Morten har ikke alltid hatt et smil om munnen.

Et forsøk på en baklengs salto på trampolinen som 16-åring snudde livet hans på hodet. Han forsto likevel raskt at det ikke var noen grunn til å leve resten av livet som bitter.

- Jeg lager humor av mitt eget handikapp, sutring er ikke helt min greie, sier han og ler.

- Gikk på en smell

Publisert
Sist oppdatert

På veggen hjemme i leiligheten henger det en tegning av Morten Skau (33) naken i rullestolen. Han ble lam fra brystet og ned i en alder av 16 år, da han tok en baklengs salto på trampolinen.

Påvirkeren lar seg ikke stoppe av utfordringene han treffer på i hverdagen, og møter dem heller med humor.

- Hvorfor har du valgt å være så åpen og ærlig?

«VIXEN»: Prinsesse Märtha Louise i latter etter dette. Video: Vixen Vis mer

- Jeg føler meg ofte som en elefant i rommet, og opplever at folk er redde for å si noe som minner meg om at jeg sitter i rullestol, men jeg er veldig klar over at jeg sitter i rullestol. Du kan snakke med meg om alt, sier han til Dagbladet.

Influenseren ble først et kjent ansikt for det norske folk i TV 2-serien «Singel». Noen år seinere startet han TikTok-kontoen @mort1rulle, der han lager humor av sitt eget funksjonsnedsettelser. På kort tid rundet kontoen 142 700 følgere på TikTok, og nylig vant han «Årets forbilde» under årets Vixen Awards.

- Jeg vil at folk skal se at vi er like vanlige som alle andre. Derfor er det viktig å vise seg fram, og å være til stede. Det budskapet tror jeg kommer mye tydeligere fram gjennom humor. De som klager og sutrer er ikke veldig appellerende, i hvert fall ikke for meg.

- Jeg gikk på en smell i fjor sommer.

Skau er utdannet grunnskolelærer, men jobbet bare i tre og et halvt år før han byttet jobb.

- Mange tror at jeg er deppa og trist fordi jeg sitter i rullestol, men det som skjedde i sommer har ikke en dritt med det å gjøre.

Skau jobbet på en barneskole, men en dag møtte han veggen. Den ellers smilende og glade mannen mistet smilet sitt.

- Læreryrket er ganske heftig, og så skal jeg være supermann i rullestol i tillegg. Da ble jeg sykmeldt, forteller han.

Stemmen hans er mykere enn tidligere, og de to kattene hans Epsilon og Lasse kommer nærmere og omfavner rullestolen mens han snakker.

Han forteller at alt gikk i ett kjør i et helt år. Han sto opp tidlig og la seg seint, dro på jobb i hverdagen og festet i helgene. Han sov sjelden.

PÅ KJØKKENBORDET: Morten Rulle med katten Epsilon liggende på kjøkkenbordet. Foto: Kristin Svorte
PÅ KJØKKENBORDET: Morten Rulle med katten Epsilon liggende på kjøkkenbordet. Foto: Kristin Svorte Vis mer

- Den krasjen jeg hadde mentalt i sommer var mer handikappende enn å havne i rullestol. Jeg var borte fra jobb veldig lenge. Til slutt måtte jeg bytte jobb.

- Det har vært jævlig kjipt, og jeg føler ikke at jeg har gjort så mye det siste halvåret, selv om det ser sånn ut på sosiale medier.

Han forteller at Vixen-prisen for «Årets forbilde» kom som en stor overraskelse. Likevel hadde han det ikke spesielt gøy på Vixen. Både fordi han var stresset fordi han ikke hadde forberedt noe tale, men også fordi han hadde hatt så mye å gjøre det siste halvåret.

ROBOTDRAKT: Sensorer implantert i skallen, hjelper denne 28 år gamle rullestolbrukeren å bevege seg igjen. Reporter: Christian Wehus. Video: CNN. Vis mer

«Fy faen, jeg er lam»

Det snør utenfor de store vinduene, og den ene katten har lagt seg på bordet bak Skau. Bortsett fra å bo med to katter, er det enda et menneske som bor der med ham, nemlig kjæresten Amalie Sydnes.

De to møttes på Tinder under pandemien, og har vært sammen i et år.

HJELPEMIDDEL: I høyre hjørnet ser du en del av det sensuelle hjelpemiddelet han bruker under samleie. Foto: Kristin Svorte.
HJELPEMIDDEL: I høyre hjørnet ser du en del av det sensuelle hjelpemiddelet han bruker under samleie. Foto: Kristin Svorte. Vis mer

- Kjærestelivet går fint, men du får ikke den selvtilliten med en gang. Den kom med åra. Det er klisjé å si, men det er viktig å like seg selv for at andre skal like deg også. Man skal jo ha sex, og da har man ikke den beste selvtilliten i utgangspunktet, mener han.

Da ambulansepersonellet kjente på Skau etter ulykken på trampolinen, var hans første tanke «fy faen, jeg er lam». Den andre tanken var «faen, da funker ikke pikken min heller».

Selvsikker forteller han likevel at sexlivet fungerer fint i dag. Skau fikk god oppfølging av en sexolog etter ulykken, som forklarte hvordan det generelt fungerte med sex for folk i rullestol.

Skau demonstrerer for eksempel i en TikTok video hvordan en «sexstol» for rullestolbrukere fungerer. På sosiale medier fremmer han også sin kampsak, som er å få Viagra på blå resept.

- Jeg har en drøm

I dag driver Skau med markedsføring gjennom et BPA-firma med navn Miobedriften. BPA står for brukerstyrt personlig assistanse, og formålet er å gi personer med stort hjelpebehov større frihet til å styre tjenestene og hverdagen selv. Dette gjør han hovedsakelig gjennom TikTok.

- Det ble en annen hverdag en lærerhverdagen, men jeg merket at det var det jeg trengte. Jeg trengte en ny jobb, og jeg trengte å jobbe mindre.

Røper drøm

Skau retter seg opp i ryggen, og forteller med stor entusiasme at han har en drøm.

- Jeg har en drøm om å lage en serie hvor du dukker inn i de ulike funksjonshemmede miljøene i Norge.

Engasjert forteller han at samfunnet har en del de kan bli bedre på.

- Personlig merker jeg det på kunst-, kultur- og utelivs-arrangementer. Der er det ikke tilrettelagt i det hele tatt.

Influenseren har hatt situasjoner der vennene hans tilbyr å bære han inn på utestedet, og han likevel ikke kommer inn.

32-åringen får likevel et stort smil om munnen, og sier avslutningsvis:

- Jeg er mye bedre nå enn det jeg var.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer