Marthe Kveli Valeberg:

Etter operasjonen: - Fremdeles vondt

Kommer med helseoppdatering etter siste operasjon.

OPPDATERING: For fem uker siden opererte Marthe Kveli Valeberg inn en permanent ryggmargsstimulator. Foto: Skjermdump fra Instagram
OPPDATERING: For fem uker siden opererte Marthe Kveli Valeberg inn en permanent ryggmargsstimulator. Foto: Skjermdump fra Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er det over to år siden den tidligere House of Magmalou-gründeren Marthe Kveli Valeberg (42) fikk påvist både komplekst regionalt smertesyndrom (CRPS) og allodyni, nervesykdommer som gir ekstreme smerter.

En februarkveld i 2020 endret nemlig alt. Valeberg inviterte noen venner over på middag, og da de spilte brettspill litt seinere endte det hele med en ulykke, hvor hun klarte å veive hånda og stemple håndleddet inn i stetten på et knust glass.

ALVORLIG SKADD: Farmen-Kåre Skaret Bjøringsøy ble alvorlig skadd i en arbeidsulykke. Video: Tor Lindseth Vis mer

På legevakta fant de fort ut at en av hovednervene var kuttet av, og den som var rammet sørger for bevegelighet til blant annet tommel, pekefinger og langfinger. Som følge av ulykken har Valeberg slitt mye med smerte i ettertid.

I januar tok Dagbladet en prat med 42-åringen, som på det tidspunktet hadde operert inn en midlertidig ryggmargsstimulator, i håp om å få et liv med mindre smerter. Nå, et halvt år seinere, kommer Valeberg med en oppdatering.

- Blitt bedre

Det hele startet med at Valeberg ble godkjent som en kandidat til å få gjennomført en testoperasjon som hun gjorde i starten av året.

Siden kroppen responderte godt på behandlingen, har hun for fem uker siden operert inn en permanent ryggmargsstimulator som ligger under huden.

- Etter testoperasjonen tenkte jeg at å få denne operasjonen på permanent basis kom til å bli som å få livet tilbake igjen. Selv om jeg foreløpig har litt mindre effekt enn etter den første operasjonen, hjelper alle nivåer av smertelettelser. Og de aller verste smertene er faktisk blitt bedre, forteller Valeberg til Dagbladet.

OPERERT: Her er bare et par dager etter at Valeberg fikk operert inn ryggmargsstimulatoren. Hoften er noe hoven, mens ryggen gror fint, forteller hun. Foto: Privat
OPERERT: Her er bare et par dager etter at Valeberg fikk operert inn ryggmargsstimulatoren. Hoften er noe hoven, mens ryggen gror fint, forteller hun. Foto: Privat Vis mer

Hun forklarer at hun vil kunne kjenne full effekt etter omtrent seks uker, men har per nå fremdeles smerter, bare ikke i like stor grad.

- Det er vanskelig å forklare, men nervesmertene ligger på en måte lagvis og på forskjellige måter. «Innerst» føles det ut som elektrisk strøm hele tida, mens det ytterste «laget» føles ut som en hanske av fantomsmerter, som kan variere og flytte på seg.

Valeberg følger opp at hun i tillegg får følelsen av dobbeltstøt hver gang hun bruker hånda eller tar på noe, men forteller at det har blitt bedre etter operasjonen.

- Er litt sjokka

Helt siden ulykken har hun gått på medisiner for å dempe smertene, og nå som operasjonen er gjennomført, er målet å klare seg uten det. Fra og med august skal hun begynne å trappe ned forsiktig.

- For min del er målet med operasjonen å kutte ut nervemedisinen som gjør meg flat, ukonsentrert og fjern. For noe smerter kan jeg leve med, men jeg gleder meg sykt til å forhåpentligvis kaste medisinene og føle meg «upbeat», klar og kreativ igjen, sier Valeberg og fortsetter:

EFFEKT: Her er det fire uker siden operasjonen, og elektroden langs ryggmargen er delvis synlig, mens hoften er mindre hoven. Foto: Privat
EFFEKT: Her er det fire uker siden operasjonen, og elektroden langs ryggmargen er delvis synlig, mens hoften er mindre hoven. Foto: Privat Vis mer

- Nå er det jo en veldig trygg operasjon, men spesielt apparatet som ble satt inn under venstre hofte har vært veldig ømt, og det er fremdeles vondt å sitte og sove. Mens elektroden langs ryggmargen har gått veldig fint, bortsett fra at jeg er litt sjokka over at den synes så godt rett under huden, men så lenge det hjelper.

Nå har 42-åringen bare 14 prosent bevegelighet i hånda, og må de kommende ukene ta tida til hjelp.

- Jeg gleder meg til ryggmargsstimulatoren virkelig får satt seg etter fire til seks uker, og kanskje vil det gi enda mer smertelettelser, sier hun til Dagbladet.

KUNNE IKKE GÅ: Emma Ellingsen forteller om den kjønnsbekreftende operasjonen. Video: Steffen Pettersen/TV 2 Vis mer

Etter å ha vært gjennom en omfattende prosess anbefaler Valeberg alle som sliter med kroniske smerter å høre med fastlegen sin om ryggmargsstimulator kan være et alternativ for dem.

- Selv vil jeg si at jeg har kanskje 15 til 20 prosent mindre smerter, og det hjelper mye for noen med kroniske smerter døgnet rundt, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer