Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Nikolai og Markus Aspen:

«Farmen»-Nikolais tvillingdrama: «Hvis ikke noen gjør noe nå, kommer han til å dø»

Brødrene kjempet for livet med halvannet års mellomrom.

SAMMEN I TYKT OG TYNT: Nikolai (t.v.) og Markus Aspen (t.h.) har begge vært nær døden, og tror opplevelsene fra barndommen har knyttet dem enda sterkere sammen. Her hjemme hos Nikolai, kjent fra årets «Farmen», i Tromsø. Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet
SAMMEN I TYKT OG TYNT: Nikolai (t.v.) og Markus Aspen (t.h.) har begge vært nær døden, og tror opplevelsene fra barndommen har knyttet dem enda sterkere sammen. Her hjemme hos Nikolai, kjent fra årets «Farmen», i Tromsø. Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Året var 2001. De eneggede tvillingbrødrene Nikolai og Markus Aspen gikk i førsteklasse på barneskolen, og hadde akkurat kommet hjem fra hvilken som helst skoledag. Ute hadde vinterkulda rukket å feste et godt grep om den arktiske byen, men utendørsaktiviteter fristet sjelden mer.

Denne ettermiddagen i november var det riktignok bare Nikolai som hoppet inn i yttertøyet. Markus hadde kjent på noen uvante smerter i høyrearmen de siste timene, og ble i dårligere form utover kvelden.

SMÅROLLINGER: Nikolai og Markus Aspen var 5 år gamle da dette bildet ble tatt. Året etterpå skulle livene deres bli snudd på hodet. Foto: Privat
SMÅROLLINGER: Nikolai og Markus Aspen var 5 år gamle da dette bildet ble tatt. Året etterpå skulle livene deres bli snudd på hodet. Foto: Privat Vis mer

Den pjuske førsteklassingen ville så gjerne ut og leke, men sovnet i stedet tidlig. Det ble et fattig sykdomstegn som fikk varsellampene til å blinke hos foreldrene.

Dramatiske øyeblikk

Og det med god grunn. Innen ett døgn skulle Tromsø-familien få vite at Markus var rammet av den verste, og mest dødelige formen for hjernehinnebetennelse. Som om ikke det var nok, skulle også tvillingbroren kjempe for livet halvannet år etterpå.

Vi kommer tilbake til det, men spoler først fram til 2018: Nikolai og Markus er blitt 23 år gamle, og ser uforskammelig friske ut. Og det er de også, heldigvis.

Dagbladet møter duoen fordi en av dem - Nikolai - er med i årets «Farmen» på TV 2. Her har han tidlig tatt rollen som en smørblid og noe pratesjuk sjarmør, en kar som virker å være godt likt både på tv-gården og blant publikum.

GUTTASTEMNING: Nikolai Aspen poserer sammen med «Farmen»-kompisene Paal Nygård og Kjetil Nørstebø inne på tv-gården. Foto: Alex Iversen / TV 2
GUTTASTEMNING: Nikolai Aspen poserer sammen med «Farmen»-kompisene Paal Nygård og Kjetil Nørstebø inne på tv-gården. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

- Jeg har bare fått hyggelige tilbakemeldinger, egentlig. Pågangen er først og fremst på sosiale medier ... fra jenter, meddeler Nikolai.

To identiske glis, tett etterfulgt av latterbrøl, fyller rommet. Markus er en kopi av tvillingbroren (eller omvendt om du vil), på mange måter, og akkurat nå er det stort sett bare antrekket som skiller dem.

Tvilling til besvær

- Vi var på byen sammen i helga, og det viste seg å være en dum idé. Jeg endte opp med å måtte overbevise alle om at jeg ikke var «han på tv», og flere trodde ikke engang på meg. Det er litt slitsomt når jeg har dame og han er singel, sukker Markus, før Nikolai skyter, noe ueing, inn:

- Han tar på mange måter æren for det jeg har gjort. Jeg tror egentlig han bare digger å få oppmerksomhet (mer om dette i videoen under).

SOM TO DRÅPER VANN: Nikolai og Markus Aspen (23) er eneggede tvillinger, og blir stadig forvekslet med hverandre. Likheten har bydd på noen ekstra utfordringer etter at førstnevnte dukket opp på «Farmen». Reporter: Miriam Bakkejord. Video: Helén Skogstad Vis mer

Et nytt latterbrøl med dobbel styrke treffer veggene. Tvillingbrødrene er definitivt begge av de lystige typene, og det er nesten vanskelig å forestille seg alvoret i nær-døden-opplevelsene de begge har vært gjennom.

Nikolai husker ennå skrikene fra tvillingbroren da legene måtte holde ham fast i sykesenga. Da hjernehinnebetennelsen ble oppdaget måtte Markus gjennomgå en såkalt spinalpunksjon, som går ut på å stikke en nål inn gjennom korsryggen. Markus minnes nålstikket som «djævelsk vondt», men husker ellers lite fra den akutte sykdomsperioden.

«Hvis vi hadde dratt hjem fra legevakta den natta, hadde jeg ikke vært her i dag» Markus Aspen (23)

Avgjørende minutter

- Jeg har fått det meste gjenfortalt. Jeg vet at jeg var uten bevissthet en ganske god stund, og at jeg ikke hadde vært her hvis vi hadde dratt hjem fra legevakta den natta, forteller han.

Foreldrene slo alarm grytidlig om morgenen, da flere av Markus' symptomer stemte overens med det de hadde lest om hjernehinnebetennelse. Nikolai måtte pent følge med til legevakta, der mange timers venting sto for tur.

- Jeg husker at vi egentlig fikk beskjed om å dra hjem, og heller komme tilbake dagen etter hvis Markus ikke følte seg bedre. Foreldrene mine blånektet, og vi ble sittende der i protest. Jeg skjønte ikke så mye, men husker at mamma var veldig fortvilet, forteller Nikolai.

KLISS LIKE: Markus og Nikolai i matchende bunad, fem år gamle. Foto: Privat
KLISS LIKE: Markus og Nikolai i matchende bunad, fem år gamle. Foto: Privat Vis mer

Først da en ung turnuslege kom på jobb noen timer seinere skal det ha blitt fattet mistanke om at noe faktisk var alvorlig galt, ifølge brødrene.

- Han kom bort og spurte hvordan det gikk med oss, mens jeg lå der helt omtåka. Da brøt mamma ut i gråt og sa: «Hvis ikke noen gjør noe nå, kommer han til å dø». Det må ha vært et jævlig øyeblikk, sier Markus.

- Traumatisk

De neste minuttene minnes Nikolai som «en eksplosjon». Hvite legefrakker som hastet fram og tilbake, en bror som skrek i smerter, desperate foreldre. Selv ble han plassert i en stol i hjørnet av rommet.

- Alt gikk veldig fort, og når jeg ser tilbake på det er helt klart en traumatisk opplevelse. Heldigvis gikk det bra, sier «Farmen»-deltakeren.

Etter to uker var marerittet over. Da hadde Markus fått en hesteantibiotikakur, og ligget flere dager på isolasjon grunnet smittespredning. Hvorfor han ble rammet av den alvorlige infeksjonen er det ingen som vet. Men at situasjonen var prekær er 23-åringen, som selv studerer medisin, ikke i tvil om.

- I ettertid fortalte legene at hvis vi hadde dratt hjem fra legevakta den kvelden, så hadde jeg vært død. Det er selvfølgelig skremmende å tenke på, men jeg velger å ta det med meg som et inspirende eksempel på hvorfor legeyrket må tas på alvor, sier Markus.

Dagbladet har snakket med Tromsø kommune og tvillingguttenes mor om ovennevnte historie. Uttalelsene finner du lenger ned i saken.

Falt under isen

Nikolai velger å påstå at det som rammet familien halvannet år etter, i feburar 2003, heller var «noe selvforskyldt».

- Vel, jeg var smart nok til å gå på isen i en smelteperiode. Da skjedde det som selvfølgelig ikke skulle skje, forteller han.

LIKE HELE - OG BLIDE: Markus og Nikolai avbildet sammen i Tromsø tidligere denne måneden. Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet
LIKE HELE - OG BLIDE: Markus og Nikolai avbildet sammen i Tromsø tidligere denne måneden. Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet Vis mer

Tvillingbrødrene hadde, på vei hjem fra skolen, bestemt seg for å stoppe ved en elv for å vaske vekk gjørmerester fra hendene, da dramatikken oppsto. Mens Markus var noe forsiktig og ble igjen ved vannkanten, satte Nikolai kursen rett mot en foss.

- Jeg rakk å stikke hendene ned i vannet, og så var det som om verden løsnet under meg. Jeg tenkte ikke på at det var kaldt, men heller hvordan jeg skulle klare å bevege meg i den tunge kjeledressen, forteller Nikolai.

Markus agerte umiddelbart, og sprang mot nærmeste bolig for å skaffe hjelp. I mellomtida kom flere mennesker til, mens Nikolai ropte for livet i det iskalde vannet.

- Livredd

- På et tidspunkt begynte jeg å tenke på at jeg skulle dø. Jeg tenkte på mamma, pappa og Markus, og at jeg ikke skulle være her lenger. Jeg var livredd, erindrer realityprofilen.

Redningen ble en forbipasserende kvinne, som tok valget om å hoppe ned i vannet.

- Det siste jeg husker er at jeg lander på fortauskanten, og ser masse føtter. Hadde det ikke vært for hun som hoppet ned og hentet meg, hadde jeg vært steindau, forteller Nikolai, som tilføyer at familen hadde kontakt med redningskvinnen i ettertid.

Tross kraftig hypotermi, slapp 23-åringen unna langvarige nedkjølingsskader. Allerede to dager etter ulykken var han tilbake på skolebenken.

Visste ikke om sønnen var i live

Å si at disse guttene har vært heldige, er muligens en liten underdrivelse.

- Vi er selvfølgelig glade for at alt gikk bra, men tenker ikke spesielt mye over det som skjedde den gang. Mamma har muligens hatt det litt verre gjennom åra, konkluderer brødrene, før de legger til:

- La oss bare si at hun er flink til å ta telefonen når vi ringer.

Saken fortsetter under.

OMVISNING: Programleder Gaute Grøtta Grav tar oss med på en omvisning på den nye «Farmen»-gården i Finnskogen. Video: Miriam Bakkejord / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Mora, Laila Myrvang, kan enkelt bekrefte sønnenes spekuasjoner.

- Da Nikolai falt under isen, fikk jeg først vite at det var usikkert om han hadde overlevd. Følelsen av å vite at du muligens har mistet det kjæreste du har, er en følelse jeg aldri kommer til å glemme. Både Nikolai og Markus var sterke og kom seg fort tilbake, men jeg tenker ofte på hvor heldige vi har vært, sier Myrvang, og legger til:

- Hendelsene har selvfølgelig påvirket meg som mor, men livet går også videre. Ingen får uansett forlate huset mitt uten å ha sagt skikkelig ha det, for du vet aldri hva som kan skje, sier tvillingmora.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!