Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«Farmen Kjendis»:

Får opp mot 80 000 kroner første uka. Slik er den hemmelige «Farmen kjendis»-kontrakten

Må tegne ulykkesforsikring og følge streng taushetsplikt.

INGEN KJÆRE MOR: Selv om kjendisene i «Farmen kjendis» får betalt for å delta, må de følge en rekke strenge vilkår. Her med årets deltakere, sammen med programleder Gaute Grøtta Grav. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
INGEN KJÆRE MOR: Selv om kjendisene i «Farmen kjendis» får betalt for å delta, må de følge en rekke strenge vilkår. Her med årets deltakere, sammen med programleder Gaute Grøtta Grav. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Årets versjon av «Farmen kjendis» er godt over halvveis på tv, og allerede neste søndag, 11. februar, står vinneren klar.

Kjendisen som stikker av med den gjeve førsteplassen - enten om det er Frank Løke, Stian «Staysman» Thorbjørnsen, Lene Elise Bergum, Pål Anders Ullevålseter, Stian Sandø, Maiken Wahlstrøm Nilssen, Inga Berit Lein eller Martine Ek Hagen - blir som kjent premiert med en splitter ny bil.

Mens førstepremien har en verdi på 450 000 kroner, får hver kjendis også utbetalt store honorarer gjennom tv-oppholdet. Fra informert hold får Dagbladet opplyst at flere deltakere mottar i overkant av 200 000 kroner for deltakelsen.

GODT BETALT: Kjendisene sitter igjen med mange tusenlapper etter «Farmen»-oppholdet. Her med Inga Berit Lein, Frank Løke og Martine Ek Hagen under innspillingen i sommer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GODT BETALT: Kjendisene sitter igjen med mange tusenlapper etter «Farmen»-oppholdet. Her med Inga Berit Lein, Frank Løke og Martine Ek Hagen under innspillingen i sommer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Lukrativ ukelønn

Dagbladet har lest én av deltakerkontraktene fra «Farmen kjendis», utformet av produksjonsselskapet Strix. I kontrakten blir følgende nevnt om honoraret som utbetales for å medvirke i programmet:

«Fullførelse av første opptaksuke godtgjøres med NOK 75 000. Deretter godtgjøres hver fullførte opptaksuke med NOK 25 000 (...) Utover vederlaget angitt over, dekkes ikke tapt arbeidsfortjeneste for deltakeren eller andre indirekte tap».

Dagbladet kjenner til at deltakerne får utbetalt varierende honorarer. Én deltaker kan for eksempel forhandle seg fram til en større pott enn andre, avhengig av hvor høy «kjendisstatus» vedkommende allerede har. Hvordan dette måles er ukjent, og muligens også et definisjonsspørsmål.

En deltaker Dagbladet har snakket med, som selv ble presentert ovennevnte beløp, er kjent med at honorarene er forskjellige.

- Jeg har hørt om en som fikk 15 000, og ikke 25 000, i uka, forteller deltakeren, som ikke ønsker å stå fram med navn.

Må levere varene

Det som i alle fall er sikkert, er at Strix må ut med et millionbeløp for å dekke lønna til kjendisene som deltar. Dette slipper de som kjent å tenke på i den ordinære «Farmen»-versjonen, der deltakerne ikke får en eneste krone.

Vilkårene for å vise ansiktet sitt i et av Norges mest populære realityprogram, er imidlertid ikke få. Gjennom innspillingsperioden er deltakerne forpliktet til å følge alle instrukser som blir gitt av produksjonen, og har ingen mulighet til å trekke verken uttalelser eller handlinger.

FØRSTE KJENDIS UT: Kunstner og forfatter Aune Sand (51) ble den første deltakeren som måtte forlate årets «Farmen Kjendis». Han oppsummerer oppholdet som en «vidunderlig reise». Foto: Anita Artnzen/ Reporter: Miriam Bakkejord/ Klipp: Frida Andersen Vis mer

Kjendisene må dessuten delta i konkurranser etter «beste evne», og alltid yte sitt ytterste for å oppnå best mulig tv-resultat. Hvorvidt samtlige av årets deltakere har fulgt akkurat denne instruksen, kan for øvrig diskuteres.

Kristine og Johanne Thybo Hansen (25), bedre kjent som «Jegertvillingene», lurte eksempelvis tv-seerne trill rundt da de planla førstnevntes hjemreise tidligere i år. Men selv om dette tilsynelatende er å regne som kontraktsbrudd, er det heller uvisst om handlingen har fått konsekvenser.

Også i fjor var det deltakere som tapte tvekamper med vilje, uten at dette skal ha skapt nevneverdige problemer i etterkant.

- Ikke så ille som folk tror

Generelle regelbrudd kan ifølge kontrakten medføre umiddelbar utkastelse eller bøter. Ved brudd på taushetsplikten, som innebærer å røpe eller spre hemmelig programinnhold, står det svart på hvitt at deltakeren må punge ut den nette sum av 50 000 kroner. Det samme gjelder lekkasjer fra kontrakten.

Kontakt med omverdenen, avtaleinngåelse om fordeling av vinnergevinsten, adferd i strid med norsk lov eller bruk av rusmidler og narkotika, er heller ikke spesielt populært.

Flere av årets deltakere skal likevel ha tatt seg store friheter bak ryggen på produksjonen. Tidligere i år skrev Se og Hør at enkelte skal ha smuglet inn mat, godteri og alkohol på tv-gården, stikk i strid med produksjonens retningslinjer.

Noen skal ifølge ukebladet til og med ha fått tak i sprit, og drukket seg snydens i skogen.

- Det greiene med alkoholen er ikke så ille som folk tror. Jeg kjenner ikke til at noen av oss havnet i trøbbel på bakgrunn av det, i forhold til kontrakten, forteller deltakeren Dagbladet har snakket med.

FARMEN-NACH: Hva gikk galt under tvekampen mellom Jegertvillingene? Hva er de største snakkisene fra årets Farmen Kjendis-sesong så langt? Farmen-profilene Tore Petterson og Karianne Amlie Wahlstrøm er i studio. Programleder: Miriam Bakkejord / Dagbladet Produsent: Per Ervland / Dagbladet Vis mer Vis mer

Ulykkesforsikring

Hva gjelder kontakt med virkeligheten på utsida, får kjendisene lov til å ringe manager eller liknende én gang i uka.

Telefonsamtalene, som gjøres etter tvekamper, skal imidlertid ikke brukes til noe annet enn det de er ment for, som for eksempel å uttale seg til pressen eller snakke om familiære ting. Dette vilkåret brøt blant andre Lotto-programleder Ingeborg Myhre (43) i fjor.

Kjendisene må for øvrig også tegne ulykkesforsikring med produksjonsselskapet, i tilfelle uhellet skulle være ute.

«Det viktigste er å holde munn om ting som ikke har kommet på tv» «Farmen kjendis»-deltaker

Kontrakten advarer også deltakerne om at oppholdet kan bli i tøffeste laget for enkelte. Her siktes det konkret til utfordringer av både psykisk og fysisk karakter, slik eksempelvis Erlend Elias Bragstad (35) ga ettertrykkelig uttrykk for at han fikk gjennomgå, da han valgte å trekke seg fra programmet for halvannen uke siden.

- Ikke for streng

Den anonyme kjendisdeltakeren Dagbladet har vært i kontakt med, synes generelt sett at «Farmen»-kontrakten ikke er for streng.

- Jeg har ikke lest den nøye, men reagerer ikke på noe spesielt. Det viktigste er å holde munn om ting som ikke har kommet på tv, og ellers gjøre som man får beskjed om. Det er kanskje visse friheter man skulle ønske at man hadde, men sånn er det. Vi er med på dette frivillig.

Pressekontakt for «Farmen kjendis» i TV 2, Alex Iversen, forteller til Dagbladet at tv-kontraktene er konfidensielle, og at kanalen derfor ikke ønsker å kommentere saken.

Iversen ønsker ikke å svare på hvorvidt noen av årets deltakere har brutt kontrakten, eller hvordan honorarene for den enkelte ser ut.

«FARMEN»-NACHSPIEL: Youtube-kjendis Dennis Vareide (27) gir oss de første reaksjonene etter «Farmen»exiten, røper detaljer som ikke kom på tv, Jodel-sniking og en «surrealistisk» rettssak. I studio er også «Farmen»-kompis Stian Sandø (25), som avslører rare tilbud og forespørsler etter tv-oppholdet. Programleder: Miriam Bakkejord / Video: Marie Rø... Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!