Facebook bannlyste bilder av skadde soldater

Nå går bildene verden rundt.

(Dagbladet): For to år siden startet den LA-baserte fitnessfotografen Michael Stokes et bildeprosjekt som i disse dager blir omtalt og diskutert verden over.

Bildene, som viser amerikanske krigsveteraner med amputerte armer og ben, ble først forsøkt lastet opp på Facebook, men gjentatte ganger slettet grunnet deres retningslinjer, og seksjonen som omhandler nakenhet.

- Facebook-siden min har blitt stengt utallige ganger. Man får lov til å se grov mishandling av angorakaniner, men vi man får ikke lov til å ikke se en naken mann fra siden?, sier Stokes til The Independent.

Bildene ble senere lastet opp på fotografens egen hjemmeside, og det tok ikke lang tid før bildene gikk viralt. 

- Trist Serien har blitt omtalt som både «sterk» og «sexy», og ifølge fotografen selv er meningen bak prosjektet å vise veteranenes styrke, samt favne om den kroppen man har, framfor å fokusere på at de mangler ulike kroppsdeler. 

- Før jeg startet prosjektet hadde jeg allerede gått gjennom alle bildene jeg kunne finne av folk som har amputert en kroppsdel. Jeg la merke til at de fleste hadde et trist ansiktsuttrykk, sier Stokes til Huffington Post.

- Jeg bestemte meg derfor for at jeg skulle fotografere modellene som jeg gjør med alle mine «vanlige» fitnessmodeller, fortsetter han.

Vil ikke svare på kritikk Bildene har blitt hyllet i sosiale medier, og Stokes forklarer at han har mottatt blandede tilbakemeldinger. 

- Noen fortalte meg at dette hjalp veteraners selvtillit og selvfølelse. At de på mange måter føler seg som en hel mann igjen. Andre mener at det ikke passer seg at soldater kler av seg på den måten. Jeg vil ikke engang svare på den kritikken, sier han.

Bildeserien har også nå resultert i boka «Always Loyal», og en egen kalender som er mulig å kjøpe på nett.