Jon Øigarden:

«Exit»-stjernen om tilstanden: - Takknemlig

Jon Øigarden åpner seg om hvordan det er å leve med Tourettes.

TOURETTES SYNDROM: Skuespiller Jon Øigarden (midten) deler åpenhjertig om sitt Tourettes syndrom og hvordan det påvirker ham i hverdagen. Her er han avbildet i en scene fra «Exit» sesong to. Foto: Fremantle/ NRK
TOURETTES SYNDROM: Skuespiller Jon Øigarden (midten) deler åpenhjertig om sitt Tourettes syndrom og hvordan det påvirker ham i hverdagen. Her er han avbildet i en scene fra «Exit» sesong to. Foto: Fremantle/ NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siden han gikk ut av Teaterhøgskolen for 25 år siden har Jon Øigarden (49) etablert seg som en av Norges fremste skuespillere. Han har vært å se i flerfoldige dramaproduksjoner som «Lilyhammer», «Vikingane» og «Mammon».

I disse dager bærer han rollen som den kyniske finansmannen Jeppe i sesong to av suksesserien «Exit».

- Lært meg å leve med det

Skuespillerens framgangsrike karriere kan også skyldes litt av syndromet han har, ifølge ham selv.

I podkasten «Stormkast med Valebrokk & Stordalen» ledet av Per Valebrokk (49) og Petter Stordalen (58), forteller Øigarden åpenhjertig om Tourettes syndrom, hvordan det påvirker livet og skuespillerarbeidet hans.

Ifølge Helse-Norge er Tourettes syndrom en tilstand med tilbakevendende tics. Et tic er en ufrivillig, plutselig, rask, gjentakende, ikke-rytmisk bevegelse eller lyd.

- Jeg har liten grad av det. Jeg kan kontrollere det i stor grad og har lært meg å leve med det, forteller han i podkasten.

49-åringen minnes da han var skoleelev og måtte hanskes med kommentarer fra de andre barna om ticsene sine.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.