Eurovision: - Ødela for Norge

Kraftig kritikk mot juryordningen etter Eurovision-finalen: - Vanvittig at de har så mye makt.

Ikke siden Margaret Berger sang Norge inn til en 4. plass i Malmø har Norge gjort det bedre i Eurovision. Norges deltaker Alessandra Mele fikk mye drahjelp fra folkestemmene i år. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere er kritiske til ordningen med fagjury i Eurovision. De peker på til dels svært store forskjeller på stemmene fra fagjuryen og folkejuryen.

Både Norge og Finland lå langt etter Sverige da eurovisionjuryene delte ut sine poeng, men bildet ble snudd på hodet da seerne fikk sagt sitt.

Mens Sverige lå klart i ledelsen etter at fagjuryene hadde sagt sitt – hele 15 av landenes juryer ga 12 poeng – var det ikke et eneste av deltakerlandene som ga Sverige 12 poeng i folkejuryen. Dermed var det fagjurystemmene som avgjorde at Sverige vant.

Det var dramatikk inn til siste slutt under finalen av Eurovision der Sverige og Loreen dro i land seieren. Video: BBC/Eurovision Vis mer

Blant folket var det tvert imot hele 18 land som hadde Finland på topp, viser oversikten fra ESC Discord.

- Fansen burde inn

Håkon Aleksander Røssum, sjef i Eurovision Norway, syns det er synd at juryen ødelegger for flere gode artister.

Internett reagerer etter dette stuntet. Video: BBC/Eurovision Vis mer

– Fansen burde inn i juryen. Fansen har fulgt med på alle prøver og vet alt om artistene. EBU bør ta seg en real bolle. Det er ikke populært at folkefavoritten ikke vinner, sier han til TV 2, ifølge NTB.

Martin Phillip Fjellanger, grunnleggeren av Eurovision Norway, er også misfornøyd. Han mener fagjuryene ødela for Norge og Finland

- Jeg begynner å lure på kompetansen til de i juryen. Det er ganske vanvittig at det bare er fem personer i hver jury, og at de har så mye makt, sammenlignet med vanlige folk. De har ødelagt for Finland og Norge, Finland hadde hatt en suveren seier hvis ikke.

Finsk raseri

I Finland er skuffelsen stor. Det sjarmerende showet var spådd som en av oddsfavoritttene sammen med blant annet Norge og Sverige. Men andreplassen er sur.

«En sjokkerende skuffelse», sier redaktør og kommentator i den store finske tabloiden Iltalehti.

Hun peker også på at Finlands vinnersjanser har økt for hver dag som har gått av Eurovision-sirkuset, og at ideen om at Finland kunne komme på andreplass for et halvt år siden ville vært ansett som «utrolig».

«Hver TV-seer hørte da det publikum sang og ropte på Cha, Cha, Cha. Publikum elsket Käärijä desidert mest, men det var ikke nok. Det var så overveldende at det ikke vil være en overraskelse om reglene ble endret neste år og at juryen ikke har like mye makt», skriver hun.

Norsk kritikk

Også Norge ble snytt av juryen i Eurovision lørdag.

Sent lørdag kveld kom det meldinger om at hjembyen til det ukrainske bidraget, Tvorchi, hadde blitt angrepet av Russland. Under sendingen kunne man også se at Tvorchi holdt opp en plakat med byens navn "Ternopil" påskrevet. Ingen av dem smilte. Vis mer

Norge og Alessandra Mele (20) med låta «Queen of Kings» kom på femteplass med 268 poeng

Norge lå på 17. plass etter at jurystemmene var talt opp med bare 52 poeng. Bare den finske juryen ga Norge full pott. Men deretter fikk Norge hele 216 folkepoeng og bykset Norge opp til totalt 268 poeng.

Det var altså folket og fansen som fikk henne oppover på lista.

- Jeg tenker at det er viktigst for meg, at folk har følt budskapet i låten. Selvfølgelig hadde det vært fint med flere stemmer fra juryen, men jeg er kjempefornøyd, sier Alessandra.

Hun mener også folkestemmer bør telle mer enn jurystemmer.

- Juryer er litt «picky», og vet de mer enn folk? Det er folk som vet hva som er best for sjelen. Og det sier jeg ikke fordi jeg fikk flere stemmer av folk, men det er fordi det folk som har noe å si, sier årets norske Eurovision-deltaker.

Sverige kan i alle fall glede seg til å arrangere sangkonkurransen igjen neste år – 50 år etter at Abba vant med «Waterloo». – også det i Storbritannia, da i Brighton.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer