Justin Bieber:

Får skylden for å ha ødelagt islandsk dal

Den islandske turistattraksjonen Fjaðrárgljúfur må stenge grunnet overturisme.

GJORT KJENT: Popstjernen Justin Bieber blir beskyldt for å ha skapt overturisme i en islandsk dal. Her avbildet under en tidligere opptreden på NBC-programmet «Today» i New York. Foto: NTB Scanpix
GJORT KJENT: Popstjernen Justin Bieber blir beskyldt for å ha skapt overturisme i en islandsk dal. Her avbildet under en tidligere opptreden på NBC-programmet «Today» i New York. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fjaðrárgljúfur, den islandske dalen og turistattraksjonen, skal holdes stengt fram til 1. juni. Det skyldes skader på miljø og vegetasjon grunnet stadig flere besøkende turister. Mellom 2017 og 2018 har besøkstallene nesten doblet seg fra 150 til 282 000, skriver The Independent.

STENGES: Den islandske dalen, Fjaðrárgljúfur, blir nå stengt frem til sommeren. Foto: Wikimedia Commons
STENGES: Den islandske dalen, Fjaðrárgljúfur, blir nå stengt frem til sommeren. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Skylder på Bieber

Daníel Freyr Jónsson, ekspert ved Statlig Institutt for Naturvern i Island, mener den økte populariteten kan spores tilbake til 2015, da popartisten Justin Bieber spilte inn en musikkvideo i dalen. Videoen, «I’ll Show You» har blitt sett over 440 millioner ganger på YouTube.

- Dalen har vært godt kjent blant islendinger, men ikke turister. Den nylige økningen tror jeg skyldes Justin Bieber. Det har vært en økning på mellom 50 og 80 prosent mellom 2016 og 2017, sier han til Islands rikskringkasting, RUV.

Trenger bedre infrastruktur

Inga Hlin Palsdottir, direktør for det nasjonale turistbyrået Visit Iceland, mener man verken kan legge skylda på Bieber eller overturisme for at dalen må holdes stengt.

- Dalen er et naturlig underverk som ikke var ment til å være så populær, sier hun til CNN Travel.

Hun mener det må bygges bedre infrastruktur og stier på området slik at folk kan komme på besøk året rundt.

Sprengte turistmål

På bare seks år er turismen til Island femdoblet, og den øker fortsatt. I tillegg til slitasje på naturen, går turist-boomen også på bekostning av infrastrukturen. Hotellkapasitet er i perioder sprengt, og Airbnb-markedet har eksplodert. Dette skrev Dagbladet i januar i fjor.

Men Island er langt fra det eneste landet som sliter med overturisme. I oktober i fjor meldte Dagbladet om at Maya bay-stranda på øya Koh Phi Phi Lee i Thailand ble stengt på ubestemt tid grunnet omfattende miljøskader og forurensning. Stranden ble berømt etter Hollywood-filmen «The Beach» med Leonardo di Caprio.

Kort tid etter måtte Boracay Island i Filippinene stenge noen måneder grunnet høye besøkstall. Europeiske byer som Dubrovnik, Venezia og Isle of Skye i Skottland har også klaget over en høy pågang fra turister.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer