DUMPET KRONJUVELER: Funnet av de stjålne kronjuvelene ble gjort av en vekter i Åkerberga, som ligger 30 kilometer nord for Stockholm. Nå etterlyser politiet tips fra publikum om hvem som kan ha lagt søppeldunken med tyvgodset oppå bilen. Foto: EFTERLYST, TV3 Sverige
DUMPET KRONJUVELER: Funnet av de stjålne kronjuvelene ble gjort av en vekter i Åkerberga, som ligger 30 kilometer nord for Stockholm. Nå etterlyser politiet tips fra publikum om hvem som kan ha lagt søppeldunken med tyvgodset oppå bilen. Foto: EFTERLYST, TV3 SverigeVis mer

Fant stjålne kongejuveler i søppelkasse. Nå kan politiet være nærmere et svar

Ytterligere en person pågrepet fredag.

Midt på lyse dagen i juli i fjor ble to uerstattelige kongekroner og et såkalt rikseple fra 1611 stjålet fra domkirka i Strängnäs i Sverige.

Gjerningsmennene klarte å komme seg unna, og etterlot den svenske kongefamilien i sjokk. Det ble tidlig konkludert med at tyveriet var på bestilling.

I september ble en person i 20-åra pågrepet for tyveriet, og tidligere denne uka, etter at juvelene hadde vært sporløst forsvunnet i flere måneder, dukket de opp på mystisk vis - i en søppelbøtte med skriften «bombe» på taket av en bil utenfor Stockholm.

ETTERLYSTE TIPS: Funnet av de stjålne kronjuvelene ble gjort av en vekter i Åkerberga, som ligger 30 kilometer nord for Stockholm. Nå etterlyser politiet tips fra publikum om hvem som kan ha lagt søppeldunken med tyvgodset på bilen. «Efterlyst» sendes på svenske TV3 klokka 20.00 i kveld. Foto: Foto: EFTERLYST, TV3 Sverige
ETTERLYSTE TIPS: Funnet av de stjålne kronjuvelene ble gjort av en vekter i Åkerberga, som ligger 30 kilometer nord for Stockholm. Nå etterlyser politiet tips fra publikum om hvem som kan ha lagt søppeldunken med tyvgodset på bilen. «Efterlyst» sendes på svenske TV3 klokka 20.00 i kveld. Foto: Foto: EFTERLYST, TV3 Sverige Vis mer

Politiet ba om tips blant annet via programmet «Efterlyst», den svenske versjonen av TV 2-programmet «Åsted Norge», i håp om å få løst saken.

Ba om tips

Fredag ble ytterligere en person pågrepet.

- Personen er pågrepet, mistenkt for grovt heleri i løpet av perioden 31. juli 2018 til 5. februar 2019. Mistanken gjelder innblanding etter funnet av kronjuvelene, står det i en pressemelding fra politiet, ifølge NTB.

De stjålne kronjuvelene tilhørte Gustav Vasas sønn, kong Karl IX, som ble gravlagt i Strängnäs domkirke i 1611.

Ifølge Aftonbladet er verdien på de stjålne kronjuvelen anslått å være på over 65 millioner svenske kroner.

Rømte over innsjø

Samme dag som kronjuvelene ble funnet, startet rettssaken mot den 22 år gamle mannen som ble pågrepet i september. Ifølge Aftonbladet er politiet sikre på at mannen skal ha hatt med seg en medhjelper.

Vitner skal nemlig ha sett to personer som løp mot en brygge og deretter forsvant på innsjøen Mälaren i båt eller på en vannscooter.

Etter funnet av juvelene er rettssaken foreløpig satt på vent. Den vil bli gjenopptatt 15. februar.

Ifølge SVT opplyser påtalemyndigheten at alle kronjuvelene er funnet.

De såkalte begravelsesregaliene skal ha vært oppbevart i en låst sikkerhetsmonter i kirka. 31. juli i fjor gikk alarmen da noen brøt seg inn i monteren, men politiet rakk ikke fram før tyven eller tyvene hadde flyktet i en småbåt.