Eva Sannum:

- Et liv fylt av begrensninger

Uttaler seg om egne erfaringer etter Harry og Meghans Oprah-intervju.

MEDIEYNDLING: Norske Eva Sannum var i et forhold med daværende kronprins Felipe av Spania i fem år. Her er hun fotografert under kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marits bryllup i 2001. Foto: Tim Rooke / REX / NTB
MEDIEYNDLING: Norske Eva Sannum var i et forhold med daværende kronprins Felipe av Spania i fem år. Her er hun fotografert under kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marits bryllup i 2001. Foto: Tim Rooke / REX / NTB Vis mer
Publisert

Norske Eva Sannum (45) jobbet som modell da hun møtte kronprins Felipe (53) i Madrid i 1996. De forelsket seg og ble snart et par.

I løpet av de neste åra ble Oslo-kvinnen fotfulgt av paparazzifotografer - og det gikk rykter om at Sannum ville bli den kommende spanske dronningen.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

I 2001 var paret gjester i kronprins Haakon (47) og Mette-Marits (47) bryllup, og mange var sikre på at det kom til å bli bryllup i Spania også - med norsk brud.

Men i desember samme år gikk de to hver sin vei.

Kan kjenne seg igjen

20 år seinere er Sannum på et helt annet sted i livet. I dag arbeider hun som rådgiver og partner i Sannum & Bergestuen, har samboer og to sønner. I tillegg har hun gjort seg bemerket med podkasten «Tut & mediekjør», som diskuterer journalistikk.

Forholdet med den spanske prinsen er for lengst et tilbakelagt kapittel for 45-åringen. Hun vet imidlertid et og annet om det spanske kongelige livet og hvordan det er å være sammen med en prins.

I BRYLLUP: Eva Sannum og daværende kronprins Felipe i bryllupet til det norske kronprinsparet i 2001. Foto: EPA/ NTB
I BRYLLUP: Eva Sannum og daværende kronprins Felipe i bryllupet til det norske kronprinsparet i 2001. Foto: EPA/ NTB Vis mer

I et nylig intervju med A-magasinet kommer Sannum inn på det femårige forholdet til daværende kronprins Felipe.

Bakgrunnen for at hun stiller opp i intervjuet er imidlertid hennes engasjement for pressebevissthet- og etikk, og blant temaene som tas opp er det mye omtalte Oprah Winfrey-intervjuet med prins Harry og hertuginne Meghan.

I likhet med stort sett resten av verden har Sannum fått med seg hvordan hertuginne Meghan (39) snakker om sine problemer med å takle det kongelige livet i det omdiskuterte intervjuet.

Sannum kan kjenne seg igjen i å ta steget fra et vanlig liv og inn blant de kongelige. Heller ikke hun fikk noen opplæring i hvordan hun skulle takle livet med en prins, sier hun til A-magasinet.

PAR: Norske Eva Sannum var i et fem år langt forhold med nåværende kong Felipe av Spania fra 1996 til 2001. Her er eksparet fotografert sammen under kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marits bryllup i 2001. Foto: AFP / NTB
PAR: Norske Eva Sannum var i et fem år langt forhold med nåværende kong Felipe av Spania fra 1996 til 2001. Her er eksparet fotografert sammen under kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marits bryllup i 2001. Foto: AFP / NTB Vis mer

Etter flere år i utlandet flyttet Sannum tilbake til Oslo i 1999, og det klikket iherdig i kameraene hos journalistene - som fulgte spanskeprinsens norske kjæreste med falkeblikk - også i Norge.

- Jeg bestemte meg tidlig for aldri å kikke inn i kamera til paparazziene, jeg ville ikke at noen skulle tro at jeg satte pris på å bli tatt bilde av, forteller hun til magasinet.

- Veldig slitsomt

POPULÆR: Eva Sannum ble et populært motiv for fotografene da hun var i et forhold med en prins. Her er hun avbildet to dager før kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marits bryllup i 2001. Foto: Morten Holm / NTB
POPULÆR: Eva Sannum ble et populært motiv for fotografene da hun var i et forhold med en prins. Her er hun avbildet to dager før kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marits bryllup i 2001. Foto: Morten Holm / NTB Vis mer

I løpet av forholdet med den spanske prinsen valgte Eva Sannum å holde en så lav offentlig profil som mulig. Hun uttalte seg heller ikke om forholdet - selv ikke da det tok slutt.

Overfor A-magasinet i dag vedgår hun at hun kanskje burde ha kommet med en uttalelse etter at hun valgte å avslutte forholdet med Felipe:

- Fordi det ble skapt et inntrykk av at jeg var blitt fryst ut av det spanske kongehuset. Og det stemmer ikke, sier Sannum.

OVERRASKER: Kronprinsesse Mette-Marit gjestet P3-programmet «The Kåss Furuseths» på Valentinsdagen. Da ble hun overrasket med dette spørsmålet. Bilder med tillatelse fra NRK. Vis mer

45-åringen mener at hun ikke har gått glipp av det som kunne ha vært, men er takknemlig for opplevelsene hun fikk på veien.

- Folk tror sikkert at det ville vært et liv med yachter og champagne. Men folk skjønner ikke at det er veldig slitsomt. Det er et liv fylt av begrensninger.

I dag er kronprins Felipe for lengst blitt konge, og er gift med dronning Letizia (48). Sammen har de døtrene prinsesse Leonor (15) og prinsesse Sofia (13).

MODELL: Eva Sannum arbeidet som internasjonal modell da hun ble et velkjent navn i pressen. Her avbildet i forbindelse med en motevisning i Madrid i 1997. Foto: BALLESTEROS / NTB
MODELL: Eva Sannum arbeidet som internasjonal modell da hun ble et velkjent navn i pressen. Her avbildet i forbindelse med en motevisning i Madrid i 1997. Foto: BALLESTEROS / NTB Vis mer

Dagbladet har vært i kontakt med Eva Sannum, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Fikk ingen veiledning

En annen norsk kvinne som har kjent på det rojale livet og dets tilhørende utfordringer, er Pia Haraldsen (39).

Hun var nemlig i et forhold med arvestorhertug Guillaume av Luxembourg (39) i to år.

Nylig lettet 39-åringen på sløret til Dagbladet om hvordan det var å bli kastet rett inn i den kongelige verden. Haraldsen kunne også kjenne seg igjen i noen av hertuginne Meghans uttalelser i Oprah-intervjuet.

- Jeg ble bare kastet rett ut i det og jeg var veldig ung, bare 20 år gammel, fortalte hun til Dagbladet, og la til:

- Jeg fikk ikke noe råd om hvordan jeg skulle håndtere situasjonen. Nå ville jeg gjort det helt annerledes ettersom jeg er en voksen kvinne og har vært i mediebildet i flere år, men da var jeg ung og student. Det var en påkjenning.

UNGE OG FORELSKET: Pia Haraldsen har ikke lagt skjul på at hun også fikk oppleve mye fint sammen med Guillaume. Foto: Privat
UNGE OG FORELSKET: Pia Haraldsen har ikke lagt skjul på at hun også fikk oppleve mye fint sammen med Guillaume. Foto: Privat Vis mer

Haraldsen innrømmet imidlertid at hun kom sterkere ut av forholdet med Guillaume, og påpekte at hun minnes perioden som en fin tid til tross for at det også var utfordrende.

- Vi var unge og forelsket. Jeg fikk oppleve mye fint og vært med på mye spennende. Jeg ser tilbake på det som en fin periode, men det var også tøft, erkjente hun.

Den tidligere TV-programlederen hadde noe kontakt med ekskjæresten i etterkant av bruddet.

SPEKULASJONER: Kjolen Meghan brukte under intervjuet med Oprah skaper spekulasjoner. Video: CBS Vis mer

- Vi hadde for så vidt kontakt noen år etterpå, da vi begge bodde i London og hadde felles venner, men vi har ikke noe kontakt i dag. Han er jo en gift mann og har barn, sa Haraldsen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer