Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Michael Nyqvist:

Ett år siden dødsfallet. Derfor holdt han sykdommen skjult

«Jeg vil aldri snakke med noen om dette».

ETT ÅR SIDEN: 27. juni i fjor gikk den anerkjente skuespilleren Michael Nyqvist bort. Han ble bare 56 år gammel. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
ETT ÅR SIDEN: 27. juni i fjor gikk den anerkjente skuespilleren Michael Nyqvist bort. Han ble bare 56 år gammel. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Vis mer

På denne dagen i fjor gikk den anerkjente svenske skuespilleren Michael Nyqvist (56) bort etter lengre tids sykdom.

Dødsbudskapet kom brått på fansen, men også for mange i skuespillerens omgangskrets kom nyheten som et sjokk.

Nyqvist, som ble diagnostisert med lungekreft om lag ett år før han døde, holdt nemlig sykdommen skjult for offentligheten. Bare de nærmeste visste hvilken tung bør han bar på.

Expressen har vært i kontakt med noen av Nyqvists nærmeste kolleger og venner i sammenheng med ettårsmarkeringa for skuespillerens bortgang. Overfor avisa forteller blant andre filmskaper Susanne Cederberg om sorgen og savnet.

- Trodde han skulle overleve

I månedene før han gikk bort, fulgte Cederberg livet til Nyqvist både privat og i jobbsammenheng for å lage en dokumentar. De ble etter hvert gode venner.

I slutten av arbeidet med filmen var hun en av få som fikk vite om kreften.

- Jeg sa til ham at det ble naturlig å ta det med i dokumentaren, ettersom sykdommen ville bli gjort kjent. Da sa han: «Jeg vil aldri snakke med noen om dette». Han var overbevist om at sykdommen ville overskygge alt annet han hadde gjort. Han tenkte at han kom til å bli frisk og overleve. Derfor ville han holde det hemmelig, og det lyktes han med.

Overfor Expressen forklarer Cederberg videre at Nyqvist var preget av både opp- og nedturer i sitt sykdomsforløp. Mot slutten var han ifølge filmskaperen ved godt mot.

- Han hadde ikke gitt opp. Det gikk veldig raskt.

- Annet fokus

Nyqvist gjorde suksess som skuespiller, og har medvirket i flere store filmer både i Sverige og internasjonalt, deriblant de kjente «Millennium»-filmene, der han spilte journalisten Mikael Blomkvist.

Han er også kjent fra storfilmen «Mission Impossible: Ghost Protocol» fra 2011, der han spilte mot Hollywood-stjerna Tom Cruise. På 90-tallet hadde Nyqvist for øvrig rollen som John Banck i den populære «Beck»-serien.

Jan Göransson, pressesjef ved Svenska Filminstitutet, fulgte skuespilleren gjennom hele hans karriere, og forklarer at de to hadde et nært forhold.

- Min tolkning er at Michael var en arbeidsmaur. Han var pliktoppfyllende og ville til enhver pris fullføre sine prosjekter. Hadde det kommet ut at han var syk, ville fokuset vært et helt annet sted, sier han til Expressen.

Hemmelig dikt til familien

Michael Nyqvist ble stedt til hvile 21. juli i fjor. Den gang møtte flere av Sveriges mest profilerte mennesker opp for å ta farvel med ham i en begravelse som fant sted i Katarina-kirka på Södermalm i Stockholm.

MISTET EKTEMANNEN: Michael Nyqvist og Catharina Nyqvist Ehrnrooth giftet seg i 1990. Sammen fikk de to barn. Foto: NTB Scanpix
MISTET EKTEMANNEN: Michael Nyqvist og Catharina Nyqvist Ehrnrooth giftet seg i 1990. Sammen fikk de to barn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Et par uker før begravelsen publiserte familien en dødsannonse i to svenske aviser. Der la de også ved et kort dikt, som Nyqvist selv hadde skrevet i all hemmelighet og overlatt til sin agent.

Han hadde fått i oppgave å videreformidle teksten til skuespillerens familie.

«Jeg gikk på toget. Der satt dere i den vakreste kupeen. Ellen, Arthur, Catharina. Jeg nektet å slippe billetten min. Nå sees vi ved neste stasjon», het det i diktet, ifølge Expressen.

Det var familien som bekreftet dødsbudskapet overfor nyhetsbyrået TT. Etter begravelsen har det vært svært stille fra den svenske familien. I sin første uttalelse om dødsfallet ba de om å få sørge i fred.

I januar snakket imidlertid Nyqvists enke, Catharina Nyqvist Ehrnrooth, for første gang om sorgen.

- Falt om på badet

Under TV4-gallaen «Tilsammans mot cancer» fortalte hun at Nyqvist var helt sikker på at det skulle gå bra, at han hadde bestemt seg for å komme seg gjennom det. Hun beskriver tida etter at mannen ble diagnostisert med lungekreft som fin, og fortalte at de tilbrakte mye tid sammen.

- Michael ville ikke bli sykdommen sin, han ville fortsette å jobbe. Jeg tror han trengte tid til å ta det innover seg. Jeg tror ikke noen av oss forsto alvoret, sa hun.

Hun forklarte videre at mannen holdt seg hjemme under sykdomsperioden, der han seinere døde.

- Han gikk inn på toalettet og ba meg hjelpe ham, ettersom han følte seg veldig dårlig. Da jeg gikk inn på badet, falt han om. Jeg trodde han svimte av. Altså, jeg forsto ikke at han skulle dø.

- Jeg synes fortsatt at det er vanskelig å forstå. Vi bodde jo sammen i 23 år og han var min beste venn. Det er tungt, fortalte hun, og fortsatte:

- Det eneste som fungerer for å komme seg gjennom sorgprosessen, er å være med andre mennesker. Man blir ikke sterk av ensomhet, sammen kan vi hjelpe hverandre.

Michael Nyqvist etterlot seg kona og de to barna Ellen (27) og Arthur (22).