Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Top Gear:

Etter fjorårets bråk får «Top Gear» nå lov til å bryte norske fartsregler

«Top Gear» reiste fra Norge uten opptak i fjor, i morgen begynner innspillingen langs Atlanterhavsveien.

FÅR BRYTE NORSKE REGLER: På onsdag begynner innspillingen av tv-serien «Top Gear» langs Atlanterhavsveien i Møre og Romsdal etter at de i fjor ikke fikk lov til å bryte norske fartsregler. Foto: Geir Bølstad/Dagbladet.
FÅR BRYTE NORSKE REGLER: På onsdag begynner innspillingen av tv-serien «Top Gear» langs Atlanterhavsveien i Møre og Romsdal etter at de i fjor ikke fikk lov til å bryte norske fartsregler. Foto: Geir Bølstad/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under inspillingen av tv-programmet «Top Gear» i fjor blusset problemer opp da produksjonen skal ha hatt et ønske om å bryte norske fartsregler.

Lensmann Andreas Hustad i Rauma sa den gang ja til filming og veistenging, men ga ikke tillatelse til at fartsgrensene kunne brytes.

Får bryte reglene

Nå ser det imidlertid ut til at de har kommet til enighet rundt inspillingen.

Saken fortsetter under bildet.

MUSTANG: Rory Reid er en av programlederene som fremdeles er med i Top Gear. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MUSTANG: Rory Reid er en av programlederene som fremdeles er med i Top Gear. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Operasjonsleder i Nordmøre og Romsdal politidistrikt, Frode Gjøsund har bekreftet til Romsdals Budstikke at Top Gear-innspillingen starter allerede i morgen.

Gjøsund sier at politimesteren har gitt BBC tillatelse til å bryte fartsgrensene denne gangen.

PROGRAMLEDERE: Både Chris Harris, Matt LeBlanc og Rory Reid er programledere i Top Gear. Foto: Pa Photos / NTB Scanpix
PROGRAMLEDERE: Både Chris Harris, Matt LeBlanc og Rory Reid er programledere i Top Gear. Foto: Pa Photos / NTB Scanpix Vis mer

– Det vil likevel være en øvre grense på de ulike innspillingsstedene. Skilting og dirigering vil føre til en trygg avvikling av det hele, sier han og legger til at dette vil være en god reklame for Møre og Romsdal.

- Veien vil bli avsperret

Gjøsund forteller til Dagbladet at det hele handlet om god planlegging - og sikkerhet.

- I fjor måtte vi si nei da det ble spurt om å kjøre over fartsgrensene i kort tid før innspillingen skulle finne sted, sier han.

Han legger til at det denne gangen har blitt tatt avgjørelser på nivå hos politimestre og at sikkerheten er det viktigste. Politiet har trolig ikke tatt avgjørelsen alene.

- Avgjørelsen er tatt på politimestre nivå og trolig sammen med veidirektoratet, sier han.

Gjørsund forteller til Dagbladet at befolkningen bør påberegne korte stopp.

- Veien vil bli avsperret i korte perioder, sier han og legger til at det er snakk om stopp på mellom 10 og 15 minutter.

Mange mente i fjor at lensmann Hustads nei var årsaken til at BBC valgte å avlyse innspillingen, men i ettertid har BBC Worldwide skrevet at det var andre årsaker til at de forlot Norge uten å filme, skrev Bergens Tidende etter hendelsen.

Saken fortsetter nedenfor.

ULYKKE: Den tidligere «Top Gear»-stjerna Richard Hammond krasjet stygt under et bilrace i Sveits, 10 juni. Dette videoklippet viser ulykken. Det var under innspillingen av The Grand Tour, sesong 2 at Hammond deltok i et bilrace. I den ene svingen suser han utfor veibanen. Årsaken er foreløbig ukjent. Video: Nature Pictures / Youtube / AP / Scanpix Vis mer

Fikk ny programleder

I mars i 2015 kom nyheten om at den populære britiske programlederen Jeremy Clarkson hadde fått sparken i «Top Gear» etter at han verbalt og fysisk angrep en av showets produsenter.

Noen måneder senere ble det kjent at TV- og radiopersonligheten Chris Evans skulle erstatte Clarkson.

I februar i fjor avslørte BBC at Evans ikke skulle lede bilprogrammet alene.

«Mine damer og herrer! Vær så snill å reise dere for den nye Top Gear-programlederen... Mr. Matt LeBlanc», annonserte showet på sin egen hjemmeside den gang.

Hele Norges coronakart