Får skylda for Amazonas-branner

Brasils president Jair Bolsonaro mener Leonardo DiCaprio er blant de ansvarlige for de rekordmange skogbrannene i landet.

FÅR SKYLDA: Skuespiller Leonardo DiCaprio er blant dem Brasils president mener har skylden for de rekordmange skogbrannene som herjet Amazonas i august. Foto: NTB Scanpix
FÅR SKYLDA: Skuespiller Leonardo DiCaprio er blant dem Brasils president mener har skylden for de rekordmange skogbrannene som herjet Amazonas i august. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Brasils president Jair Bolsonaro kritiserer Leonardo DiCaprio for å ha donert penger til organisasjoner som han mener står bak noen av brannene i Amazonas.

- DiCaprio er en kul fyr, er han ikke? Gir penger for å sette regnskogen i brann, sa Bolsonaro til sine tilhengere fredag.

Den kjente skuespillerens miljøorganisasjon har donert 5 millioner dollar for å beskytte regnskogen i Amazonas etter brannene i juli og august, som ødela store områder.

Ut mot NGOer

Dagens uttalelser fra Brasils president, kommer etter politirazziaer i hovedkvarterene til to frivillige organisasjoner i delstaten Pará. Flere frivillige brannmenn ble pågrepet og seinere løslatt. Brannmennene nekter for å ha gjort noe galt.

Lokalt politi sier at organisasjonene mistenkes for å ha stiftet branner for å skaffe seg selv midler. Den føderale påtalemyndigheten sier imidlertid at deres etterforskning av brannene tyder på at det er lokale utbyggere som står bak.

SKOGBRANN I AMAZONAS: Brasils president Jair Bolsonaro blir beskyldt for ikke å ta grep. Presidenten på sin side hevder det er miljøorganisasjoner som står bak skogbrannene. Video: AP. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Det er ikke første gang at Bolsonaro legger skylden for brannene på ikke-statlige organisasjoner.

Også under en tale som ble sendt på brasiliansk TV mens brannene herjet som verst i august, hevdet presidenten at skogbrannene var påsatt, og at det var ikke-statlige miljøvernorganisasjoner som sto bak.

- Mitt inntrykk er at brannene er påsatt av de ikke-statlige organisasjonene (NGOer), fordi de har bedt om penger. Hva er deres intensjon? Å forårsake problemer for Brasil, sa Bolsonaro.

Da Bolsonaro ble spurt om å dokumentere sin påstand, kunne han ikke det, ifølge BBC.

- Dette er en forskrudd uttalelse, en ynkelig uttalelse, sa Marcio Astrini i Greenpeace Brasil til BBC, og la til:

- Økt avskoging og branner er resultatet av Bolsonaros anti-miljøpolitikk.

TRAPPER OPP INNSATSEN: Verdens største regnskog står i brann - nå sender Brasils president inn soldater i kampen mot flammene. Reporter: Geir Jone Karlsen. Video: AP. Vis mer

Ut mot pressen

Da brannene herjet, takket Bolsonaro nei til de omkring 180 millioner kronene G7-landene ønsket å bevilge, og beskyldte blant annet Frankrikes Emmanuel Macron for å ønske mer «kolonialisme og imperialisme».

Da Bolsonaro i slutten av september talte under FNs høynivåuke, langet han også ut mot verdenssamfunnet på grunn av den kollektive fordømmelsen som har kommet på brannene.

- Branner er en del av urbefolkningens kultur. Angrepene vi har opplevd fra verdenssamfunnet på grunn av Amazonas-brannene har økt vår patriotisme. Verden har opptrådt på en respektløs måte. De har opptrådt som kolonialister. Vi kan ikke miste får fremste egenskap, som er vår selvstendighet, sa Bolsonaro fra talerstolen.

Han mente også at pressen har vært løgnaktig i sin dekning av brannene, men skrøt av Donald Trumps reaksjon. Han anklaget videre frivillige organisasjoner for å degradere Brasils urfolk til «huleboere» og mente verden har en agenda om å sørge for at urbefolkningen forblir fattige ved å hindre utvikling i Amazonas.

- Det er en feilslutning å si at Amazonas er en del av verdensarven, og det er misoppfatning bekreftet av forskere å si at Amazonas-regnskogen er verdens lunger, sa Bolsonaro.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer