Salvador Sobral fra Eurovision:

Eurovision-vinneren var døden nær. Mot alle odds, opptrer han igjen i kveld

Politikk, sykdom og mystikk oppsummerer portugiseren.

TRØBBEL: Portugisiske Salvador Sobral stakk av med seieren i fjorårets Eurovision, men tida som fulgte har vært alt annet enn eventyrlig for 28-åringen. Foto: NTB scanpix
TRØBBEL: Portugisiske Salvador Sobral stakk av med seieren i fjorårets Eurovision, men tida som fulgte har vært alt annet enn eventyrlig for 28-åringen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LISBOA / OSLO (Dagbladet): I mai i fjor fikk Eurovision-fansen bryne seg på flere interessante bidrag. I kjent stil var det trompeter, ville sceneshow og glitter overalt, men det var ikke det som skulle fange seerne denne gangen.

28 år gamle Salvador Sobral fra Portugal, og hans trollbindende låt «Amar Pelos dois», gikk helt til topps. Var det kanskje kontrasten til de andre bidragene som sørget for at han vant? Eller var det sjarmen til den kunstneriske portugiseren som gjorde at stemmene rant inn?

Ett år er gått siden 28-åringen stakk av med seieren i Kiev, og i kveld skal han etter planen opptre under Eurovision-finalen i Lisboa - tradisjonen tro. Året etter seieren har vært tøft for Sobral - som blant annet måtte ha nytt hjerte.

Slik har det gått med smørsangeren fra Lisboa.

Mystisk

- Han holder privatlivet sitt helt utenfor pressen. Han liker ikke å dele av sitt private liv og er veldig «low key». Han er heller ikke aktiv i sosiale medier, forteller Cláudio Lemos, journalist for det portugisiske nettsida Tuga Pop, til Dagbladet.

Journalisten har fulgt Sobrals reise, og husker godt vinnerøyeblikket i fjor - som sørget for Portugals første seier i konkurransen.

VINNEREN: Portugals Salvador Sobral stakk av med seieren i årets Eurovision. Her er vinnerintervjuet. Video: NTB Scanpix / AP DV Vis mer

Sobral var derimot ingen ukjent artist. Allerede som tiåring var han å se på tv, i programmet «Bravo Bravissimo», og ti år seinere var han en av ti deltakere i den portugisiske versjonen av «Idol». Han skulle derimot ikke vinne, og kom på en sjuendeplass.

Søsteren hans Luisa, som for øvrig er mer kjent enn ham i hjemlandet, bemerket seg også i musikkonkurransen. Det var imidlertid i den aller første sesongen.

BEGYNTE I DET SMÅ: Han spilte på enkelte festivaler og på klubber som ungdom, før han slo gjennom med sitt debutalbum i 2016. Foto: NTB scanpix
BEGYNTE I DET SMÅ: Han spilte på enkelte festivaler og på klubber som ungdom, før han slo gjennom med sitt debutalbum i 2016. Foto: NTB scanpix Vis mer

Mens han drev med musikk på siden, bestemte han seg for å studere psykologi i Lisboa. Artisten droppet derimot ut, for å heller studere musikk. Han ble uteksaminert i 2014, og to år seinere kom hans første album. «Excuse Me» var inne på listene i både Østerrike, Belgia og Tyskland, og toppet listene i hjemlandet.

Året etter kom beskjeden om at han var klar for Festival da Cacao, Portugals Melodi Grand Prix. Han stakk av med seieren, og tok storeslem under den europeiske finalen i Kiev. Portugal fikk nemlig minst fem poeng fra alle landene som var med, og stakk totalt av med elleville 758 poeng.

SØSKEN: Vinnerlåta ble faktisk skrevet av Salvador Sobrals kjente søster Luisa. Da seieren ble et faktum i fjor, feiret hun på scenen ved hans side. Foto: NTB scanpix
SØSKEN: Vinnerlåta ble faktisk skrevet av Salvador Sobrals kjente søster Luisa. Da seieren ble et faktum i fjor, feiret hun på scenen ved hans side. Foto: NTB scanpix Vis mer

Gjennom hele sin profesjonelle karriere har han vært noe mystisk, forteller Cláudio Lemos.

- Han har ikke gjort mye intervjuer det siste året, bare et par shows. Han er ikke alltid like vennlig med pressen, sier han.

Var døden nær

Månedene som fulgte etter seieren ble imidlertid dramatiske for Sobral. Han ble nødt til å legge karrieren på is på grunn av hjertesykdom, og i september ble han innlagt på en intensivavdeling på et sykehus i Lisboa for å vente på et nytt hjerte.

I desember gjennomgikk artisten en hjertetransplantasjonen, etter å ha kjempet for livet de siste månedene.

Den omfattende operasjonen ble gjennomført ved Santa Cruz-sykehuset i Lisboa, og etter forholdene gikk det bra med artisten.

KJENDIS: Salvador Sobral forsvant ut av rampelyset etter seieren, som følge av en skrantende helse. Han blir likevel satt godt pris på av portugiserne, og tiltrekker seg ofte horder med mennesker. Foto: NTB scanpix
KJENDIS: Salvador Sobral forsvant ut av rampelyset etter seieren, som følge av en skrantende helse. Han blir likevel satt godt pris på av portugiserne, og tiltrekker seg ofte horder med mennesker. Foto: NTB scanpix Vis mer

Avisa ABC.es siterte en kardiolog som fortalte at sangstjerna raskt etter operasjonen hadde startet med fysioterapi og rehabilitering. Det er ventet at Sobral kommer til å kunne leve et normalt liv, så sant ingenting går galt framover.

Fram til sykehuset fant en donor, var sangeren nødt til å gå gjennom regelmessige behandlinger på sykehuset.

- Jeg vil tørre og påstå at han er bedre nå etter hjertetransplantasjonen. Han har det greit og helsa er på bedringens vei, forteller Lemos til Dagbladet.

TSJEKKIA: Noe som skjedde på tirsdag kan ha noe å si for lørdagens utfall, mener Jan Thomas Holmlund, Eurovision-entusiast og vaktsjef i Dagbladet. Vis mer

Sleit før Eurovision

Oppladningen til årets Eurovision Song Contest var også alt annet enn ideell for Salvador Sobral.

På grunn av sin reduserte helsetilstand ventet han i det lengste med å reise til Ukrainas hovedstad Kiev, der Eurovision-sirkuset hersket for et år siden.

Hans søster, Luisa Sobral, steppet derfor inn på samtlige av stemmeprøvene før selve konkurransen startet. Selv ankom Salvador byen i tide til å få med seg generalprøvene til semifinalen.

Når alt kom til alt, leverte imidlertid Salvador Sobral varene. Og da han tok imot hyllesten fra Europa og sang vinnerlåten på nytt sammen med låtskriver-søsteren sin, var det tydelig at øyeblikket var spesielt.

Politisk

Hadde Salvador Sobral fått det som han ville, kunne fjorårets Eurovision-sirkus ha endt på en helt annen måte enn det gjorde. Han hadde nemlig planlagt et politisk stunt under opptredenen sin, noe som er strengt forbudt i Eurovision Song Contest.

Arrangøren EBU satte nemlig ned foten for ett av Sobrals klesvalg. Han hadde egentlig planlagt å ha på en genser med påskriften «S.O.S. Refugees».

Men at akkurat disse ordene skulle bryte med reglene, hadde Sobral liten forståelse for.

PROTEST: Sobral mente selv at dette ikke var politisk, men medmenneskelig. Han fikk imidlertid ikke lov til å bruke genseren. Foto: NTB scanpix
PROTEST: Sobral mente selv at dette ikke var politisk, men medmenneskelig. Han fikk imidlertid ikke lov til å bruke genseren. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg sendte ut beskjeden fordi jeg mener at det er det største problemet Europa har. Men jeg ble nektet å ha på meg genseren for de ville ikke ha noe sånt budskap. Det synes jeg er veldig rart, for budskapet var ikke politisk, det var medmenneskelig, sa han den gang.

- Inn på sjela

Sobral skal opptre under lørdagens finale i Lisboa, sammen med den anerkjente, brasilianske musikeren Caetano Veloso (75).

Norges MGP-general Stig Karlsen synes det er utrolig flott at Sobral vender tilbake til Eurovision-scenen.

POSITIV: MGP-general Stig Karlsen tror Sobrals låt traff noe i sjela til Eurovision-publikummet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
POSITIV: MGP-general Stig Karlsen tror Sobrals låt traff noe i sjela til Eurovision-publikummet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Vinnerlåten hans fra i fjor går sånn inn i sjela på mennesker. Den var en slags kontrast til resten av eurosirkuset. Han tok det helt ned. Jeg tror folk så det fine mennesket, det genuine han har, sier Karlsen om Sobral og hans «Amar Pelos Dois».

Han tror mange har følt med portugiseren i året som har gått etter Eurovision-seieren.

- Alle føler jo med mennesker som har utfordringer. Han har vært gjennom et tøft år, og har ikke vært veldig synlig siden han vant, sier Karlsen og viser til hjertetransplantasjonen.

- Nå kommer han tilbake for å dele sin musikalske kjærlighet med landet sitt. Det er veldig sterkt, sier MGP-sjefen om kveldens opptreden.

Han forteller at Norges Eurovision-håp Alexander Rybak har stor respekt for Sobral, og at han la sin elsk på «Amar Pelos Dois» før den stakk av med seieren i Kiev.

- Rybak har veldig lyst til å møte Sobral. Det er en av tingene han har snakket mest om her i Lisboa, sier Karlsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer