SER MANGE FEIL: Som DJ og stylist i bryllup, har Marianne Jemtegård sett alt som kan gå feil. Hun mener det finnes mange uskrevne regler for hva du som gjest i bryllup bør unngå.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
SER MANGE FEIL: Som DJ og stylist i bryllup, har Marianne Jemtegård sett alt som kan gå feil. Hun mener det finnes mange uskrevne regler for hva du som gjest i bryllup bør unngå. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Feilene du aldri må begå som gjest i bryllup: - Det er helt tabu

Bryllupssommeren nærmer seg med stormskritt.

(Dagbladet): Det er stor sannsynlighet for at du de siste månedene enten har blitt bedt til bryllup, hørt om noen som skal gifte seg eller i det minste passert et utdrikningslag.

Sommeren er høysesesong for kjærlighet og bryllup. Det finnes imidlertid en god del uskrevne regler, både for dem som skal gifte seg og gjestene.

Ifølge eksperter Dagbladet har pratet med er det et par tabber du som gjest må holde deg unna. Én feil indikerer at du har ligget med brudgommen, mens en annen ikke er greit uansett hva dresscoden er.

- Aldri rødt

Marianne Jemtegård er DJ og stylist, to yrker hun ofte kan kombinere om hun blir leid inn til bryllup. Hun har observert en god del bryllupsgjester fra DJ-boksen i løp av karrieren, og har klare føringer for hva som ikke er greit.

- Les alltid invitasjonen eller snakk med arrangøren. Det finnes likevel noen ting man bør styre unna uansett, sier hun og fortsetter:

- Aldri kom i rødt, sort eller hvitt. Spesielt rødt, fordi det fra gammelt av har betydd at man har hatt en affære med brudgommen. Så med mindre du ønsker å vekke en gammel flamme til liv, er det noe en bør styre unna, forteller hun.

Spesielt på sommeren mener Jemtegård imidlertid at det er ganske fritt.

- Om brudeparet gifter seg på stranda kan for eksempel herrene velge en lindress, mens damene kan gå for kjoler med blomsterprint. Ta alltid hensyn til hva brudeparet ønsker. Utover det handler det om å ikke stjele oppmerksomheten, sier hun.

- Ring bruden

Kathrine Sørland har jobbet i motebransjen hele sitt voksne liv. I starten var hun modell, men har også drevet brudesalong og er fort tida bryllupsambassadør for Tilbords.

Hun nevner at spesielt en ting er viktig å undersøke før man drar avsted for å feire kjærligheten.

- Det kan være viktig å sjekke invitasjonen, man finner som oftest svaret på hva man skal ha på der, sier Kathrine Sørland.

TAR EN BRÅ VENDING: Brudevalsen til Jillian Sipkins og Justin Willman tar en brå vending når de to plutselig viser frem det ene dansetrikset etter det andre, til et måpende publikum. Video: Justin Willman Vis mer

Hun nevner likevel noen kjøreregler. Først og fremst skal man aldri ha på noe som tiltrekker seg mer oppmerksomhet enn bruden.

- Jeans er heller ikke lov. Det er helt tabu. Minikjole eller en topp hvor puppene henger ut bør man også unngå, sier hun.

Dessuten bør man styre unna fargen rød, med mindre man blir bedt om det.

- Dersom du på noen som helst måte er i tvil kan du ringe bruden. Ikke brudgommen, men burden, sier Sørland og ler.

ALDRI RØDT: Dronning Margrethe av Danmark dukket opp i rrød kjole da Sofia Hellqvist og prins Carl Philip av Sverige giftet seg. Ifølge Marianne Jemtegård betyr det at man har hatt en affære med brudgommen. Foto: NTB scanpix
ALDRI RØDT: Dronning Margrethe av Danmark dukket opp i rrød kjole da Sofia Hellqvist og prins Carl Philip av Sverige giftet seg. Ifølge Marianne Jemtegård betyr det at man har hatt en affære med brudgommen. Foto: NTB scanpix Vis mer