Britiske kongefamilien:

Får ny tittel

Dette er de nye titlene til kongefamilien.

NY TITTEL: Etter dronning Elizabeths død er Kate en av de som vil få ny kongelig tittel. Foto: Pa Photos/NTB
NY TITTEL: Etter dronning Elizabeths død er Kate en av de som vil få ny kongelig tittel. Foto: Pa Photos/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Britenes dronning Elizabeth er død, 96 år gammel.

Dermed er hennes sønn, Charles (73), nå blitt konge. Den offisielle kroningen har imidlertid hatt som tradisjon å skje ei tid seinere etter dødsfallet.

Elizabeth ble kronet til dronning ett år og fire måneder etter at hennes far kong George døde. Det er uvisst hvor lang tid det vil gå før Charles blir kronet til konge.

Det spesielle med denne troneovertakelsen er at det for første gang på en god stund blir både en konge og en dronning i Buckingham Palace.

GÅTT BORT: Storbritannias lengstsittende monark ble 96 år gammel. Slik var hennes liv. Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Camilla er blitt dronning

Dronning Elizabeths ektemann gjennom mer enn 70 år, prins Philip, fikk nemlig aldri en kongetittel.

Flere har lurt på hvorvidt kong Charles kone, hertuginne Camilla (75), noensinne vil bli dronning. Det er blitt hevdet at planen var - og at det ble bestemt allerede på bryllupet deres i 2005 - at hun skulle gå under tittelen prinsessegemal.

I forbindelse med feiringen av dronning Elizabeths 70 år på tronen tidligere i år, uttalte derimot dronningen at hun ønsket at svigerdattera skulle bli stilt med dronninggemal når Charles får tittelen som konge.

- Det er mitt «inderlige ønske» at Camilla blir kjent som dronning når Charles tar over, sa dronningen den gang.

I dronningens offisielle dødsbudskap omtales Camilla nå som dronning.

Får ny tittel

Dronning Elizabeths dødsfall vil også føre til endring av barnebarnets titler. Prins William (40), som tidligere bare var hertug av Cambridge, er nå også blitt hertug av Cornwall. Det samme gjelder for hans kone, Kate (40), som nå har tittelen hertuginne av Cornwall og Cambridge.

Fra nå av vil altså Kates ene tittel være hertuginne av Cornwall, den samme tittelen som Camilla bar før hun nå ble dronning.

- ALLTID VÆRT DER: Kulturkommentator i NRK og forfatter av boka «Årene med Elizabeth», Inger Merete Hobbelstad, om dronning Elizabeth og hennes betydning for britene. Reporter/video: Maja Walberg Klev Vis mer

Camilla og Charles giftet seg åtte år etter prinsesse Dianas død i 1997. Diana hadde tittelen som prinsessen av Wales da hun var gift med Charles.

Selv om ekteskapet med Charles ga henne retten til å kalle seg selv «prinsesse av Wales», valgte Camilla å ta tittelen «hertuginne av Cornwall».

Dagbladet skrev først at Kate trolig fikk tittelen som prinsessen av Wales. Seinere viste det seg at dette ikke medførte riktighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer