«Farmen» 2023:

«Farmen»-kalven på finalefest: - Veldig trist

Dyrebeskyttelsen Norge går hardt ut mot helgens finalefest.

PÅ FEST: Kalven Lyx var med da årets «Farmen»-sesong hadde finalefest søndag. Nå høster stuntet kritikk. Video: Klaus Fjellro / Rød løper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter nesten tre måneder på Fredheim gård i Søgne, kunne endelig deltakerne i «Farmen» kåre en vinner i går. Her stakk Anders Rydning (37) av med seieren, og slapp jubelen løs under finalefeiringen på Heidi's Bier Bar i Oslo søndag kveld.

Stjerna som kanskje fikk enda mer oppmerksomhet under søndagens finalefest var kalven Lyx, som ble født under årets sesong av «Farmen». Sammen med matfar Arvid Mæland (55) dukket nemlig «Farmen»-stjerna opp på den røde løperen.

Les svaret fra Mæland og TV 2 lenger ned i saken.

Den unge oksekalven fikk en dramatisk start på livet da mor Fagros døde kort tid etter at Lyx kom til verden, og flere har reagert på den dramatiske seansen i sosiale medier.

Nå reagerer også daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge på kalvens framvisning på nattklubben under søndagens finalefest.

«Farmenfiendene» Kathrine og Yassin forteller om hvordan forholdet mellom dem er i dag. Video: Klaus Fjellro. Reporter: Bjørn Ekker / Rød Løper Vis mer

- Ikke greit

Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, mener at Lyx' finalefest-besøk strider mot lovverket.

- Vi anser dette som et helt uegnet miljø for en kalv, og det ser ut til at det her er brudd på lovverket for framvisning av dyr, sier Roaldset til Dagbladet, og viser til Mattilsynets forskrift om dyrevelferd ved framvisning av dyr.

FAVORITT: Kalven var en stor favoritt blant «Farmen»-deltakerne på finalefesten. Her får kalven Lyx en klem av deltakerne Carla Haringstad (til venstre) og Kathrine Jakobsen. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
FAVORITT: Kalven var en stor favoritt blant «Farmen»-deltakerne på finalefesten. Her får kalven Lyx en klem av deltakerne Carla Haringstad (til venstre) og Kathrine Jakobsen. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

Roaldset forteller at kyr er flokkdyr som helst skal oppholdes sammen med andre av samme art, og stiller seg også kritisk til «Farmen»-produksjonens behandling av dyr.

- Det ser ikke ut til at kalvens behov og interesser har blitt ivaretatt slik skal man ikke behandle levende dyr. Det har vært mange dyrevelferdsbrudd i forbindelse med filming av «Farmen» opp gjennom tidene, det er veldig trist når dyr blir redusert til å være underholdningsrekvisitter. En kalv bør få være sammen med andre storfe, sier hun.

MATFAR: Arvid Mæland og Lyx dukket opp sammen på finalefest. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
MATFAR: Arvid Mæland og Lyx dukket opp sammen på finalefest. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

Roaldset hevder at «Farmen» har begått overtramp mot dyr ved flere tilfeller, noe hun skulle ønske at de tok større hensyn til. Hun mistenker også at Lyx ble utsatt for flere påkjenninger på finalefesten.

- Jeg tror det er forbundet med stress, og vi ser at den blir klemt av flere av gjestene. Det er ikke kalvens ønske. Jeg lurer også på hvordan dyret ble transportert, hvor lenge har den gått uten mat og når fikk den hvile. Dette er et veldig ungt dyr som trenger mye hvile. I tillegg vil det være høye lyder og mange fremmende mennesker som kan stresse kalven, sier veterinæren, og legger til:

Vinneren av «Farmen» er kronet. Dette skal han gjøre med pengepremien. Video: Klaus Fjellro. Reporter: Bjørn Ekker / Rød Løper. Vis mer

- Hvis du ikke ville tatt med valpen din, så skal du i hvert fall ikke ta med en kalv.

Hun stiller seg også kritisk til hvordan dyret tilsynelatende blir behandlet som en rekvisitt.

KOLLEGAER: «Farmen»-programleder Niklas Baarli måtte også avbildes sammen med Lyx. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
KOLLEGAER: «Farmen»-programleder Niklas Baarli måtte også avbildes sammen med Lyx. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

- Kalven kan ikke gå fra å være en kalv som skulle vært med moren sin til å være en TV-rekvisitt. Det er ikke greit, sier hun avslutningsvis.

- Han elsker folk

Da Dagbladet ringer til Mæland, er han på Holmlia kafé sammen med den firbente stjernekalven.

KAFÉBESØK: Lyx er vant til å møte nye folk. Foto: Arvid Mæland/Privat
KAFÉBESØK: Lyx er vant til å møte nye folk. Foto: Arvid Mæland/Privat Vis mer

- Han har egen bobil, med halm og flis og hele pakka. Så han bor fint, og har stått parkert i Bygdøy allé i natt, forteller «Farmen»-deltakeren.

- Han er en maskot som ble født på «Farmen». Det er «Farmen»-deltakerne som han ser på som sine venner. Så en måned før han skulle til Oslo på fest, ble han trent opp ved å besøke skoleklasser. Han elsker folk. Så passer vi på å ta han vekk når folk blir fulle. Da er han ikke med.

Mæland forklarer at Lyx er en oksekalv, noe som innebærer at han normalt sett ikke skulle fått lov til å være ute i offentligheten etter seks måneder. Det handler om at de kan være farlige for mennesker og på beite.

- Jeg har holdt på med kyr hele mitt liv, og de elsker dette. Jeg har hatt med ku til Oslo før, og jeg kan melde ifra om at han ser på mennesker som sin flokk. Vi er veldig klare over det.

Etter søndagens episode av «Farmen», kunne et spesielt strekk skape forvirring hos seerne. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

- Ble godt ivaretatt

55-åringen mener også at det ikke er et alvorlig lovbrudd som har blitt begått, og fokuserer heller på det gode arbeidet som kalven gjør.

- Han gjør en god misjon, og får møte mange som kanskje aldri har sett ei ku før. Vanligvis hadde en kalv slik som Lyx måttet leve i en tre kvadratmeters boks, og nå får han være mye ute og møte nye folk.

OSLOTUR: Kalven Lyx har bodd i bobilen sin under sitt opphold i Oslo. Foto: Arvid Mæland/Privat
OSLOTUR: Kalven Lyx har bodd i bobilen sin under sitt opphold i Oslo. Foto: Arvid Mæland/Privat Vis mer

Han hevder også at Lyx har fått god trening i forkant av sine besøk, og at de passer på at han får pauser etter behov.

Dagbladet har bedt TV 2 kommentere Dyrebeskyttelsen Norges kritikk, både angående kalven og det generelle dyreholdet på gården. Pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, skriver i en mail:

- Dette er en overraskelse overfor de andre deltakerne som Arvid har stått for helt på egen hånd. Arvid har jobbet med dyr og gårdsliv hele livet, og har forsikret om at kalven ble godt ivaretatt. Under det korte besøket under finalefesten, var kalven under kontinuerlig oppsyn av Arvid og hans medhjelpere ved inngangspartiet, sier Dahl.