Shabana Rehman er død:

- Et enormt tap

Mange norske kjendiser er i sorg etter Shabana Rehmans (46) bortgang torsdag.

DØD: Shabana Rehman gikk bort torsdag. Hun ble 46 år gammel. Foto: Espen Solli / TV 2
DØD: Shabana Rehman gikk bort torsdag. Hun ble 46 år gammel. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I slutten av april delte samfunnsdebattant og komiker Shabana Rehman (46) nyheten om at hun hadde fått kreft.

Torsdag meddelte hennes bror, Shakeel Rehman, at hun hadde gått bort etter å ha vært innlagt de siste åtte dagene.

- Shabanas bortgang er et enormt stort tap for Norge, skriver politiker Abid Raja i et innlegg på Facebook.

Han beskriver Rehman som en «foregangskvinne for hele Norge». Og for alle miljø, uavhengig av etnisk eller religiøst opphav, og uavhengig av kjønn eller seksuell orientering.

- Shabana kjempet bokstavelig talt med eget liv som innsats for ytringsfrihet, for mangfold, for likestilling.

- Hun gikk lenger enn de fleste turte, og hun har banet veien for mange. Shabana gjorde Norge større og bedre. Du vil bli savnet, og arbeidet du har gjort etterlater seg betydelige positive og varige spor også for generasjonene som kommer etter oss, skriver Raja.

- ENORMT TAP: Venstre-politiker Abid Raja beskriver Shabana Rehmans bortgang som et enormt tap for Norge. Her er de to avbildet sammen i 2018, sammen med tidligere Venstre-leder Trine Schei Grande. Foto: Tore Meek / NTB
- ENORMT TAP: Venstre-politiker Abid Raja beskriver Shabana Rehmans bortgang som et enormt tap for Norge. Her er de to avbildet sammen i 2018, sammen med tidligere Venstre-leder Trine Schei Grande. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer

Støre: - Sterk og uredd

Skuespiller Linn Skåber skriver i en SMS til Dagbladet at hun alltid har beundret Rehman.

- Jeg har alltid beundret henne for hennes styrke og mot til å stå opp mot urettferdighet, gamle regler og satte tanker. Shabana kommer til å leve i manges hjerter lenge. Og forhåpentligvis fortsetter vi å tenke, som henne; Alt er mulig, vi har alle en plass her og med ord, humor og kanskje også løfting, kan vi fortsette å gjøre verden til et bedre sted. Vi glemmer henne ikke, sier Skåber.

HYLLES: Shabana Rehman hylles av norske kjendiser etter sin bortgang torsdag. Her avbildet i forbindelse med et intervju med Dagbladet Magasinet i 2018. Foto: Geir Dokken / Dagbladet
HYLLES: Shabana Rehman hylles av norske kjendiser etter sin bortgang torsdag. Her avbildet i forbindelse med et intervju med Dagbladet Magasinet i 2018. Foto: Geir Dokken / Dagbladet Vis mer

Rehman mottar også hyllest fra statsminister Jonas Gahr Støre.

- Shabana Rehman var en sterk og uredd stemme gjennom mange år. Ved å bryte tabuer banet hun vei for en ny generasjon kvinner med innvandrerbakgrunn, sier Støre.

- Hun sto opp for ytringsfriheten og bidro til det norske mangfoldet. Hun forlot oss altfor tidlig. Jeg lyser fred over hennes minne, fortsetter han.

Også Erna Solberg minnes Rehman.

- Trist å høre at Shabana Rehman er gått bort. I over 20 år en tydelig og viktig stemme mot undertrykkelse og for frihet, med humor og alvor. Takk fra alle oss som fikk oppleve engasjementet og livsgleden, skriver Solberg på Facebook.

2014: Daværende statminister Erna Solberg tar imot Shabana Rehman i statsministerboligen i Oslo i 2014, i forbindelse med et møte om hatytringer. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
2014: Daværende statminister Erna Solberg tar imot Shabana Rehman i statsministerboligen i Oslo i 2014, i forbindelse med et møte om hatytringer. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

«Mini»: - Tok fram skjerfet

Jahn Ivar «Mini» Jakobsen ble først kjent med Rehman da de begge deltok i TV 2-programmet «Farmen Kjendis».

Han trekker fram en bestemt hendelse han vil huske komikeren for.

Da Jakobsen røk ut av konkurransen, ga Rehman ham et hjemmestrikket skjerf i gave.

- «Nå gir du meg et taperskjerf», sa jeg. Da svarte hun: «Nei, nei, det er et minneskjerf».

Jakobsen har fremdeles skjerfet, og tok det fram torsdag for å minnes Rehman.

PÅ FARMEN: Shabana Rehman og Jahn Ivar «Mini» Jakobsen ble først kjent da de begge deltok i TV 2-programmet «Farmen Kjendis». Foto: Espen Solli / TV 2
PÅ FARMEN: Shabana Rehman og Jahn Ivar «Mini» Jakobsen ble først kjent da de begge deltok i TV 2-programmet «Farmen Kjendis». Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

- Jeg tenkte på det i dag og fant det fram fra skuffen og tenkte at det var trist. Hun kjempet tappert.

Også Kjersti Grini var «Farmen Kjendis»-kollega med Rehman, og har tatt nyheten om Rehmans bortgang tungt.

- Shabana var et fantastisk varmt og storsinnet menneske, som det var en gave for meg å bli kjent med. Mine tanker går til hennes nærmeste som hun var så glad i. Hvil i fred kjære Shabana, sier Grini.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hadia Tajik skriver på Facebook at hun har mottatt nyheten om Rehmans bortgang med dyp sorg.

- Vi var aldri nære. Tvert imot var jeg ofte kritisk. Måtte hun provosere så mye? Det har vært en modningsprosess for meg å forstå hvor høy pris hun har måttet betale for friheten sin. Hun var en av de aller første med innvandrerbakgrunn som satt ord på hva negativ sosial kontroll og æreskultur gjør med folk. Hun gjorde rommet større for oss andre, skriver Tajik.

- Shabana trakk ikke opp stigen etter seg, men ville gjøre det mulig for flere å komme etter. Nå står det en hel folk med kraft til å bære disse debattene videre. Men det er ikke sikkert det ville skjedd om ikke Shabana smalt opp døra først. Takk for alt du gjorde, Shabana, og hvil i fred, avslutter Tajik.

- Nesten uvirkelig

Tidligere kulturminister Ellen Horn omtaler Rehman som en stor inspirasjon og et forbilde.

- Det er nesten uvirkelig at sterke, kloke, modige Shabana har forlatt oss. Hun var en stor inspirasjon og et forbilde. Jeg siterer henne ofte:

«Håp er ikke en fjern drøm. Ikke en utopi, håp er noe dypt menneskelig, her og nå. Det er det som holder deg levende. Håp er optimisme som danser med realisme», sier Horn til Dagbladet.

Tidligere kulturminister Trond Giske beskriver komikeren som både engasjert og omtenksom.

- Farvel og takk for alt. Det er uendelig trist ar du er borte. Du var et godt menneske og en modig stemme. Jeg er veldig glad for at jeg ble kjent med deg, og for at vi rakk å hedre deg med Tranmæl-prisen for den innsatsen du gjorde. Du har betydd mye for at alle skal ha rett til å bestemme over sitt eget liv. Hvil i fred, det som brant i ditt hjerte må vi føre videre, skriver han på Facebook.

2002: Shabana Rehman og Trond Giske avbildet på en demonstrasjon til støtte for barn og unges rettigheter i et flerkulturelt samfunn i 2022. Foto: Erlend Aas / NTB
2002: Shabana Rehman og Trond Giske avbildet på en demonstrasjon til støtte for barn og unges rettigheter i et flerkulturelt samfunn i 2022. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer

Også komiker Lisa Tønne minnes Rehman, og mener verden har blitt mer grå etter hennes bortgang.

- Veldig fint at den siste tida hennes her på jorda ble fylt med kjærlighet og forelskelse. Godt at hun som har stått i så mange kriger, fikk reise i fredstid i eget liv, sier Tønne til Dagbladet.

- Morsom og frekk

TV 2-profil Finn Schjøll sier til Dagbladet at han og Rehman en god stund var naboer på Skillebekk i Oslo.

- Hun var så vidunderlig morsom og frekk. En skikkelig gøyal dame. Hun hadde en drivkraft som få mennesker har. Hun hadde en bisarr humor og var et tvers igjennom vidunderlig menneske. Man trodde ikke hun kom til å dø, sier Schjøll.

- Hun har bevist en ting, og det er at det er enorm forskjell på å være levende og død. Hun levde helt til det siste og det var deilig å følge henne på Instagram og se henne finne kjærligheten igjen. Hvis man kan si absolutt en siste hilsen, vil jeg si tusen takk for absolutt alt, fortsetter han.

- Veldig mørk dag

Skribent og redaktør Harald Stanghelle skriver på Twitter at «framtida vil til fulle vise hvor viktig Shabana Rehman var for oss».

- Hun var jo så mye mer enn en viktig stemme blant andre viktige stemmer. Shabana var en ekte pioner som gikk opp spor der så mange andre seinere fant en vei fram mot frihet, skriver Stanghelle på Twitter.

Også Subjekt-redaktør Danby Choi hyller komikeren.

- En veldig mørk dag. Shabana var en de viktigste nordmennene som har levd, sier Choi til Dagbladet.

- Hun var også en av de aller første liberale innvandrerne som sprengte grensene for en hva en kvinne og innvandrere kan være. Hun nektet å føye seg for religiøse doktriner.

Videre forklarer Choi at han personlig har vært veldig inspirert av Rehmans ideer.

- Hun har kjempet en svært frigjørende kamp for mange minoriteter.

Redaktør Vebjørn Selbekk sier ingen har klart å kombinere humor og et så stort samfunnsengasjement slik som Rehman.

- Det kostet mye for Shabana, det ble blant annet skutt mot restauranten til familien hennes etter hun hadde ytret seg. Ikke engang det var mulig å tvinge Shabana til Taushet, hun fortsatte å bruke stemmen sin og hennes engasjement. Et stort tap for alle, sier han til Dagbladet.

Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer