Sophie Elise:

Får spesialbehandling

NRK gir frie kommersielle tøyler til influenseren.

KRITISK: Kritikken hagler rundt NRKs satsning på Sophie Elise Isachsen .Foto: Vidar Ruud / NTB
KRITISK: Kritikken hagler rundt NRKs satsning på Sophie Elise Isachsen .Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Forrige uke ble det kjent at Sophie Elise Isachsen (27) skulle begynne å jobbe for NRK. Sammen med venninna Fetisha Williams (28) lager Isachsen nå podkast for statskanalen.

Samarbeidet mellom NRK og influenserne fikk flere til å reagere, da kanalen valgte å ha Isachsen som toppsak på NRK.no, til tross for den anspente situasjonen i Europa.

I episoden forteller Isachsen om at hun har vært innlagt på rehablitering for rus.

Nå får podkasten nok en gang oppmerksomhet. NRK gir nemlig frie tøyler til Isachsen når det kommer til reklame på sosiale medier og i andre kanaler, skriver bransjenettstedet Kampanje.

REHAB: Sophie Elise Isachsen ble i sommer lagt inn på rehabilitering for rus. Fredag gjester hun Lindmo for å snakke om opplevelsen. Video: Rød Løper/NRK Vis mer

Frie tøyler

Det er blant annet dosent ved Høyskolen Kristiania Trond Blindheim som reagerer på NRKs samarbeid med Isachsen.

- Jeg kjenner ikke til NRKs regelverk, men NRK må passe på at deres plattform ikke blir utnyttet for kommersielle tjenester. Jeg vil tippe på at de vil være ekstra oppmerksomme på det, sier han til Kampanje.

NRK mener det ikke er noe problem at 27-åringen henter inntekter gjennom kommersielle samarbeid mens hun jobber for dem.

- Vi respekterer at Sophie Elise har andre inntektskilder, i tillegg til den avtalen hun har med oss. Det er slett ikke uvanlig at oppdragstakere hos oss har det. Det være seg skuespillere eller stand up-komikere og hun er ikke fast ansatt i NRK, sier Christina Rezk Resar, fungerende redaktør i NRK Underholdning, til Kampanje.

I motsetning får andre oppdragstakere to ukers reklame-karantene når de har NRK-prosjekter gående.

NRKs egen etikkhåndbok slår fast disse reglene når man er ansatt i NRK:

«NRKs redaksjonelle medarbeidere kan ikke drive medietrening, medvirke i reklame eller salgsfremmende aktiviteter for andre.»

Dette gjelder også for midlertidig ansatte og oppdragstakere hos NRK, slik som Isachsen er.

GNIST: Iselin Guttormsen og Catalin Andrei har måtte svare på romanserykter denne sesongen, og nå letter de enda mer på slørte om hva som egentlig skjer mellom dem. Reporter: Anita Kristiansen. Video: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer

- Oser desperasjon

Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten har også den siste uka rettet kritikk mot «Sophie og Fetisha»-podkasten og NRK. Hun mener kanalen oser med desperasjon når de satser på Sophie Elise.

Hun understreker at NRK ikke er som de andre aktørene på podkastmarkedet.

- Som allmennkringkaster skal NRK oppfylle de «demokratiske, sosiale og kulturelle behovene i samfunnet». Det de derimot ikke skal gjøre, er å fylle opp den stadig økende kvoten av podkaster der to mer eller mindre kjente venninner prater om løst og fast, mener Hvidsten og legger til:

- Jeg må innrømme at det er et lite mysterium for meg hvorfor NRK har valgt å kjøpe seg inn i et såpass etablert trekkplaster som Sophie Elise. Deres styrke har alltid vært å bygge opp, ikke å snylte på.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer