MINNEORD: Aksel Fugelli delte familiens siste hilsen onsdag ettermiddag. Foto: Siv Johanne Seglem/Dagbladet
MINNEORD: Aksel Fugelli delte familiens siste hilsen onsdag ettermiddag. Foto: Siv Johanne Seglem/DagbladetVis mer

Per Fugelli:

Familiens siste hilsen

Per Fugellis sønn, Aksel Fugelli, delte minneord på Facebook.

(Dagbladet.no): Onsdag morgen døde en profilerte legen, sosialmedisineren og samfunnsdebattanten Per Fugelli. Han ble 73 år gammel.

- Han var en sjelden mann. Ikke bare fordi han var en mann med sterke meninger og var flink med ord, men mest av alt fordi han hadde et genuint ønske om at alle mennesker skulle ha det bra, sier sønnen Aksel Fugelli til Dagbladet og forteller at familien er i dag samlet på hytta.

I ettermiddag publiserte sønnen et åpent og detaljert innlegg på Facebook om farens siste timer i livet.

- Far døde tidlig i dag morges, 13.09. 2017, på landstedet på Jæren, med alle i den nærmeste familien rundt seg. Han har hatt det fint, med hverdager som gikk opp i pluss, helt fram til for tre dager siden, da han brått ble verre. Den aller siste fasen varte ikke så lenge, og det var noe han håpet på, skriver han.

Videre forteller han om farens siste kveld på Jæren.

- I går kveld sto en kraftig skinnende regnbue over Jæren, regnbuens ende gikk ned midt i Orrevannet. Vi plukket årets siste blåklokker og tok med inn til nattbordet. Store flokker med svaler og stær kretset rundt hytta. Jeg tok et par kast med fluestanga i Orre-elva, rett utenfor hytta, og fikk opp en laks, for første gang på fem år, det pleier ikke gå laks i denne elva. Jeg tok laksen inn på rommet hans og spurte om han var sulten, selv om han hadde sluttet å spise, da smilte han.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- I går kveld fikk barnebarna hver sin alenestund med far, for vi visste at denne natten kunne bli den siste, og vi voksne satt med han gjennom natten.

- Han åpnet seg for oss

Regissøren Erik Poppe har de siste månedene jobbet med en dokumentarfilm om Fugellis siste dager.

Til Dagbladet sier han at nyheten er trist, men ikke overraskende.

- Dette er en veldig tung dag, men den måtte jo komme. Per var et usedvanlig menneske. Han hadde en gjennomslagskraft i vårt lille land som var slående. Hans stemme og budskap vil ikke bli mindre betydningsfullt og viktig i disse tider, sier Poppe til Dagbladet.

«PER DØR»: I kveld gjester Per Fugelli talkshowet Skavlan, der han åpner opp om de mange behandlingene han har fått gjennom de siste åtte åra. I tillegg skriver han på en ny bok, titulert «Per dør». Video: NRK Vis mer

- Jeg opplevde samarbeidet som rørende. Han åpnet seg for meg og for oss, spesielt det siste halvannet året som han har hatt sammen med familien. Vi kom veldig tett og nært innpå ham. Vi har grått og ledd om hverandre, og jeg er forbauset over hvor tillitsfull han har vært. Gripende, sier Poppe.

Skrev bok om døden

Fugelli var syk i en årrekke før sin død, etter at han ble diagnostisert med kreft for første gang i 2009. Vinteren 2016 fortalte legen og professoren at han kom til å dø av sykdommen.

I 2010 ga han ut boka «Døden, skal vi danse?». Med den boka ønsket han å fjerne en del av tabuet rundt døden og det å være alvorlig syk. Fugelli fikk i 2013 Fritt Ords pris for sin åpenhet rundt sykdommen og for å ha gitt en stemme til kreftsyke.