Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

- Familien er veldig takknemlige

Søndag kveld var flere hundre mennesker samlet i Moss for å hedre Ari Behn.

MINNEMARKERING: Søndag kveld hadde mange samlet seg i Ari Behns hjeemby, Moss, for å minnes ham. Reporter: Marcus Brenden. Video: Bjørn Langsem. Klipp: Rydning / Dagbladet Vis mer

MOSS/OSLO (Dagbladet): Stemninga var til å ta og føle på i Moss sentrum søndag kveld. Flere hundre mennesker hadde møtt opp til fakkeltog og minnemarkering i Moss kirke for å hedre den avdøde kunstneren og forfatteren Ari Behn, og varme taler og musikalske innslag var en del av programmet.

En av dem som holdt tale i kirka var initiativtaker til fakkeltoget, Arne Kristian Stellander, som kunne fortelle at han hadde vært i kontakt med Behns familie i forkant av søndag kveld.

- Velkommen hit til kirka, takk for at dere er med oss, sa han innledningsvis, og fortsatte:

DELTE HILSEN: Ebba Rysst Heilmann og Ari Behn fant kjærligheten i 2017. 1. juledag gikk Behn bort etter å ha tatt sitt eget liv. Nå deler Heilmann et rørende innlegg i sosiale medier. Video: Scanpix / Dagbladet TV Vis mer

- Jeg har snakket med Olav Bjørshol (Ari Behns far journ.anm.) flere ganger i dag. Familien er veldig takknemlige for initiativet, for engasjementet til dere som har engasjert dere i arrangementet på Facebook. De setter veldig stor pris på dere og oss som har bidratt. Olav ville at dere alle skulle vite hvor høyt de setter pris på at vi er samlet her i kveld for Ari, og for psykisk helse.

MINNEMARKERING: Søndag kveld hadde mange samlet seg i Moss for å minnes Ari Behn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MINNEMARKERING: Søndag kveld hadde mange samlet seg i Moss for å minnes Ari Behn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
INITIATIVTAKER: Arne Kristian Stellander var med på å samle folket i Moss søndag kveld. Her med byens ordfører. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
INITIATIVTAKER: Arne Kristian Stellander var med på å samle folket i Moss søndag kveld. Her med byens ordfører. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Enormt oppmøte

Før fakkeltoget gikk fra Høyvekta i Moss var Stellander tydelig rørt over at så mange hadde tatt til gatene for å minnes kunstneren.

- Det er helt fantastisk å se. Det er folk her jeg aldri har sett før, et nydelig syn, sa han til Dagbladet, tydelig beveget over situasjonen.

På spørsmål om hvordan han mottok den tragiske nyheten som kom første juledag, sier Stellander at han ble sjokkert og at han ikke trodde det kunne stemme.

FULL KIRKE: Mange hadde søndag kveld møtt opp for å minnes Ari Behn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FULL KIRKE: Mange hadde søndag kveld møtt opp for å minnes Ari Behn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
TIL STEDE: Ordfører i Moss, Hanne Tollerud, er blant dem som er til stede søndag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TIL STEDE: Ordfører i Moss, Hanne Tollerud, er blant dem som er til stede søndag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

-Jeg måtte inn og sjekke selv på nettet og kunne fremdeles sikke tro det, men det er sånn det er. Psykisk helse er en vanskelig greie, det er ikke lett å se det på en person at vedkommende sliter. Det er også noe av grunnen til at vi gjør dette her, med det påfølgende arrangementet i kirka, at vi vil sette fokus på nettopp det.

- For de flest av oss var det helt umulig å se at Ari sleit og sånn er det med de fleste som sliter, vi kan ikke se det, fortsatte han.

Til stede, sammen med flere hundre andre, var også ordfører i Moss, Hanne Tollerud. Hun fortalte at Behn har satt sine spor og preget hele byen.

- Det er et tydelig behov at mossingene vil komme sammen i fellesskap og vise medfølelse og omsorg for familien og de nærmeste, men også for å hedre Ari, sa hun til Dagbladet før fakkeltoget.

- Han vil nok bli husket som en veldig raus og inkluderende person som alltid så andre, men også for den kunstneren han var, fortsatte hun.

GIKK BORT: Onsdag 25. desember kom nyheten om at Ari Behn (47) er død. Slik var hans liv. Video: Dagbladet TV Vis mer

Psykisk helse

Ordføreren hadde ventet at mange ville møte opp søndag kveld, men innrømmet at hun er rørt over oppmøtet.

I etterkant av dødsfallet har det blitt rettet stor oppmerksomhet mot temaet mental helse.

Familien gikk med en gang ut med at Behn hadde tatt sitt eget liv, noe norske medier valgte å omtale. Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, mener det var riktig avgjørelse av pressen å omtale dette.

- Det er et tydelig uttrykk for at vi har fått større åpenhet, både i samfunnet generelt og i mediene, sa hun til Dagbladet.

Nybø roste også Behns etterlatte for åpenheten deres.

- At de er så åpne fra første stund er prisverdig, sa hun.

Ari Behns bisettelse finner sted i Oslo domkirke fredag 3. januar klokka 13.00.