SMELLET: Fabian Stang gikk på en psykisk smell da han sluttet som ordfører høsten 2015.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SMELLET: Fabian Stang gikk på en psykisk smell da han sluttet som ordfører høsten 2015.  Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Fabian Stang fikk angst og depresjoner da han sluttet som ordfører

- Angsten vil alltid leve i meg, mener han.

(Dagbladet): - Da jeg først var ferdig med jobben og hadde tid til meg selv, så fikk jeg en reaksjon og gikk på en ordentlig tung, psykisk smell i vinter med hard depresjon og angst, fortalte Fabian Stang til NRK «Sommeråpent» lørdag kveld.

Fabian Stang var Oslos ordfører fra 2007 til 2015, da Oslo Høyre tapte kommunevalget i oktober i fjor.

Lammet av flyskrekk

Allerede i 2011, da han kom med biografien «Fabian. I medgang og motgang», fortalte han om depresjonen som rammet ham på midten av 90-tallet. Det startet med at han ble lammet av skrekk på et fly fra London, siden ble det innleggelse på Vinderen Voksenpsykiatriske avdeling.

I et portrettintervju i Magasinet i 2014 fortalte han at angsten alltid vil leve i ham.

- De rundene jeg har hatt, vil prege meg for alltid. Kampen mot angsten gjør at jeg ser verden på en annen måte, jeg ser små ting med helt andre øyne. Som blomstene som springer om våren, sa han.

På «Sommeråpent» fortalte han om da han måtte gi fra seg ordførerkjedet til Marianne Borgen, og hvilket antiklimaks det er når man har jobbet så lenge og mye for å komme til målet, og så tape i siste runde.

OVERREKKELSEN: Marianne Borgen (SV) 
tok over ordførerjobben i Oslo etter Fabian Stang (H) i oktober i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OVERREKKELSEN: Marianne Borgen (SV) tok over ordførerjobben i Oslo etter Fabian Stang (H) i oktober i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han har de siste åra vært opptatt av åpenhet rundt psykisk sykdom, og har sett at han som kjent person kan gjøre en forskjell for noen.

I portrettet i Magasinet ble han spurt om angsten hadde gjort at han ble bedre kjent med seg selv. Og svarte:

-Ja da. Du lærer å glede deg i hverdagen. En slik stans i livet gjør at du nyter det du har uten å rase gjennom livet.

En tøff dynamikk

- Det er en velkjent dynamikk, dette at mennesker som har vært i rampelyset over lengre tid, for så plutselig å gå ut i et ingenting, opplever det som veldig tøft. Og har man slitt psykisk tidligere, kan dette utløses nå, sier Anlov Mathiesen, informasjonsleder i Mental Helse.

Han mener det alltid er ålreit av mennesker som er kjente, og som blir beundret, står fram med sine vanskeligheter.

- Ikke minst fordi de ikke trenger å gjøre det. Men ofte er det de opplever, allment, og dermed interessant for mange. Det er også interessant å se hvordan folk takler å gå fra viktige toppstillinger til et mer normalt liv, sier han.

Mathiesen legger til at for de fleste som opplever tyngre psykiske lidelser, er veien tilbake til arbeidslivet vanskelig.

-Du må bygge opp alt av selvtillit og selvfølelse fra bånn av. Og for å gå tilbake til Fabian Stang, det bra at han er med på å alminneliggjøre alminnelige tilstander som lett kan få skjær av tabu eller hemmelighold fordi det ikke er så lett forståelig.

Fabian Stang meldte på «Sommeråpent» at det begynner å gå bedre med ham.