Det danske kongehus:

Får æren prins Henrik ble snytt for

Kronprinsesse Mary blir historisk i ny rolle.

NY ROLLE: Kronprinsesse Mary av Danmark er utnevnt som riksforstander, en ære som er historisk. Hennes svigerfar fikk aldri æren før han døde. Foto: NTB scanpix
NY ROLLE: Kronprinsesse Mary av Danmark er utnevnt som riksforstander, en ære som er historisk. Hennes svigerfar fikk aldri æren før han døde. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I februar i fjor mottok det danske folk den tunge beskjeden om at prins Henrik, dronning Margrethes (79) ektemann gjennom over 50 år, hadde sovnet inn, 83 år gammel. Livets høst var vanskelig for ham, og han var syk det siste året han var i live.

Sorgen ble likevel stor å svelge for både folket og det danske kongehuset. Han var godt likt, kjent for sine tidvis upassende ablegøyer og skarpe humor.

Selv om hans kone var dronning, fikk han aldri noe tittel av høyere rang enn prins. Det klaget han selv over på slutten av livet, da han var dement. Han fikk heller aldri tittelen riksforstander, som vil si at han hadde vært regent i landet om dronninga hadde vært bortreist.

Historisk

Den æren har nå kronprinsesse Mary (47) fått, skriver danske BT. Det er historisk, siden hun blir den første kronprinsessa som får denne æren.

I den danske grunnloven heter det at det alltid skal være en regent eller riksforstander på tronen, som følge av «Regeringens Førelse i Tilfælde af Kongens Fraværelse». Nå er Danmarks regent riktignok en dame, men poenget vedvarer.

«Under statsråd underskrev kronprinsessa i nærvær av dronninga, Hans Kongelige Høyhet kronprinsen og regjeringen den nødvendige erklæring om å ville overholde grunnloven», står det i pressemeldingen om Marys nye rolle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer