Kong Harald:

- Et år med mye dramatikk

Kong Harald holdt nyttårstalen for 2022 til det norske folk.

NYTTÅRSTALE: Kongen holdt sin årlige nyttårstale og nevner klima, krig og samhold. Video: NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag kveld holdt kong Harald (85) nyttårstalen fra Slottet, der han oppsummerte året som har gått. Den tradisjonsrike talen inneholdt i år, som tidligere år, kloke ord til ettertanke.

Mens talen har vært preget av coronapandemien de to siste årene, var det i år mindre snakk om det - og mer fokus på andre alvorlige hendelser som har preget manges liv det siste året.

Og årets store budskap er: Løft blikket - og vær der for andre.

Ønsker «nye naboer» velkommen

Krigen i Ukraina har berørt mange, også kongefamilien. I NRK's «Året med kongefamilien», sa kongen at han trodde vi hadde lært. At det i 2022 skulle være krig i Europa mener han er «absurd», sa han.

Også i nyttårstalen viet han tid til å prate om krigen.

- Vi har lagt bak oss et år med mye dramatikk, som vi fremdeles står midt oppi, sier kongen.

ELEKTRISK STEMNING: Kong Harald får salen til å le under slottsmiddagen for stortingsrepresentantene. Video: NRK Vis mer

- Med Russlands brutale krigføring i Ukraina har det kommet et nytt alvor inn over vår del av verden. Mange er urolige, både her i Norge og i vårt europeiske felleskap. Vi ser samtidig hvordan nordmenn bidrar både gjennom humanitært arbeid og på andre måter, for hjelpe mennesker i nød, fortsetter han, og legger til at han for det er stolt.

Kong Harald omtaler videre de ukrainske flyktningene som har kommet til landet i løpet av året, og har en bønn om at de får varme og trygghet, slik de søker.

En tid for å se hverandre

Kongen kommer ikke gjennom årets nyttårstale uten å nevne at den konstante velstandssøkingen Norge har opplevd i flere tiår, nå er i ferd med å stagnere.

Han ser at flere nå bekymrer seg for framtida, og sier at han føler med alle som i disse dager opplever utfordringer.

- Jeg håper på bedre tider for hver og én som sliter og er bekymret, sier han, og kommer med en klar oppfordring til nordmenn:

NYTTÅRSTALEN 2021: I fjorårets nyttårstale hyllet kong Harald spesielt helsevesenet. Bilder fra NRK Vis mer

- Det er en tid for å se hverandre nå!

Han oppfordrer folk til å strekke ut en hjelpende hånd, da det i lengden «rett og slett er til det beste for oss alle at alle har det best mulig».

Han retter seg også mot landets unge i nyttårstalen. Der er budskapet at alle har noe unikt og verdifullt ved seg, som er godt for seg selv og folk rundt dem.

- Og så er det ikke er noe sykt eller unormalt ved å ha det vondt i perioder, å være lei seg og føle at man ikke strekker til. Sånn er det for oss alle, gjennom hele livet, sier han.

Våg å be om hjelp

Det er en nyttårstale preget av alvor, men også motiverende ord til mange nordmenn som ser litt mørkere på framtiden enn de pleier.

Folk strever kanskje litt mer for å få ting til å gå rundt - og til disse har kong Harald et sterkt, men viktig, budskap:

- Vi må løfte blikket. Både ut av landet, i solidaritet med andre mennesker. Og i våre egne liv. For å møte blikket til andre som trenger oss, men også for å søke blikket til de som kan hjelpe når vi selv trenger det, sier han, og fortsetter:

- Det er en styrke å klare å be om hjelp når vi har behov for det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer