. Våre tanker går til hans nærmeste, som har mistet en god far, svigerfar, bestefar og oldefar», sier kong Harald i sitt kondolansebudskap på vegne av kongefamilien.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Erling Lorentzen ble født 28. januar 1923 og var utdannet fra Harvard Business School. Gjennom store deler av livet har han drevet med næringsvirksomhet i Brasil.

- I sorg

Som kjent var Lorentzen gift med kong Haralds eldste søster, prinsesse Ragnhild, som gikk bort i 2012. Paret giftet seg i Asker kirke 15. mai i 1953.

Paret bosatte seg i Rio de Janeiro i Brazil, og fikk tre barn sammen. Haakon Lorentzen (66) Ingeborg Ribeiro (64) og Ragnhild Lorentzen (52).

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, sier til Dagbladet at kongefamilien naturligvis er i sorg.

- Erling Lorentzen har vært en viktig del av familien helt siden i 1953, da han giftet seg med prinsesse Ragnhild. Også etter hennes bortgang i 2012, har han vært en naturlig gjest hos kongeparet. Da kongeparet feiret 25 år på tronen i 2016 tok han for første gang også med sin nye kjæreste, sier hun.

KONGELIG BRYLLUP: Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen og Erling Lorentzen etter vielsen i Asker kirke 15. mai 1953. Foto: Dagbladet
KONGELIG BRYLLUP: Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen og Erling Lorentzen etter vielsen i Asker kirke 15. mai 1953. Foto: Dagbladet Vis mer

Hun forteller også at Lorentzen har levd et langt og innholdsrikt liv som skipsreder og forretningmann - og selvsagt familiemann.

- Under krigen hadde han også en sentral rolle som motstandsmann. Han var rett og slett en særdeles aktiv og engasjert mann, som seinest i desember ytret sine meninger i et debattinnlegg om den omdiskuterte TV-serien «Atlantic Crossing», forteller hun.

KONGELIG: Erling Lorentzen giftet seg inn i den norske kongefamilien. Her med prinsesse Märtha Louise, Ari Behn, dronning Silvia av Sverige, prinsesse Ragnhild, kong Harald og dronning Sonja i 2003. Foto: Jeanette Landfald / All Over Press
KONGELIG: Erling Lorentzen giftet seg inn i den norske kongefamilien. Her med prinsesse Märtha Louise, Ari Behn, dronning Silvia av Sverige, prinsesse Ragnhild, kong Harald og dronning Sonja i 2003. Foto: Jeanette Landfald / All Over Press Vis mer

Kjærlighetshistorie

Det var en kjærlighetshistorie som brakte Erling Lorentzen inn i norsk offentlighet. Rett etter krigen ble han ansatt i den kongelige eskorten, kongefamiliens livvakttjeneste, der han fikk ansvaret for de tre kronprins­barna, Harald, Astrid og Ragnhild.

Prinsesse Ragnhild var da 15 år, Erling var 22 år, og de to utviklet etter hvert et kjærlig­hetsforhold. Flere ganger fikk Lorentzen kongens nei da han spurte om datterens hånd. Først i 1953 kunne de to gifte seg. Da hadde det gått åtte år siden de første gang møttes.

- Det satt langt inne for kongehuset å akseptere et borgelig ekteskap, noe som overhodet ikke var vanlig på den tida. Men kjærligheten seiret, og de to skapte derfor historie da de ga hverandre sitt «ja» i 1953. Seinere fikk begge Ragnhilds søsken, kong Harald og prinsesse Astrid, gifte seg borgelig. Og i dag er det helt vanlig, sier kongehuseksperten.

PÅ FERIE: Prinsesse Ragnhild fru Lorentzen og hennes mann Erling Lorentzen kommer på ferie til Norge i 1954. Her blir de møtt av Kong Olav og prinsesse Astrid på flyplassen. Foto: Dagbladet
PÅ FERIE: Prinsesse Ragnhild fru Lorentzen og hennes mann Erling Lorentzen kommer på ferie til Norge i 1954. Her blir de møtt av Kong Olav og prinsesse Astrid på flyplassen. Foto: Dagbladet Vis mer

Etter nesten 60 års samliv - og like før prinsesse Ragnhild døde 16. september 2012 - hadde hun et siste ønske til ekte­mannen:

- Hun ville at jeg skulle trekke meg mer tilbake, jeg har jo aldri levd noe pensjonistliv. Jeg har alltid opplevd at Ragnhild var støttende, og hvis jeg kan si det ... jeg tror hun var stolt over det jeg -  og vi - har fått til. Det er vemodig å leve videre uten henne, men slik er det, har han tidligere uttalt til Magasinet.

Mistet kona

Erling Lorentzen har tidligere fortalt åpent om forholdet med prinsessa. Foruten å ta opp hvor vanskelig det var å få støtte fra Ragnhilds foreldre, kong Olav V og kronprinsesse Märtha, fortalte han om hvordan den siste tida sammen med hans livs store kjærlighet var.

Høsten 2012 falt prinsesse Ragnhild og brakk lårhalsen. Da var hun 82 år gammel, og et slikt fall kan medføre store problemer for helsa i den alderen. Det var likevel det de fant ut av på sykehuset, der hun ble bragt i forbindelse med fallet, som var verst.

BRASIL: Prinsesse Ragnhild og Erling i Brasil i 2007. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
BRASIL: Prinsesse Ragnhild og Erling i Brasil i 2007. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Hun var anti-leger og -tannleger i sterk grad. Enten hun ville det eller ikke, så ble hun undersøkt, og de fant ut at hun hadde lungekreft, sa Lorentzen til VG Helg, og fortsatte:

- Vi fikk beskjed om at hun hadde seks måneder igjen, og det gikk akkurat seks måneder til hun døde.

SEKUNDER FRA ARRESTASJON: Motstandsmannen Erling Lorentzen fortalte hvordan han og leder for Milorg Knut Møyen unnslapp Gestapo før flukten til Sverige. Video: Nicolai Delebekk, Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Selv skjulte Lorentzen sin egen kreftdiagnose i frykt for at hun skulle gi opp, og at den siste tida hennes skulle bli preget av motgang. Da hun feiret sin siste bursdag i juni 2012, måtte han likevel fortelle henne det. Tre måneder seinere var hun død.

- Det ble veldig tomt. Tida med sykdom var vanskelig. Men vi så i øynene at livet var slutt og at det som skjedde var det beste for henne da, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer