Etter Sverige-krav: - Helt urimelig

Donald Trump fikk nettet til å koke da han torsdag kveld krevde at Sverige skal løslate ASAP Rocky. Expressens USA-ekspert omtaler kravet som «helt urimelig».

BILDEBEVIS: I dag kom nyheten om at den amerikanske rapperen Asap Rocky (30) er tiltalt for kroppsskade. Disse bildene er en del av politiets bevis mot den ham. Video: Expressen TV Vis mer

Torsdag ble rapartisten ASAP Rocky (30), som egentlig heter Rakim Mayers, tiltalt for kroppsskade av svenske påtalemyndigheter. Tiltalen tas ut etter en voldsepisode i Stockholm 30. juni.

Siden hendelsen fant sted, har Mayers sittet varetektsfengslet. Han innrømmer å ha vært innblandet i hendelsen, men erkjenner ikke straffskyld. Han mener derimot å ha handlet i selvforsvar. Tirsdag kommende uke begynner rettssaken mot 30-åringen og hans to medtiltalte.

Sverige-kritikk

Torsdag kritiserte president Donald Trump Sverige.

- Veldig skuffet over statsminister Stefan Löfven for at han ikke kunne gjøre noe. Sverige har sviktet vårt afroamerikanske samfunn i USA. Jeg har sett videoene av ASAP Rocky, og han ble forfulgt og trakassert av folk som ville ha trøbbel, skrev presidenten på Twitter.

I en ny melding krevde Trump at rapperen slippes fri.

- Gi ASAP Rocky hans frihet. Vi gjør så mye for Sverige, men det ser ikke ut som om de gjør det samme tilbake. Sverige burde fokusere på sitt virkelige kriminalitetsproblem, skrev han etterfulgt av emneknaggen «FreeRocky».

Overfor svenske Expressen omtaler avisas USA-ekspert, Frida Stranne, Trumps krav til Löfven som «urimelig».

- Selvfølgelig er ikke dette positivt, men det er ikke noe jeg kan tenke meg at den svenske regjeringen vil vie tiden sin til. Det er helt urimelige krav til Stefan Löfven ettersom han ikke tillates å påvirke hvordan våre domstoler skal dømme.

- Men det er klart at dette er en vanskelig situasjon, sier hun.

TILTALE: Rapperen Rakim «ASAP Rockys» Mayers er tiltalt for mishandling. Myers forsvarer Slobodan Jovicic deler ikke aktoratets oppfatning. Video: Expressen TV Vis mer

Nettet kokte

Trumps meldinger fikk nettet til å koke, og i timene etter utspillet ble det publisert over 100 000 Twitter-meldinger med samme emneknagg som Trump benyttet seg av. Det førte til at emneknaggen på et tidspunkt var den nest mest omtalte i hele verden.

Presidenten mottok massiv støtte for å mene at rapartisten bør løslates, noe som også stjerner som Kim Kardashian, Justin Bieber, Nicki Minaj og Sean «Diddy» Combs har uttrykt et ønske om tidligere.

Det har også blitt satt i stand en underskriftskampanje med hensikt å få rapartisten løslatt, hvor over 600 000 personer har bidratt med sin underskrift på nåværende tidspunkt.

Demokraten Rob Anderson hadde imidlertid et litt annet syn på presidentens uttalelser:

- Du vet ikke hvordan du skal håndtere et land som ikke tillater noen å kjøpe seg fri fra loven. Det irriterer deg, gjør det ikke? skrev han på Twitter.

Kommentaren viser trolig til da Trump i forrige uke tilbød seg å betale ASAP Rockys kausjon – en ordning som ikke er vanlig i skandinaviske land.

- Politisk motivert

Expressens USA-ekspert uttaler at hun mistenker at Trumps siste uttalelser var politisk motiverte. Først og fremst mener hun at uttalelsene var rettet mot amerikansk offentlighet, og særlig den afroamerikanske delen, som presidenten har lite støtte hos.

Dette ble særlig tydelig i forrige uke da Donald Trump ba fire kvinnelige kongressrepresentanter om å reise tilbake dit de kom fra.

VARETEKTSFENGSLES I TO UKER: Rapperen Rakim Meyers, bedre kjent som ASAP Rocky, varetektsfengsles i to uker i Sverige. Det orienterte aktor Fredrik Karlssom under et fengslingsmøte i Stockholm tingrett fredag. Video: Expressen. Vis mer

Löfvens svar

I en uttalelse til Business Insider skriver statsminister Stefan Löfvens pressetalsmann, Mikael Lindström, at statsministeren har forklart og presisert Sveriges påtalemyndigheters totale uavhengighet.

- I Sverige er alle like for loven. Regjeringen tillates ikke – og vil ikke forsøke – å påvirke en pågående straffesak, skriver han.

USA-ekspert Stranne mener også at det er et forsøk på å undergrave sine politiske motstandere, som titt og ofte snakker positivt om Sverige og andre nordiske land, og omtaler dem som forbilder for hvilken politisk retning de mener at USA skal ta.

- Det her er en måte for Trump å male et bilde av Sverige og Skandinavia som land med store problemer, som vi har sett ham gjøre tidligere, sier hun. Det kan bli et effektivt redskap for ham dersom Demokratene velger en veldig progressiv venstrekandidat til presidentvalget.