Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Maria Høili og Sofia Rana:

Europris-arvingen truer Rødt-politiker med søksmål

Raser over å ha blitt kalt «nazi-arving».

SAKSØKER RØDT-POLITIKER: Milliardærarving Maria Høili vil gå rettens vei etter å blant annet ha blitt kalt «nazi-arving» av Rødt-politikeren Sofia Rana. Foto: Mette Møller / Dagbladet
SAKSØKER RØDT-POLITIKER: Milliardærarving Maria Høili vil gå rettens vei etter å blant annet ha blitt kalt «nazi-arving» av Rødt-politikeren Sofia Rana. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

Europris-arvingen Maria Høili (36) truer Rødt-politiker Sofia Rana (36) med søksmål for ærekrenkelser. Det skriver Klassekampen.

Årsaken er at politikeren la ut et innlegg på Facebook der hun kalte Høili for en «nazi-arving». I et annet innlegg skal hun også ha skrevet følgende:

«Kan man slutte å sleike ryggen til rike rasister?».

Innlegget sto sammen med fotomontasje fra den satiriske Facebook-siden Lilletinget. Her var overskrifta til VGs helgeintervju med milliardærarvingen og ektemannen, Edvard Erken (33), endret fra «Kapret milliardærarving uten å vite det» til «Kapret nazisympatisør uten å vite det».

Ettersom politikeren nekter å beklage uttalelsene, vil Høili nå ta saken til retten.

RØDT-POLITIKER: Sofia Rana. Foto: Privat
RØDT-POLITIKER: Sofia Rana. Foto: Privat Vis mer

Delte omstridt artikkel

Ranas innlegg kom etter at milliardærarvingen den 29. juli delte en artikkel fra den nynazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelse. Artikkelen omhandlet en framtredende egyptisk imam som angivelig hevdet at muslimer kan ha samleie med sine biologiske døtre.

I en respons på en kommentar fra en muslimsk mann som påpekte at incest er forbudt i islam, skrev Høili at saken «omhandler uskyldige barn som blir forgrepet seg på av en menneskerase som ikke eier større hjerne enn en sjimpanse». Artikkelen ble i etterkant slettet, noe Høili forklarte til Nettavisen at mest sannsynlig var gjort av Facebook.

Til avisa er Rødt-politikeren klar på at hun ikke vil beklage innleggene. Den eneste beklagelsen hun vil gi, er dersom noen assosierer andre av hennes familiemedlemmer med nazisme, da hun understreker at det er bare Maria Høili som er ansvarlig for det hun har delt.

- Det jeg har gjort, er å påpeke det rasistiske i det Høili har skrevet, og at hun har delt fra nynazistiske og andre høreekstreme grupper en rekke ganger, sier Rana til Dagbladet.

LUKSUSLIVET: Maria Høili er arvingen til Europris-gründer Terje Høili, og har allerede fått flere millioner av familien. I «Maria og Edvard» følger seerne henne og ektemannen Edvards luksusliv. Video: MTG Vis mer

I etterkant av innlegget beklaget Høili for at hun hadde delt innlegget fra denne kilden da hun ble konfrontert med dette av Nettavisen.

- Jeg tar mitt ansvar svært alvorlig, det var aldri meningen å dele nazi- propaganda, og jeg legger meg flat og unnskylder for at jeg delte fra nettopp denne kilden, var blant det Høili uttalte til Nettavisen i forrige uke.

Rana mener likevel at en unnskyldning fra henne ikke hører hjemme, ettersom hun mener det er tydelig at Høili støtter politikken i dette.

- Hun sa selv til Nettavisen at hun har lest innholdet og ikke så noe problematisk med det.

Hun understreker også at hun begrunner det med at hun mener Høili har postet flere innlegg som bidrar til å dehumanisere muslimer som gruppe. Ifølge Rana har Høili en rekke ganger publisert Facebook- og blogginnlegg som samsvarer med de islamofobe holdningene som kommer frem i det siste innlegget. At Høili har mange følgere på sosiale medier som følge av kjendisstatusen hun har fått, gjør situasjonen verre, mener Rana.

- Følgerne som ikke vet bedre, tar informasjon delt av Høili som god fisk og slik tankegods blir spredt. Hun bidrar dermed til normalisering av rasisme og nynazisme, sier Rødt-politikeren.

Får støtte

Maria Høilis ektemann, har ifølge Klassekampen sendt skjermdumper av de to innleggene til ledelsen i Rødt. I meldingen skriver han at paret vil anmelde Rana for netthets og ærekrenkelser, samtidig som han truer med å «forfølge saken», dersom hun ikke kommer med en offentlig unnskyldning.

Rana får imidlertid full støtte fra ledelsen i Rødt.

- Vi lurer på hva milliardærarvinger tror de kan oppnå ved å klage Rødt-aktivister inn for partiledelsen, sier nestleder i Rødt Marie Sneve Martinussen til Klassekampen.

Videre sier hun at klagen ikke vil få noen andre konsekvenser enn at partiet er ekstra stolte over å ha Rana med i sitt parti.

Ettersom Rana nekter å beklage innleggene offentlig, har Høili nå besluttet at hun vil gå rettens vei.

- Saken er sendt inn til advokat og kommer til å bli forfulgt. Noe mer ønsker jeg ikke uttale meg om, sier Høili til avisa.

På spørsmål fra Dagbladet om hva hun mener om at hun nå kan bli saksøkt, har Rana følgende kommentar:

- Hun kan gjøre hva hun vil, men jeg har ikke tenkt å unnskylde for å påpeke hva hun deler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!