- Et vakkert og godt menneske

Musikervennene minnes Anne Grete Preus, som gikk bort natt til søndag.

GODE VENNER: Ole Paus beskriver Anne Grete Preus som et vakkert og godt menneske. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
GODE VENNER: Ole Paus beskriver Anne Grete Preus som et vakkert og godt menneske. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Søndag ble det kjent at den folkekjære artisten Anne Grete Preus er død etter en tids sykdom.

- Det var vondt å høre, og forferdelig leit, sier Ole Paus til Dagbladet.

Paus og Preus ble kjent via musikken, og ifølge Paus var de gode venner, som hadde flere gode samtaler.

- Dødsfallet kom ikke uventet. Hun har vært syk lenge og vært veldig dårlig nå i det siste. Hun var et veldig vakkert og godt menneske. En stor artist, sier sangeren.

FOLKEKJÆR: Den folkekjære artisten Anne Grete Preus døde natt til søndag 25 august. Preus ble 62 år. Bilder: NTB Scanpix / Dagbladet. Klipp: Madeleine Liereng Vis mer

- Lett å savne

Han forteller at han var glad i Preus, og at han kommer til å savne henne.

- Jeg kommer til å huske henne som en venn på søken etter noe større enn henne selv. Jeg var heldig som fikk jobbe sammen med henne. Det blir lett å savne henne. Det er nok mange som sørger nå, sier Paus.

7. september i fjor ble de begge, og Kari Bremnes, hedret med Anders Jahres Kulturpris for fremragende kulturell innsats.

Kari Bremnes har lagt ut en hyllest på Twitter.

- I sjokk

Artist Maria Mena er tydelig beveget over den triste nyheten. Når Dagbladet slår på tråden sliter hun med å holde tilbake tårene, og beskriver Preus som en stor inspirasjon.

- Hun støttet meg gjennom hele karrieren min. Hun var en veldig privat person, men en som jeg var så heldig å få bli kjent med. Jeg var også så heldig at hun delte manageren sin med meg.

- På nåværende tidspunkt klarer jeg ikke å si så mye mer. Det er så trist, så ufattelig trist. Hun vil bli dypt savnet.

- ET FORBILDE: Bertine Zetlitz og Anne Grete Preus var med i Hver gang vi møtes i 2012. Zetlitz sier at Preus var et forbilde. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
- ET FORBILDE: Bertine Zetlitz og Anne Grete Preus var med i Hver gang vi møtes i 2012. Zetlitz sier at Preus var et forbilde. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Bertine Zetlitz medvirket i første sesong av «Hver gang vi møtes» sammen med Anne Grete Preus. Hun vil minnes den fantastiske musikeren for hennes styrke og integritet.

- Det er så nylig, så vi er alle i sjokk, sier hun til Dagbladet og fortsetter:

- Hun har alltid vært et forbilde for meg, et fantastisk menneske og det er så godt med sånne forbilder i denne skogen av musikere. Hun vil bli savnet.

- BEUNDRET HENNE: Mia Gundersen og Anne Grete Preus spilte sammen under Amnestykonserten i 2002, en konsert Gundersen tok initiativ til. - Jeg beundret henne, sier hun. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
- BEUNDRET HENNE: Mia Gundersen og Anne Grete Preus spilte sammen under Amnestykonserten i 2002, en konsert Gundersen tok initiativ til. - Jeg beundret henne, sier hun. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Beundret henne

Mia Gundersen forteller at hun ble sjokkert over dødsfallet, og at det er en veldig trist dag i dag.

- Jeg har egentlig kjent henne hele min karriere, selv om vi ikke var være venner. Hun var en sterk kvinne, en sterk artist som gikk sine egne veier, og som tok egne avsatser innenfor musikken. Jeg var en stor beundrer av henne som kvinne, sier Gundersen.

Hun sier at Preus var et menneske som sto sterkt i det menneskelige og empatiske.

- Jeg kunne ikke unngå å bli fascinert og beundrert av henne. Hun betydde mye for musikk-Norge. Hele hennes sjel var involvert i utviklingen av kvinnelige artister. Dette er en trist kveld.

Kulturminister Trine Skei Grande skriver på Twitter at nyheten kom så altfor tidlig.

- Triste nyheter, og så altfor tidlig. Takk for alt du ga oss, Anne Grete Preus. I fire tiår har musikken din preget oss, og som kvinne viste du alle at rock ikke er forbeholdt gutta. Takk for alle minnene vi fikk, musikken din vil leve videre, skriver kulturministeren.

- Vondt og trist

Mona Olsen har vært prosjekt- og presseansvarlig for Preus i 13 år. Hun fikk beskjeden av en tidligere kollega kort tid før NRK meldte dødsfallet søndag kveld.

- Det er selvfølgelig veldig vondt og trist. Hun var en av de artistene som har vært lengst hos oss i Warner. Hun var en veldig engasjert artist. Veldig varm og inkluderende. Vi ble veldig glad i henne. Vi har visst at det har vært et lang tids sykeleie, men vi hadde håpet at det ikke skulle gå den veien, sier hun til Dagbladet.

Nå vil hun bli savnet av mange, tror Olsen.

- Både de som sto henne nær, og folk som ikke kjente henne, på grunn av musikken, og hennes personlighet. Hun hadde et stort engasjement for mange. Jeg tror det er slik hun vil bli husket. Hun har betydd mye for mange, på grunn av tekstene sine.

Preus brant for musikken til det siste, forteller Olsen.

- Hun var veldig opptatt av unge artister og nye talenter. Hun ville alltid være med på alt. Helt til det siste heiet hun på andre norske artister, og hadde stor interesse for det de holdt på med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer