Jan Erik Brodahl:

«Farmen»-Jans private tragedie: - Vemmelig

Jan Erik Brodahl har sett venner og kolleger bli drept i krigens herjinger. Så rammet døden på hjemmebane.

EKSTREME OPPLEVELSER: Arbeidet i Forsvaret og FN har tatt Jan Erik Brodahl verden rundt. I januar valgte han å si opp sin stilling for å delta på «Farmen». Foto: Nina Hansen / Dagbladet
EKSTREME OPPLEVELSER: Arbeidet i Forsvaret og FN har tatt Jan Erik Brodahl verden rundt. I januar valgte han å si opp sin stilling for å delta på «Farmen». Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- For andre er det umulig å skjønne hva jeg har vært med på. Inne i hodet mitt finnes det minner og erfaringer som jeg har forsøkt å slette, men det blir aldri borte.

Jan Erik Brodahls (60) svarte militærstøvler har tatt bestemte skritt mot internasjonale operasjoner. De har løpt fra håndgranater. Manøvrert seg forsiktig forbi lemlestede menneskekropper. Og tatt tunge steg opp kirkegulvet, mot et endelig farvel.

- Jeg har sett gode venner bli skutt og drept. Jeg har mistet folk i helikopterkrasj, og nylig døde en god venn i en bilbombe. Sånne ting går naturligvis inn på meg. Når du har jobbet som livvakt for FN i over 20 år - over hele verden - er det klart at sekken med erfaringer etter hvert begynner å bli tung.

- Kjenner liklukta

Store deler av sitt voksne liv, har han frivillig brukt i krig og konflikt. Siden Brodahl gikk inn i Forsvaret mot slutten av 70-tallet, har han fått erfare menneskeheten på sitt mørkeste: Krevende militære oppdrag i Syria, Golfkrigen i Irak, borgerkrigen i Somalia, og folkemordet i Rwanda i 1994.

- Det hender av og til at jeg kjenner liklukta fra Rwanda i nesa. Det lå kropper strødd overalt. Opp mot en million mennesker ble drept, det er vanskelig å forestille seg.

Det hender av og til at jeg kjenner liklukta fra Rwanda i nesa. Det lå kropper strødd overalt. Jan Erik Brodahl

Når Dagbladet møter «Farmen»-aktuelle Brodahl, skjer det imidlertid langt unna konfliktområder. Oslo-mannen kan lene seg på en base i hovedstaden, men har de siste elleve åra bodd i Libanon.

- Jeg har en libanesisk kjæreste som bor i Beirut. Forholdet er ganske ferskt, så hun var ikke overentusiastisk da jeg fortalte at jeg skulle delta på «Farmen», sier han og smiler.

SABOTASJE: Leif Haugo Stavenjord vil forlate «Farmen» etter reaksjoner fra de andre deltakerne. Video: TV2 Sumo/Rød Løper Vis mer

- Skyldfølelse

For det har blitt mange reisedøgn, mye bortetid. Brodahl, som har fire døtre med tre forskjellige kvinner, erkjenner at familielivet har måttet vike for karrierejaget. Han bestrider ikke at samvittigheten tidvis har fått juling.

- Jeg har kjent mye på skyldfølelse. Barna mine er alt. De to eldste hadde jeg ikke så tett kontakt med gjennom deres oppvekst. Jeg prøver derfor nå å være til stede så mye som mulig for hun yngste. Jeg har blitt flinkere til å si til barna mine at jeg er glad i dem, og at jeg savner dem.

- Du har hatt krig og død hakk i hæl, hva slags brutaliteter har gjort størst inntrykk?

- Det er mange episoder. Vi tok livet av en palestiner i Libanon. Kvelden etter kom det et hevnangrep. Da oppsto det en skyteepisode mellom norske soldater og to palestinere som hadde sneket seg inn på området vårt.

REIST VERDEN RUNDT: Jan Erik Brodahl mener at et «A4-liv aldri var noe for ham». Det var eventyrlysten som førte ham inn i tjeneste for Forsvaret og FN. Foto: Privat
REIST VERDEN RUNDT: Jan Erik Brodahl mener at et «A4-liv aldri var noe for ham». Det var eventyrlysten som førte ham inn i tjeneste for Forsvaret og FN. Foto: Privat Vis mer

- Ikke vår tur

60-åringen husker det som om det var i går: Klokka var ti på tre om natta. Brodahl skulle på vakt, og hadde akkurat satt på en kanne med kaffe. Idet han setter seg ved vinduet, som er beskyttet utenfra med et pansret kjøretøy, smeller det.

- Bam, bam, bam, bam! Jeg legger meg på gulvet, og ser at det kommer sporlys over hodet på meg, etterfulgt av fire granater. De bommet på huset og traff fjellveggen bak. Plutselig faller en av gutta over meg. Han ble truffet av et streifskudd i hodet. Han andre ble skutt i beinet.

Da stillheten hadde lagt seg, talte de flere hundre kulehull i vegger, tak og gulv. Utrolig nok mistet ingen livet.

- Vi hadde flaks den kvelden der. Det var ikke vår tur.

- Ble uvel

Å jobbe i krigsherjede områder, setter livet i perspektiv, påpeker «Farmen»-profilen. Mens Brodahl befant seg i skuddvekslinger, gikk tankene hjem til Norge, hvor det var betryggende å vite at familien var i sikkerhet.

Så skjedde det som ikke skal skje.

PERSONLIG TAP: Jan Erik Brodahl har opplevd å miste kolleger i krig, men han har også opplevd sorg på hjemmebane. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PERSONLIG TAP: Jan Erik Brodahl har opplevd å miste kolleger i krig, men han har også opplevd sorg på hjemmebane. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Det var desember, og Brodahl var stasjonert i nordlige Syria. Hjemme i Norge var hus og gater dekket av små, blinkende dekorasjoner. Lys fra varme stuer brettet seg ut over fortauer, og på ethvert gatehjørne satt julebordlatteren løst.

Den natta skulle han miste en av sine aller nærmeste.

- I likhet med så mange andre, hadde min bror vært på julebord den kvelden. Det jeg fikk vite i ettertid, er at han hadde blitt uvel og derfor gått hjem.

Sorg etter familiedødsfall

Sju måneder i forveien hadde Brodahl mistet sin mor som følge av komplikasjoner etter en hjerteoperasjon.

- Jeg hadde ikke fått bearbeidet sorgen etter hennes bortgang, før døden rammet på ny. Min bror hadde satt seg til å se på tv, og der fant de ham dagen etter. Det var et kraftig hjerteinfarkt. Han ble bare 62 år gammel.

Jeg hadde ikke fått bearbeidet sorgen etter hennes bortgang, før døden rammet på ny. Jan Erik Brodahl

Mens Brodahl tjenestegjorde for Forsvaret og FN, mistet han både mor, far og bror innenfor et tidsrom på drøye fire år.

- Det skjedde mens jeg var ute på oppdrag. Da sitter man igjen med en jævlig skyldfølelse. Kanskje skulle man ringt hjem oftere, kanskje man skulle gjort noe annerledes … Du kommer ikke hjem, annet enn til begravelser. Det er en vemmelig følelse - å ikke få tatt farvel.

Beskyttet eliten

Før deltakelsen i «Farmen», valgte 60-åringen å si opp sin stilling som livvakt. Ikke fordi det krevdes av ham, men fordi han kunne. Da kunne 60-åringen også skilte med å ha sørget for sikkerheten til ledere, generaler, politikere, statsministre, og kjendiser over flere tiår.

VETERAN: Jan Erik Brodahl har - forsiktig sagt - lagt bak seg en innholdsrik karriere. I fjor ble 60-åringen hedret for sin innsats i Forsvaret og FN. Foto: TV 2
VETERAN: Jan Erik Brodahl har - forsiktig sagt - lagt bak seg en innholdsrik karriere. I fjor ble 60-åringen hedret for sin innsats i Forsvaret og FN. Foto: TV 2 Vis mer

- Jeg har blant andre beskyttet George Clooney, Nicole Kidman og Angelina Jolie, samt USAs tidligere president Jimmy Carter. For andre kan det framstå veldig spennende, men for min del dreiet det seg bare om å gjøre en jobb.

For lang og tro tjeneste, ble Brodahl også hedret med medalje for sin innsats i Forsvaret og FN i fjor.

- Det har ikke bare vært vonde opplevelser. Mitt arbeid har kanskje bestått av 90 prosent venting og ti prosent spenning. Det har på mange måter vært en livsreise som jeg ikke ville vært foruten, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer