Carl Aksel Bergh Jansen fra «Paradise Hotel» om alkoholmisbruket:

- Etter å ha drukket hver dag i flere måneder, sa kroppen stopp

«Paradise Hotel»-deltaker Carl Aksel Bergh Jansen gir ut sangen «Neste Gang» om sin tøffe kamp mot alkoholmisbruket.

KOM TIL FINALEN: Carl Aksel Bergh Jansen ble raskt populær da han kom helt til finalen i realityserien «Paradise Hotel» i 2016. Nå forteller han om mange mørke dager siden gjennombruddet. Foto: Morten Eik.
KOM TIL FINALEN: Carl Aksel Bergh Jansen ble raskt populær da han kom helt til finalen i realityserien «Paradise Hotel» i 2016. Nå forteller han om mange mørke dager siden gjennombruddet. Foto: Morten Eik. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Carl Aksel Bergh Jansen (22) ble raskt kjent da han i 2016 kom helt til finalen i TV3s populære realityserie «Paradise Hotel».

I kjølvannet av realitysuksessen fikk han også suksess som artist sammen med Hefner Augusto (27) i duoen «Aksel og Hef» og har spilt over 180 konserter landet rundt.

HEKTISK TURNÉLIV: Carl Aksel sier han spilte over 180 konserter landet rundt før han kollapset. Foto: Privat
HEKTISK TURNÉLIV: Carl Aksel sier han spilte over 180 konserter landet rundt før han kollapset. Foto: Privat Vis mer

Men nå avslører Bergh Jansen til Dagbladet at han opplevde mange mørke dager etter gjennombruddet.

Fikk panikkanfall i Kristiansand

Livet på veien - samt at han ofte ble bedt på fester i ukedagene når han var hjemme - førte til et stadig større misbruk av alkohol. Ved enkelte anledninger ruset han seg også på kokain.

Det hele toppet seg i slutten av 2016 etter en konsert i Kristiansand, da 22-åringen fikk et panikkanfall etter at han gikk av scenen.

- Etter å ha drukket hver dag i flere måneder, sa kroppen stopp. Jeg kastet opp på scenen, og da konserten var ferdig, skalv jeg og var redd. Det er den verste opplevelsen jeg har hatt.

Panikkanfallet ga den unge artisten - som nå gir ut sololåten «Neste Gang» om opplevelsen - en alvorlig vekker. Men forsøket på å legge om livet ble ingen enkel oppgave:

«Har hatt noen kvelder der alt var på kjøret. Sier det er bæd for meg men ville ikke høre. Angrer aldri og det går sin gang. Lærer av min feil, vet bedre til neste gang».

HEKTISK PARTYLIV: - Jeg ruset meg hver dag i flere måneder. Til slutt fikk jeg panikkanfall og innså at jeg måtte gjøre noe, sier Carl Aksel Bergh Jansen til Dagbladet. Foto: Privat
HEKTISK PARTYLIV: - Jeg ruset meg hver dag i flere måneder. Til slutt fikk jeg panikkanfall og innså at jeg måtte gjøre noe, sier Carl Aksel Bergh Jansen til Dagbladet. Foto: Privat Vis mer

Her kan du høre låten på Spotify

- Jeg var kommet inn i en syklus hvor jeg drakk alkohol hver dag. Når jeg var ute og spilte konserter, så var det mye tilgjengelig alkohol «backstage». Så det ble ofte festing til langt på natt, før jeg skulle videre til neste by. Min første tanke dagen derpå var ofte at jeg måtte begynne å «reparere» formen med mer alkohol, sier Bergh Jansen åpenhjertig.

Saken fortsetter nedenfor.

RØK UT: Det ble både dramatisk og tårevått under Carl Aksels sjokkexit fra «Paradise Hotel» i 2016. Video: TV3Vis mer Vis mer Vis mer

Kuttet kontakten med flere venner

Hjemme i Oslo var det ikke noe enklere.

- Der var det mange i min bekjentskapskrets som ruset seg hver dag, og da ble det til at jeg gjorde det også. Jeg innså til slutt at jeg måtte gjøre noe dramatisk hvis jeg skulle klare å endre livet mitt, sier den unge artisten.

Minnene får stemmen til å skjelve.

Løsningen ble å kutte kontakten med venner som hadde det han kaller en «usunn livsstil» for ikke å bli fristet til å ruse seg.

VIL HJELPE ANDRE: - Jeg håper ikke andre ungdommer gjør de samme feilvalgene jeg har gjort, sier Carl Aksel til Dagbladet. Foto: Morten Eik
VIL HJELPE ANDRE: - Jeg håper ikke andre ungdommer gjør de samme feilvalgene jeg har gjort, sier Carl Aksel til Dagbladet. Foto: Morten Eik Vis mer

- Mange av de jeg nå har brutt kontakten med er folk jeg har kjent mange år. Men jeg kan ikke tillate å sette meg selv i situasjoner hvor jeg blir fristet til å drikke hver dag lenger. Når jeg ser tilbake nå, innser jeg hvor dårlig min fysiske form var.

Søkte hjelp hos familien

Hjemme søkte han støtte hos sin nærmeste familie - spesielt moren Ann Beth.

Ann Beth Bergh, som bor i Porsgrunn, har reist mye til sønnen for å hjelpe ham med å bli kvitt en hverdag preget av alkohol.

Realityprofilen beskriver moren som «en av de nærmeste personene i livet mitt» og «en jeg kan dele alt med».

- Jeg og mamma har ingen hemmeligheter lenger. Det er viktig for meg at mamma og pappa vet hva jeg driver med. Familien min har vært flinke til å følge meg opp.

Støtter sønnen

Bergh sier til Dagbladet at hun har tro på sønnen, når han nå forsøker å legge om livet.

- Carl Aksel har hatt et tøft år. Vi prøvde å advare mot hva eksponering på TV og media ville gjøre med ham uten at han hørte. Han måtte oppleve dette selv og ta et oppgjør med livet sitt. Jeg har tro på at han vil klare det nettopp fordi han selv har tatt valget.

- Han trives i rampelyset og har mye å by på. Jeg tror at en artistkarriere enten som artist, programleder eller skuespiller vil være riktig valg for ham. Jeg prøver å være en så god støttespiller jeg kan, selv om jeg ofte setter foten ned og ber ham tenke seg om før han tar valg.

Et eventuelt nytt opphold på «Paradise Hotel» må brukes og utbyttes på en positiv og oppbyggende måte for ham. Han må ta et smart valg på hvilke sider av sin personlighet han vil vise fram for TV-publikummet, mener moren.

- Carl Aksel har vært artist hele livet og kan nå med Sony Music-kontrakt få bevise for seg selv at han virkelig har noe å by på.

- Psykolog har vært til stor hjelp

Bergh Jansen begynte også å gå til psykolog en gang i uka, som han snakker med alt mulig om.

SATSER ALENE: Carl Aksel satser nå som soloartist og planlegger flere konserter i 2018 - uten det samme rusmisbruket. Foto: Privat.
SATSER ALENE: Carl Aksel satser nå som soloartist og planlegger flere konserter i 2018 - uten det samme rusmisbruket. Foto: Privat. Vis mer

- Psykologen har vært til stor hjelp for meg. Jeg tror mange flere kunne hatt utbytte av dette.

- Det har vært en hard vei å gå. Først nå, etter flere måneders behandling føler jeg meg klar til å prate om dette. Jeg føler nå at jeg er i ferd med å få kontroll over livet mitt.

- Narkotika er det helt slutt på, og alkohol har jeg nå et kontrollert forhold til. Jeg kommer ikke til å slutte å drikke helt. Men da skal det være ved spesielle anledninger og ikke hver dag, uke etter uke.

Vil hjelpe unge fans

Tilbakemeldingene etter at han valgte å bryte med flere av sine gamle venner, har vært delte, ifølge Bergh Jansen.

- Noen har gitt meg negative kommentarer, men jeg tror mange egentlig ønsker at de skulle våget å gjøre det samme.

- En av årsakene til at jeg valgte å skrive en sang om dette, er at jeg håper jeg kan få andre til å unngå å gjøre de samme feilene som jeg har gjort. Klarer man å hjelpe en person på grunn av denne sangen, så er det en seier. Jeg unner ingen å ta de feilvalgene jeg har gjort, sier han til Dagbladet.

COMEBACK PÅ PARADISE HOTEL?: Carl Aksel er en av åtte tidligere deltakere som kan gjøre comeback i 2018-versjonen av den populære realityserien. Foto: TV3
COMEBACK PÅ PARADISE HOTEL?: Carl Aksel er en av åtte tidligere deltakere som kan gjøre comeback i 2018-versjonen av den populære realityserien. Foto: TV3 Vis mer

- Ikke redd for tilbakefall

Fredag ble det kjent at Bergh Jansen er en av åtte kandidater som kjemper om å gjøre comeback i neste års jubileumsutgave av «Paradise Hotel».

Men han er ikke redd for å en eventuell innsjekk på det beryktede party-hotellet skal føre til et tilbakefall.

- Om det blir litt festing inne på «Paradise» i en begrenset periode, så er ikke det mitt problem. Problemet mitt var de vanlige hverdagene, når folk alltid skulle ha meg med på ting og det alltid var alkohol involvert. Nå er jeg blitt flink til å si nei og ikke sette meg i de situasjonene.

- Jeg vil ikke gi «Paradise Hotel» noe av skylden for problemene jeg har hatt. Selv om jeg ikke hadde vært med på det, så tror jeg at jeg hadde fått utfordringer med alkohol, på grunn av miljøet jeg vanket i.

Store ambisjoner

Nå ser 22-åringen framover mot et 2018 som han har store ambisjoner for.

- Dersom jeg kommer med på «Paradise Hotel», så blir det hovedfokus fram til mars. Deretter har jeg planlagt en rekke solokonserter.

- Er du redd for å få et tilbakefall når du drar rundt på egenhånd?

- Nei, jeg har nemlig et team med meg på reisene, som er veldig flinke til å passe på meg. Jeg vil aldri tilbake der jeg var for ett år siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer