SOLEKLAR SEIER: Det skilte 113 poeng mellom svenske Loreen og de russiske bestemødrene Buranovskiye Babushki på andreplass. 
Foto: Håkon Eikesdal
SOLEKLAR SEIER: Det skilte 113 poeng mellom svenske Loreen og de russiske bestemødrene Buranovskiye Babushki på andreplass. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Eventyrprinsessa som tok Europa med storm

Loreen om mobbingen, sin viktigste støttespiller og forberedelsene mot Eurovision-finalen.

(Dagbladet): I natt kunne svenske Loreen (28) slippe jubelen løs og feire Eurovision-seier.

Den mystiske 28-åringen tok Europa med storm og innkasserte 372 poeng for låta «Euphoria» og fikk 12 poeng av hele 18 land: Østerrike, Belgia, Frankrike, Storbritannia, Slovakia, Nederland, Island, Norge, Estland, Danmark, Litauen, Spania, Finland, Tyskland, Russland, Ungarn, Israel og Irland.

Den svenske låtskriveren Peter Boström hadde skrevet både svenske Loreens og norske Toojis låt. Mens den ene ble belønnet med førsteplass, måtte Toojis «Stay» innfinne seg med sju poeng og sisteplass.

Startet karrieren i «Idol» Lorine Zineb Noka Talhaoui, bedre kjent med artistnavnet Loreen, ble født i Stockholm 16. oktober 1983, og er av marokkansk opprinnelse, ettersom begge foreldrene er fra Marokko.

Den mørke skjønnheten, som tidlig fikk høre at hun likner på den norske artisten Maria Mena, ble først kjent i Sverige da hun deltok i talentprogrammet «Idol» i 2004, der hun endte på en fjerdeplass.

Siden har hun klatret oppover karrierestigen, først som programleder på den svenske tv-kanalen TV400, så som tv-produsent og regissør for flere svenske realityserier.

EUFORISK: Sveriges Loreen tok hele Europa med storm og fikk 12 poeng av 18 av 42 land. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Også i fjor deltok hun i den svenske Melodifestivalen med låta «My Heart is Refusing Me». Hun fikk imidlertid ikke finalebillett til Eurovision-finalen i Düsseldorf, ettersom Sverige heller sendte av gårde Eric Saade, som til slutt kapret en tredjeplass.

Men i år var det altså Loreens tur, og Saade gratulerte henne på følgende vis da seieren var sikret:

«Fuuuuuck yeeeeaaaahhhh! ESC in Sweden next year! Loreen, you're amazing!» twitret fjorårets svenske Eurovision-finalist.

Hyllet av amerikansk kjendisblogger Med «Euphoria» kvalifiserte hun seg direkte videre til finalen i Melodifestivalen, og 10. mars var finalebilletten til Baku hennes. I forkant av Eurovision-finalen har hun vært en klar favoritt - og det også utenfor Sveriges og Europas grenser.

Den amerikanske kjendisbloggeren Perez Hilton roste «Euphoria» opp i skyene på sin blogg, ifølge Expressen.

«'Euphoria' er en stor tittel å leve opp til, men den svenske popstjerna Loreens låt er uten tvil euforisk. Svenskene gjør pop så utrolig bra. De er mestere i sjangeren,» skrev Hilton.

- Ble mobbet på skolen Men selv om Loreen kunne feste og juble over seier i natt, har hun ikke alltid hatt det like lett. 28-åringen hadde en tøff oppvekst der hun ble mobbet på skolen. I dag tror hun at de vanskelige årene har gjort henne sterkere.

HYLLEST: Loreen mottok jublende hyllest da hun ankom pressekonferansen i Crystal Hall etter seieren i natt. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Jeg har nok fått en ekstra drivkraft, har hun tidligere uttalt i et intervju med VG.

- Grunnen til at de andre nok syntes det var ekstra morsomt å ta meg, var at jeg ble så sint.

Loreen forteller at hun var annerledes enn de andre skolebarna, og modnet tidligere enn dem.

- Klassekameratene mine syntes jeg var underlig, og derfor mobbet de meg. Sannheten var at jeg likte å være alene. Jeg elsket å gjemme meg i kirken og leke med lyden der. Med denne bakgrunnen er det ekstra viktig å kjempe for drømmene og ikke la seg stoppe, har hun sagt til VG.

- Mamma er min viktigste støttespiller Etter at Loreen ankom Baku for rundt to uker siden, har hun forberedt seg nøye til finalen og bare forholdt seg til et knippe mennesker. En av dem er 28-åringens mamma.

- Den aller viktigste personen er mamma. Hun er min beste venn og en veldig sterk kvinne, ekte kriger, fortalte Loreen til Expressen.

SUKSESSDUO: Loreen feiret seieren med låtskriver Peter Boström, som også står bak Toojis låt «Stay». Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Derfor sørget hun for fly sin marokkanske mamma ned til Aserbajdsjan før finalen, og hun var også til stede i Crystal Hall i natt og fikk se datterens seierssuksess.

- Jeg trenger henne her. Hun drar meg ned på jorden og gir meg en veldig bra balanse. Vi har et veldig godt forhold og mamma er god på avdramatisere ting.

Siden deltakelsen i «Idol» for åtte år siden, har Loreen jobbet med å gå i seg selv.

- Det er vanskelig å skape stemning om du ikke går inn i deg selv. Jeg mistet det i «Idol» og måtte finne tilbake til det igjen. Det tok sju år, har hun uttalt til den svenske avisa.

Tok Tooji i forsvar Gjennom hele Eurovision har vår egen Tooji måttet tåle knallhard kritikk fra svenske Eurovision-eksperter, som har ment at han synger surt og at han er en «Eric Saade-wannabe».

Loreen var tidlig ute til å forsvare Tooji mot de svenske kritikerne.

- Det finnes ingen likheter mellom dem (Tooji og Eric Saade, red.anm.), sa Loreen til Dagbladet i begynnelsen av mai.

MED MAMMA: Loreen fikk gratulasjoner av sin mamma etter seieren var i boks. Artisten regner henne som sin viktigste støttespiller. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Jeg synes at man skal ta litt ansvar som kritiker og forstå at gjennom å si disse tingene så påvirker man andre mennesker og deres utvikling. Det er veldig uansvarlig synes jeg, sier Loreen, og la ut om hvorfor de to ikke er like:

- Jeg synes at de danser ulikt, de synger ulikt, og de ser ulike ut. Jeg tror han drar den parallellen fordi de begge to er gutter som danser på scenen og har eksklusive låter, that's it. Da kan man jo liksågodt plukke inn hver eneste mannlige artist og si at de kjører de samme tingene, liksom.

- Som i et vakum På pressekonferansen i Crystal Hall etter seieren var i boks i natt, fortalte Loreen om forberedelsene hun har gjort i forkant av finalen.

- Jeg sov mye og spiste mye, og prøvde å tenke på dette showet som noe vi gjør sammen. Det gjorde det mye enklere for meg. For jeg er egentlig av den sjenerte typen, sier Loreen om suksessoppskriften under pressekonferansen rett etter å ha framført sangen sin for andre gang.
Det var en rolig, men lykkelig artist som tok imot hyllest og ble møtt av pressen etter finaletriumfen. Men det var tydelig at hun ble rørt da hun fikk besøk av mammaen under pressekonferansen. De to kysset og klemte, og holdt lenge rundt hverandre.

Mammaen fikk også blomster, og ble hyllet for å ha brakt Loreen til verden. Loreen forteller at det var nervepirrende å vente mens poengene ble delt ut.

- Det var så mange følelser at det nesten ble et vakum. Plutselig stoppet tida, forteller hun om tida i «greenroom».

GA ALT: Loreens «Euphoria» slo knockout på resten av Eurovision-finalistene. Foto: David Mdzinarishvili / Reuters / NTB Scanpix Vis mer