Europeiske kongehuseksperter er entydige: Kunne aldri skjedd i hverken England, Sverige eller Danmark

- Jeg tviler på at det finnes noen andre kongelige som kunne innlatt seg på noe sånt med verdigheten i behold.

(Dagbladet): I helga arrangerte Märtha Louise (42), Elisabeth Noreng (46) og det selverklærte mediumet Lisa Williams (41) seminar i Oslo, der Williams blant annet forsøkte å sette publikum i kontakt med sine døde slektninger.

En rekke europeiske kongehuseksperter har reagert kraftig på at den norske prinsessa har et forretningssamarbeid med den kontroversielle briten, og ber nå kongen gripe inn.

Den britiske kongehuseksperter Robert Fitzwilliams, som i mange år var redaktør for det tradisjonsrike oppslagsverket The International Who's Who og er bidragsyter for blant andre BBC, Sky News og CNN, er blant dem.

- Prinsessen har lenge vist at hun er individualist, og selv om hun er nummer fire i arverekkefølgen til den norske trona har hun åpenbart ingen sperrer mot å opptre med sin kongelige tittel i forskjellige sammenhenger. Det er en ting å ha en helt privat tro på noe - en ganske annen å opptre med denne troen i offentligheten. På meg fremstår det som heller uklokt, sier han.

- Har tatt dette til et helt nytt nivå - Hvilke følger tror du dette kan få for hennes forhold til folket?

- Forholdet til folket kan lide hvis det oppfattes som om hun blir påvirket av noen eller opptrer på en måte som virker upassende. Hennes oppfatning av engler, for eksempel, er meget eksentrisk, selv om hennes tro på alternativ behandling helt sikkert er oppriktig. Prins Charles har også stått på barrikadene for alternativ medisin, men da på en konstruktiv måte som har gitt ham mye støtte. Prinsesse Märtha har tatt dette til et helt nytt nivå med sin engleskole, og det er, slik jeg oppfatter det, kontroversielt.

- Finnes det andre eksempler på at europeiske kongelige har latt seg involvere med synske og klarsynte?

- KUNNE ALDRI SKJEDD I SVERIGE: Mener den svenske kongehuseksperten Johan T. Lindwall. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- KUNNE ALDRI SKJEDD I SVERIGE: Mener den svenske kongehuseksperten Johan T. Lindwall. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det finnes et meget alvorlig tilfelle, da Dronning Juliana av Nederland i stor grad lot seg påvirke av healeren Geet Hoffmans i årene fra 1948 til 1956. Hun tilbrakte mye tid i hans Soesdijk-palass, og det gikk hardt ut over hennes forhold til så vel Prins Bernhard som regjeringa i landet. Det var, og oppfattes fortsatt som et stort feilgrep av dronninga, sier Fitzwilliams.

Han mener at et medlem av den britiske kongefamilien ikke kunne gjort som Märtha Louise.

- Hvis et medlem av den britiske kongefamilien hadde deltatt i noe som bare liknet på seminaret i Oslo, der Williams hevder å kommunisere med de døde, ville de utvilsomt bli gjenstand for mye hån og latterliggjøring. Publikum ville ikke hatt noe av det. Prins Charles blir tidvis gjenstand for en del latter fordi han en gang sa at han snakker med planter. Dette er naturligvis mye mer alvorlig, sier han, og legger til:

- Jeg tviler på at det finnes noen andre kongelige som kunne innlatt seg på noe sånt med verdigheten i behold, selv om de ikke er formelt forhindret fra det.

- Kunne aldri skjedd Den svenske avisa Expressens kongehusekspert, Johan T. Lindwall, tror heller ikke at et av medlemmene i den svenske kongefamilien kunne ha samarbeidet med Lisa Williams.

- Dette kunne aldri ha skjedd i Sverige, fordi den svenske kongen aldri hadde tillatt at døtrene opptrådte på denne måten. Prinsesse Martha Louise er en voksen kvinne og kan bestemme over seg selv, men samtidig har hun et større ansvar fordi hun er en kongelig person og representerer hele kongefamilien, sier han.

Han mener at hele den norske kongefamilien burde ta ansvar.

- VILLE BLITT GJENSTAND FOR HÅN OG LATTERLIGGJØRING: Sier kongehusekspert Robert Fitzwilliams om et medlem av det britiske kongehuset hadde gjort det samme som Märtha Louise.
- VILLE BLITT GJENSTAND FOR HÅN OG LATTERLIGGJØRING: Sier kongehusekspert Robert Fitzwilliams om et medlem av det britiske kongehuset hadde gjort det samme som Märtha Louise. Vis mer

- Martha Louise burde, med tanke på de sakene som har vært rundt henne før, tenke seg godt om før hun gjør noe som dette, hun har vært kontroversiell tidligere, og burde ha en lavere profil i dette alternative miljøet. For å si det sånn: Om jeg hadde vært hennes rådgiver hadde jeg advart henne på det sterkeste, det veldig underlig at hun er på dette seminaret i dag, i det hun gjør det virker det som om hele den norske kongefamilien aksepterer det.

- Overskrider grensene Peter Thygesen, tidligere kongehusekspert og redaktør i den danske avisa Politiken, tror heller ikke dette kunne skjedd i Danmark.

- Jeg minnes mitt første møte med Martha Louise i 1992, allerede den gangen ble det sagt at hun var noe helt for seg selv. Hun har alltid gått sine egne veier, og tatt sine egne beslutninger. Dette kunne nok ikke skjedd i Danmark, vi er mer formelle. Men samtidig beveger alle europeiske kongehus seg mot nye tider, sier han.

Likevel legger han til at synet på kongefamilier i Europa har forandret seg drastisk de siste 25 årene.

- Vi har opplevd mye nytt i det danske kongehuset som en ikke ville trodd var tenkelig for 25 år siden, så hvem vet hva vi ville akseptert i dag. Det hviler generelt en større toleranse blant folket overnfor det danske kongehuset nå for individualitet, det er en vanskelig balansegang. Samtidig med at en skal opprettholde ideen om at kongehuset har en legitimitet i kraft av sin historie har folk forståelse for at det er levende mennesker som skal ha et godt liv innenfor kongehusets rammer, sier han, og legger til:

- Men Martha Louises opptreden er betenkelig, hun overskrider grensene. Man skal som medlem av kongefamilien tenke seg godt om før man bryter de normer og grenser, det er er forbundet til monarkiet.

Han forklarer at en diskusjon rundt kongehusets framtid har gått i Danmark.

- FINNES IKKE LIGNENDE EKSEMPLER: I den europeiske kongehushistorien, mener kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.
- FINNES IKKE LIGNENDE EKSEMPLER: I den europeiske kongehushistorien, mener kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen. Vis mer

- Det har oppstått en ny diskusjon om hvor vidt det danske kongehus legitimitet er sterk nok, mange hevder den er minkende, om noe lignende hadde skjedd her til lands ville det satt monarkiets framtid under enda større tvil en den som råder nå. Diskusjonen oppstod fordi mange syntes at det var feil at den tidligere prinsesse Alexandra mottok penger etter at hun ble skilt fra prins Joachim.

- Finnes ikke lignende eksempler Mangeårig kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen forteller at Märtha Louises tilfelle er unikt i Europeisk kongehushistorie.

- Hvis man sammenligner med andre kongehus i Europa finnes det ikke lignende eksempler. Det er usedvanlig, og en meget spesiell tankegang at en skal komme i kontakt med de døde. Hun skiller seg ut, sier han, og legger til:

- Det betyr noe for befolkningens oppfatning og forhold til kongehuset, hun er tross alt kronprinsens søster, og representerer fortsatt hele kongehuset i alt hun foretar seg. Vi ser i andre europeiske kongehus at det er ekstremt viktig hvordan de enkelte kongehusmedlemmene ter seg for folkets generelle holdning til dem som helhet, og oppslutningen til monarkiet svinger deretter.

Han tror dette kan skade omdømmet til det norske kongehuset.

- Det som kan skje nå i Norge er Märtha Louise svekker hele det norske kongehuset. Det viktigste er selvfølgelig hvordan kronprins Haakon og Mette Marit opprettholder sin rolle, men Märtha spiller inn og betyr mye for kongehusets popularitet totalt sett.

Han tror at det Märtha Louise gjør nå vekker oppsikt, også i Danmark.

- Det foreligger en konservatisme i kongehuset som krever at man oppfører seg noenlunde innen normene som følger. Det er høye forventninger til at de kongelige ivaretar landets kulturelle arv, og derfor blir det oppstyr når Martha opptrer som hun gjør, det passer ikke til bildet folk har av de kongelige som viktige bærere av tradisjonelle verdier, tro, familemønster og lignende. Det passer ikke godt til et skandinavisk kongehus å opptre på denne måten, sier han, og legger til:

- Hun har gjort flere ting som har bidratt til at folket rynker på nesen, fortsetter hun denne kursen vil det svekke kursen i det norske kongehuset generelt. Det er ingen tvil om at det hun har foretatt seg de siste årene har bidratt til økende skepsisen til monarkiet i befolkningen.

- Kongehuset er noe annet Da Märtha Louise ble konfrontert med kritikken om at samarbeidet med Lisa Williams kan skade det norske kongehuset, svarte prinsesse Märtha Louise i går følgende:
 
- Da vi startet Engleskolen i 2007 sa de også at det var veldig skadelig for kongehuset. Alt er jo veldig skadelig for kongehuset. Men selvfølgelig, det ser jeg også at det kan være. Samtidig håper jeg nå at den (Engleskolen, journ.anm.) er så etablert som jobben jeg har, og at kongehuset er noe annet. Men jeg er en del av den familien, det er jeg, sier prinsesse Märtha Louise.

Kongehuset ville i går ikke kommentere saken.

Engleskole-gründer Elisabeth Noreng sa følgende:

- Vi kan ikke tilfredsstille alle. Alle tror ikke på dette. Men vi står for det som er sant for oss, og Lisa står for det som er sant for henne. Så må folk få lov til å mene det de vil.
 
- Jeg tenker akkurat det samme. Jeg vet hva jeg står for, og mener at jeg har rett til det, utfyller prinsesse Märtha Louise.

Call Send SMS Add to Skype You'll need Skype CreditFree via Skype