Eurovision 2023:

Falt på oddsen

I kveld skal Alessandra Mele ut i ilden med låta «Queen of Kings». Har hun det som skal til for å ta seieren hjem?

Norges Eurovision-håp Alessandra Mele var tidlig en favoritt til å ta gullet hjem i musikkonkurransen. Inn mot finalen har hun falt på oddsen, og flere er bekymret. Video: Agusta Magnusdottir og Ørjan Ryland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LIVERPOOL (Dagbladet):

Siste: Alessandra Mele med låta «Queen of Kings» ligger nå på en 5.plass på Eurovision Worlds oddslister.

Det er umulig å ikke få med seg at det arrangeres Eurovision i denne byen.

Regnbueflagg og skjærende gult merch er overalt. Årets låter ruver fra alle gatehjørner, men man legger ekstra godt merke til én ting: Klubbene og barene dirrer idet hjemmehåpets låt kommer på anlegget.

Et land som i mange år nå har ligget i kvikksand og bare sunket lavere og lavere på resultatlistene, har fått en ny giv og stolthet. Her får de muligheten til å vise fram byen sin etter en real revansje i fjor, med en solid andreplass, etter en ganske knusende sisteplass i 2021. Verken folket eller juryen ga de noen poeng da. Det svir.

Nå prater «alle» om Eurovision.

Danmarks Eurovision-håp Reiley er nesten helt glemt i alt mylderet, men én detalj vekker oppsikt. Reporter: Ørjan Ryland. Video: Eurovision, Agusta Magnusdottir / Dagbladet Vis mer

Når vi snakker med glitterkledde folk på gata, tyr mange til å hylle det svenske bidraget.

- Loreen er ikonisk, og fortjener all hyllest, sier de.

Litt mer flakkende i blikket når Dagbladets utsendte prøver å høste ris og ros om det norske bidraget.

Alessandra har falt på oddsen den siste uka. Hypen hun fikk etter den norske MGP-finalen virker til å ha lagt seg, og havnet i skyggen til ferske favoritter som virkelig har blitt snakkiser: Våre naboer Finland og Sverige.

I trøbbel

Spørsmålet på «alles» lepper er nå selvfølgelig om Alessandra Mele (20) vil klare å vinne med sin låt, «Queen of Kings». Etter en nærmest uutholdelig opptelling under semifinalen stakk hun av med den siste finaleplassen. Men kan hun vinne Eurovision?

Meles team har helt tydelig tatt grep for å oppdatere sceneshowet siden hun vant Melodi Grand Prix. Kostymene er enda litt flottere, bassen er enda litt tyngre og lysshowet er et enda større blikkfang.

Dagbladets MGP-anmelder er ikke særlig imponert over årets bidrag fra Danmark. Terningkast to. Video: BBC/Eurovision Vis mer

Under generalprøvene før semifinalen hadde det norske gullhåpet trøbbel, til tross for at selve produksjonen har blitt mer storslått. Hun hadde store problemer med monitorlyden på øret, og kunne nesten ikke høre seg selv.

- Dette var krise, uttalte NRKs Eurovision-sjef, Stig Karlsen, til TV 2.

Da Mele entret scenen under semifinalen spekulerte Dagbladets anmelder, Øyvind Rønning, på om de samme problemene vedvarte.

«Stemmemessig går det sånn passe. Hun er tydelig nervøs i starten, og det går ut over renheten i sangen, kanskje hadde hun de samme lydproblemene som i generalprøven. Men hun imponerer som vanlig når hun går opp til de store høyder mot slutten», skrev han i sin anmeldelse.

Da stemmene var ferdig opptalt ble det klart at Alessandra Mele og Norge er videre til den storslåtte finalen på lørdag. Video: BBC/Eurovision. Vis mer

Krass kritikk

20-åringen fikk også kritikk fra våre naboer i Sverige, hvor ekspertene til både Aftonbladet og Expressen var mindre imponerte.

«Og der lykkes hun med å kvele en katt med stemmebåndet også. Sterkt», skrev Aftonbladets Markus Larsson i avisas kommentarfelt.

Expressens Maria Brander sammenliknet Meles opptreden med en britisk sketsj.

«Det er noe med Norges bidrag som minner litt om en britisk sketsj. 'Monty Python and the Holy Grail'? Svarte ormer? Alle parodier på musikk fra middelalderen som noensinne er laget?», skrev hun.

Mele falt også på Eurovision Worlds oddslister etter hun opptrådte. I forkant av semifinalen lå hun på sjette plass, men er i skrivende stund å finne på sjuende plass.

20-åringens største konkurrent, svenske Loreen (39), er for øyeblikket storfavoritt - hun troner på oddsen, og blir tilegnet hele 50 prosent sjanse for å vinne med låta «Tattoo».

Dagbladets anmelder gir dette terningkast én og kaller det et musikals lavmål. Video: BBC/Eurovision. Vis mer

- Elektrisk

Selv var «Queen of Kings»-sangeren storfornøyd med sin opptreden - da hun var ferdig fortalte hun norsk presse at det var stor stas å åpne showet.

- Det var et skikkelig kick å få sparke i gang Eurovision foran et ellevilt publikum her i Liverpool, og foran millioner av TV-seere der hjemme. Stemningen var elektrisk! Nå skal jeg bare kose meg med alle de andre artistene fra greenroom, sa hun.

Ifølge Eurovisions offisielle nettsider er Norge det landet som har måttet reise slukkøret hjem oftest, med hele elleve plasseringer på bunnen av poenglista. Men historien trenger slett ikke å gjenta seg - vi har nemlig vunnet konkurransen tre ganger.

Alessandra Mele kom med utrop etter Eurovision-debuten i Liverpool. Video. BBC/EUrovision. Vis mer

Bobbysocks, Secret Garden og Alexander Rybak tok seieren hjem med låtene «La det swinge», «Nocturne» og «Fairytale». Keiino kom også farlig nære med låta «Spirit in the Sky».

Det er bare å krysse fingrene for at Alessandra Mele og låta «Queen of Kings» har det som skal til for å ta seieren hjem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer