Tore Strømøy:

Etter bråket: - Var så gæli

Det enorme medietrykket har satt sitt preg på programlederens liv.

PREGET: Tore Strømøy sto midt oppi en mediestorm for bare noen måneder siden som følge av NRK-serien «Ingen elsker Bamsegutt». Foto: Morten Eik / Se og Hør
PREGET: Tore Strømøy sto midt oppi en mediestorm for bare noen måneder siden som følge av NRK-serien «Ingen elsker Bamsegutt». Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt» ble først publisert på NRK 15. november, og det tok ikke lang tid før TV-seerne fikk empati for Jan-Egil Granfoss (61) som satt fast på Filippinene.

Det som etter planen skulle være en vanlig dokumentarserie, ble bare dager seinere en stor skandale her til lands. Granfoss hadde nemlig en gammel sedelighetsdom, som NRK valgte å ikke inkludere i serien.

Flere millioner kroner var på det tidspunktet allerede samlet inn på Spleis, for å hjelpe «Bamsegutt», og reaksjonene lot ikke vente på seg. Kringkastingsrådet og PFU mottok flere klager på saken, og serien ble trukket da dommen ble kjent.

Politisk redaktør i Dagbladet Lars Helle reagerer på flere punkter i NRK-serien "Ingen elsker Bamsegutt". Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: NRK / Dagbladet TV Vis mer

NRK har også beklaget i etterkant av publiseringen.

Programleder Tore Strømøy (63), som sto bak NRK-serien, befant seg midt oppi sitt livs største storm. Nå åpner han seg ytterligere om hvordan det var i Else Kåss Furuseths (43) nye talkshow «ELSE!», som vises på TVNorge søndag kveld.

- Klipper det bort

Selv beskriver Strømøy serien som den viktigste han har laget, men det var likevel flere elementer som var utenfor hans kontroll, blant annet om dommen til Granfoss skulle inkluderes i serien eller ikke.

63-åringen var fullt klar over dommen, men forteller at det heter «å ta en for laget». Han er klar på at det ikke var han som hadde regi på programmet.

MEDIETRYKK: Tore Strømøy åpner seg om tida etter «Bamsegutt»-skandalen. Foto: Cato Ingebrigtsen / Warner Bros. Discovery
MEDIETRYKK: Tore Strømøy åpner seg om tida etter «Bamsegutt»-skandalen. Foto: Cato Ingebrigtsen / Warner Bros. Discovery Vis mer

- Sånn fungerer ikke TV, det vet du også. Hvis regissøren din ikke vil ha med noe, så klipper han det bort. Jeg hadde aldri noen avgjørelse om den dommen skulle være med eller ikke. Det var de i Trondheim usikre på, så de sendte det til ledelsen i Oslo som avgjorde at den ikke skulle være med. Og det er jeg enig i, jeg var enig i det vedtaket.

Strømøy understreker at det ikke er ansvarsfraskrivelse, men at han vil fortelle hvor ansvaret ligger.

På spørsmål fra Furuseth om hvordan det går med «Bamsegutt», kommer Strømøy inn på pressens håndtering av saken - noe han stiller seg svært kritisk til.

Det er noe han selv aldri ville vært med på, sier han. Strømøy hevder han ikke er stolt av å kalle seg for journalist, med tanke på hvordan pressen noen ganger behandler andre mennesker.

FÅR DRAPSTRUSLER: I et ekslusivt intervju med Dagbladet åpner Jan-Egil Granfoss, som gjennom NRK ble kjent som »Bamsegutt», opp om dokumentaren, flukten fra Fillippinene og tiden etter. Video/foto: NRK, NTB, Nina Hansen, Jostein Sletten / Dagbladet TV. Reporter: Karoline Guldbæk, Magnus Paus / Dagbladet Vis mer

- Fått angst

Videre forteller Strømøy at han ikke ble sint for at serien ble trukket. Han ble mer lei seg, ettersom det tok oppmerksomheten fra en svært viktig debatt i samfunnet vårt.

Å stå opp for de svakeste er ikke lett, ifølge Strømøy. Han mener at en skandale som innebærer at han og NRK har gjort en feil, naturligvis selger bedre - og at hovedfokuset da forsvinner.

DOKUMENTAR: Tore Strømøy laget serien Ingen elsker «Bamsegutt» om nordmannen Jan-Egil Granfoss på Filippinene. Foto: NRK
DOKUMENTAR: Tore Strømøy laget serien Ingen elsker «Bamsegutt» om nordmannen Jan-Egil Granfoss på Filippinene. Foto: NRK Vis mer

63-åringen sier i talkshowet at han har vært med på noen avgjørelser i serien innimellom, men til syvende og sist var det ikke han som hadde det siste ordet.

- Men når det kom ut så er det jo «Tore på sporet» som blir stående og får skylda for det. Jeg tok en for laget, selv om jeg ikke var noe glad for det. Det var et helsike skal jeg si deg, å se seg selv dunka opp i media til alle døgnets tider. Jeg følte at jeg lå og holdt meg fast i jorda for å ikke bli slengt ut i verdensrommet. Det var så gæli, og det har selvfølgelig gjort noe med meg.

Den mye omtalte NRK-serien «Ingen elsker Bamsegutt» trekkes midlertidig. Nå gjør statskanalen endringer. Reporter: Christina H. Korneliussen Vis mer

Det enorme medietrykket som fulgte med skandalen har satt sine preg på programlederens psykiske helse.

- Jeg har fått angst. Jeg våkner om morgenen og er redd. Jeg tar ikke telefonen om jeg ikke vet hvem det er, jeg er skeptisk, jeg svarer ikke folk lenger. Det andre artige er at jeg blir oppringt og kontakta av mange som har vært utsatt for pressen når de raser av gårde og skal ta en person. De forteller hvor fælt de har hatt det og at de har blitt ødelagt av det.