Hertuginne Meghan

Får kritikk for Vogue-forsida: - Skuffende

Flere mener at hertuginne Meghan har plagiert.

KRASS KRITIKK: Nylig ble det kjent at hertuginne Meghan skal være gjesteredaktør for den kommende septemberutgaven av britiske Vogue. Forsida har allerede blitt sluppet, og i løpet av et døgn har den allerede vakt stor oppsikt. Foto: Reuters / NTB Scanpix
KRASS KRITIKK: Nylig ble det kjent at hertuginne Meghan skal være gjesteredaktør for den kommende septemberutgaven av britiske Vogue. Forsida har allerede blitt sluppet, og i løpet av et døgn har den allerede vakt stor oppsikt. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Søndag kveld ble det avslørt at hertuginne Meghan (37) har fått det ærefulle oppdraget av å være gjesteredaktør for den kommende septemberutgaven av britiske Vogue. Dermed blir hun historisk.

Septemberutgaven blir tilgjengelig for salg digitalt fra 2. august, og på forsida har Meghan valgt ikke bare én, men 15 forsidepiker.

Disse er alle kvinner som hertuginnen ser opp til og blir inspirert av, i tillegg til at det er en «tom» plass blant de mange ansiktene. På denne plassen er det et speil, så leseren kan se seg selv på forsida av motemagasinet.

FORSIDEN: Disse kvinnene har blitt valgt ut av hertuginne Meghan til å pryde forsida av septemberutgaven av britiske Vogue. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FORSIDEN: Disse kvinnene har blitt valgt ut av hertuginne Meghan til å pryde forsida av septemberutgaven av britiske Vogue. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Men hvorfor har hertuginnen valgt akkurat disse kvinnene til å pryde forsida av utgaven hun har vært med å lage? Septemberutgaven går under tittelen «Forces for Change», eller «krefter for endring», og det er nettopp dette de 15 kvinnene er med på - nemlig å endre samfunnet.

På forsida finner man nemlig flere kjent ansikter som er store forbilder for hertuginne Meghan, blant andre den svenske miljøaktivisten Greta Thunberg (16), New Zealands statsminister Jacinda Ardern (39), Hollywood-stjerna Jane Fonda (81) og den australske modellen Adwoa Aboah (27).

Skaper reaksjoner

Forsida har bare vært tilgjengelig i ett døgn, men har allerede vakt sterke reaksjoner. Flere har lagt merke til at hertuginne Meghans idé til forsida er nesten identisk med boka «The Game Changers» fra 2016, ført i pennen av Samantha Brett og Steph Adams. I boka er det nemlig også 15 inspirerende kvinner som pryder bokomslaget.

Den merkbare likheten har nå fått flere til å kontakte forfatterne av boka for å gjøre dem oppmerksomme på at hertuginnen «kopierer» dem.

- Det er selvfølgelig mest smigrende, hun liker tydeligvis konseptet vårt. Jeg elsker Meghan og jeg er stor fan av henne, men hvis det folk advarer oss mot er sant, så er det meget skuffende, forteller Samantha Brett til Daily Mail.

Det er flere likheter som vekker mistanker om at Meghan ikke har kommet opp med ideen rundt forsida på egen hånd. Hertuginnen var selv med på å produsere boka «The Game Changers», ved å blant annet skrive et essay. Hun er også en av de 15 kvinnene som poserte på bokas omslag. Det er derfor liten tvil om at Meghan kjenner til den australske boka, men likhetene stopper ikke der.

BESKYLDNINGER: Flere mener nå at hertuginne Meghan har latt seg inspirere av boka «The Game Changers», og nærmest kopiert bokomslaget. Foto: NTB Scanpix
BESKYLDNINGER: Flere mener nå at hertuginne Meghan har latt seg inspirere av boka «The Game Changers», og nærmest kopiert bokomslaget. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tidligere har det britiske kongehuset uttalt at Vogue-forsida til hertuginnen vil rette oppmerksomheten mot «banebrytende personer som skaper forandring, forenet av deres fryktløshet over å bryte barrierer», ifølge Ekstra Bladet.

Flere påpeker nå at beskrivelsen høres omtrent lik ut som den som dukket opp i en reklame for «The Game Changers» i 2016, nemlig at boka ville handle om fryktløse, banebrytende kvinner som er med på å forandre verden.

På britiske Vogues offisielle Instagram-profil står det: «Hertuginnens intensjon er å vise hvordan du også kan være en del av kollektive øyeblikk av forandringer».

Inne i selve magasinet vil det blant annet være et intervju med hertuginne Meghan og tidligere førstedame Michelle Obama.

Opptatt av det naturlige

Meghan har også valgt fotograf for anledningen, og valget falt på Peter Lindbergh (74). Til Vogue har han fortalt at hertuginnen var tydelig på hva hun ønsket å se:

- Instruksjonene fra hertuginnen var tydelige: «Jeg vil se fregner!», har han sagt til motemagasinet om samarbeidet med gjesteredaktøren.

At 37-åringen er opptatt av at alle menneskers naturlige trekk skal komme fram, er ingen hemmelighet - da hun ved tidligere anledninger har snakket om nettopp fregner.

SKRIVER HISTORIE: Hertuginne Meghan er gjesteredaktør i den kommende utgaven av britiske Vogue. Video: CNN/ Vogue Vis mer

- Til dags dato er det mest irriterende når hudtonen min blir endret og fregnene mine blir redigert bort etter en fotografering. Til alle fregne-vennene mine der ute, jeg vil dele noe med dere som faren min sa til meg da jeg var yngre: Et ansikt uten fregner er som en natt uten stjerner, sa Meghan til Allure i 2017, gjengitt av People.

Derfor er det kanskje ikke så rart at de 15 kvinnene hertuginnen har valgt er gode eksempler på nettopp dette. Blant dem er som tidligere nevnt både Hollywood-stjernene Jane Fonda, Salma Hayek (52) og den svenske miljøaktivisten Gretha Thunberg.

- TJUKK DAME: Da Hertuginne Meghan av Sussex besøkte et eldresenter, kom en av beboerne med en kommentar som har fått mye oppmerksomhet. Video: NTB Vis mer

Store forbilder

81 år gamle Fonda er kjent for sitt arbeid som forfatter, politisk aktivist, fitness guru og motemodell. Hun har også gjort det stort med Netflix-serien «Grace And Frankie».

Oscar-vinneren har vært en stor frittalende tilhenger av MeToo-bevegelsen mot seksuelle overgrep i Hollywood, og hun har også protestert mot Irak-krigen. Hollywood-stjerna var også med på å starten Women's Media Center, som er en organisasjon som blant annet jobber for likestilling.

FRITTALENDE: Jane Fonda er en av de mange ansiktene som pryder hertuginne Meghan forside av Vogue. Foto: NTB Scanpix
FRITTALENDE: Jane Fonda er en av de mange ansiktene som pryder hertuginne Meghan forside av Vogue. Foto: NTB Scanpix Vis mer

En annen Hollywood-stjerne som er med på å pryde forsiden er Selma Hayek Pinault, som ikke bare er kjent for sine fremragende skuespillerprestasjoner, men også for å være en kvinnerettighetsforkjemper.

Hun var blant annet én av dem som sto opp mot filmprodusenten Harvey Weinstein (67), og mente han hadde seksuelt trakassert henne i årevis. Hayek fortalte blant annet at den verdenskjente filmprodusenten hadde kommet til hotellrommet hennes og spurt om hun ville ta en dusj med ham mens de jobbet sammen med filmen «Frida», hvor Selma hadde hovedrollen.

STO FRAM: Under Me Too-bevegelsen var Hollywood-stjerna Salma Hayek en av dem som sto fram med sin historie. Foto: NTB Scanpix
STO FRAM: Under Me Too-bevegelsen var Hollywood-stjerna Salma Hayek en av dem som sto fram med sin historie. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På et tidspunkt hevdet også Hollywood-stjerna at Harvey hadde truet med å drepe henne. Harvey avviste imidlertid alle beskyldningene.

Miljøaktivist

Et tredje kjent ansikt som er å se på den allerede mye omtalte forsida, er svenske Greta Thunberg. Hun er en klimaaktivist fra Sverige og er jenta bak en global bølge av protester mot klimaforandringer for ungdom.

HYLLES: Svenske Greta Thunberg har vakt stor oppsikt i verden med sitt store miljøengasjement. Også hun er en av forsidepikene av septemberutgaven av Vogue. Foto: NTB Scanpix
HYLLES: Svenske Greta Thunberg har vakt stor oppsikt i verden med sitt store miljøengasjement. Også hun er en av forsidepikene av septemberutgaven av Vogue. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tenåringen vant verdensomspennende berømmelse etter å ha startet en enslig School Strike For The Climate-protest utenfor det svenske parlamentet i august i fjor.

Hennes stand inspirerte skolevandringer rundt om i verden, med hundretusener av unge mennesker fra andre land, inkludert Storbritannia som deltok i Global Climate Strike i mars.