Dronning Sonja:

- Fått kjempe for sin plass

Skal ha vært uønsket på Stortinget.

ÅRETS ÅPNING: Kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon under den høytidelige åpningen av det 168. på Stortinget, tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB / POOL
ÅRETS ÅPNING: Kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon under den høytidelige åpningen av det 168. på Stortinget, tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB / POOL Vis mer
Publisert

Tirsdag foretok kong Harald (86) den høytidelige åpningen av Stortinget, som skjer i oktober hvert år. Årets åpning er den nummer 168 i rekka.

Tradisjon tro holdt kongen trontalen, som tar for seg rikets tilstand og hovedlinjene i regjeringens arbeidsprogram og politikk for det kommende året.

Både kronprins Haakon (50) og dronning Sonja (86) var også til stede.

Det gikk galt for kong Harald under et besøk i Danmark. Video: Caroline Vagle/Se og Hør Vis mer

Vi har stort sett kongeparet sammen på den årlige åpningen, men dette har ikke alltid vært tilfelle.

«Noen fant det unaturlig»

Da kong Olav døde i januar i 1991 stilte dronning Sonja opp på Stortinget da hennes ektemann og Norges nye konge skulle avlegge sin ed.

Men allerede i forkant av dette ble det stilt spørsmål rundt hennes tilstedeværelse, og om det også ville bety at hun kom til å delta ved den offisielle åpningen av Stortinget seinere samme høst.

I Aftenposten i 2007 sto det at dronning Sonja rett og slett var uønsket på Stortinget. Ifølge samme artikkel blåste det opp en debatt i forkant av åpningen, noe som blir nevnt i boka «To liv-én gjerning».

Rett før krigen i Ukraina brøt ut 24. februar i fjor mottok kong Harald en verdifull vase fra Vladimir Putin. Video: NTB. Foto: Det norske hoff. Reporter: Christian Fjermeros/Dagbladet. Kommentator: Martine Aurdal/Dagbladet Vis mer

«Noen fant det unaturlig at dronningen var til stede når hun ikke hadde noen konstitusjonell rolle i forbindelse med edsavleggelsen», står det i boka.

Tidligere soussjef på Slottet, Carl-Erik Grimstad skrev i VG-kommentaren «En elsket dronning» at han husket at hun oppfattet at tidligere stortingspredisident Jo Benkow ikke ønsket henne.

Årsaken til det skal ha vært et møte i forkant av åpningen, hvor dronningens tilstedeværelse ble et tema, ifølge Grimstad. Benkow på sin side, hevdet at han ikke ga uttrykk for noen sterke meninger rundt dette.

IMPONERT: Da dronning Sonja var på besøk på barne- og ungdomsavdelingen på Ahus, ble det sang før juleverksted. Og da dronningen ba om at også de fremmøtte journalistene kunne bli med på sang, var undertegnede ikke vond å be. Video: Thea Hope Vis mer

«Som hennes sekretær husker jeg imidlertid godt at dronningen selv oppfattet det som at Benkow ikke ønsket henne», skrev Grimstad videre i kommentaren.

- Fått kjempe for sin plass

I dag er det derimot en selvfølge at dronning Sonja er ved kong Haralds side under den tradisjonelle åpningen av Stortinget, ifølge Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle.

- Men slik har det ikke alltid vært. Som fersk dronning skal hun ha vært uønsket av Stortinget, forklarer Vagle.

Hun utdyper:

- Man var visstnok redd kongen ville stilles i skyggen av sin kone. En argumenterte også med at hun ikke hadde en konstitusjonell rolle. Dronningen har ikke kommentert dette spesielt selv, men hun har jo mange ganger snakket om hvordan hun har fått kjempe for sin plass hele veien - til og med på Slottet hos sin svigerfar kong Olav.

KRITISERES: Under dronning Sonjas tale til barnebarnet Ingrid Alexandra i prinsessa 18-årsdag, sier hun noe som får forfatter Maria Kjos Fonn til å reagere. Bilder fra NRK Vis mer

- Heldigvis og takk og pris er ikke dette et spørsmål i dag. For kongen er det helt naturlig å ha dronningen til stede, og slik bør det være tenker jeg!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer