Feirer julaften på hytta mutters alene

Flere velger å feire uten barna: - Vi må bryte tanken om at det er flaut eller skambelagt å være alene.

ALENE FOR FØRSTE GANG: Forfatter Jan Kjærstad skal feire jula for første gang helt alene på hytta. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ALENE FOR FØRSTE GANG: Forfatter Jan Kjærstad skal feire jula for første gang helt alene på hytta. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Jula er familietid for de fleste nordmenn, men i dagens samfunn med mine barn og dine barn og forskjellige familiekonstellasjoner, byr også julekabalen på utfordringer for mange.

Nå forteller flere kjendiser at de rett og slett velger å være alene på selveste julaften.

Familien i Thailand Forfatter Jan Kjærstad har i år pakket bilen, tatt med skiene og dratt for å feire jula og julekvelden helt alene.

- Jula i år blir veldig rar for meg. Jeg skal feire den mutters alene på hytta på fjellet, mens resten av familien, inkludert en voksen datter og kjæresten, er i Thailand. Jeg synes det er hyggelig at de drar, men jeg er ikke særlig glad i sterk varme, og desto mer glad i å gå på ski, så jeg skal være helt alene på julaften, sier Kjærstad.   

Kjærstad forteller at familien feiret jul samlet før de dro hver til sitt, og han tror den utradisjonelle jula kan bli fin.

- Jeg har fått tilbud om å komme hit og dit. Men jeg er egentlig munk i min sjel, så jeg gruer meg ikke til å være alene. Men kanskje jeg knekker sammen i ensomhet og kjører ned til broren min og spør om ribbe, spøker han.  

- Må ufarliggjøre å være alene Artist Maria Mena, blant annet kjent for den populære julehiten «Home for Christmas», forteller Dagbladet at hun paradoksalt nok er «det minst julete mennesket noensinne». Hun har tidligere fortalt at hun har sittet alene på julaften flere ganger, og julemåltidet har bestått av rødvin og Grandiosa.

Historiene om de mange som er ufrivillig alene i jula har berørt oss de siste åra, men med historiene har også tilbudene til ensomme vokst fram og det finnes nå mange steder ensomme er velkomne julekvelden.

Tidligere sjefredaktør i bladet Henne, Laila Madsø, mener flere bevisst velger en julekveld i eget selskap, og skriver en hyllesttekst til alle som sitter alene på julaften på egen blogg.

Selv skal hun i år feire helt alene, og det er langt fra første gang, skriver hun i innlegget som også er publisert hos Dagbladet

Til Dagbladet oppfordrer journalisten folk til å tenke nytt om det å være uten familien i jula. 

- Jeg tror det er viktig å bryte ut av tanken om at det er flaut eller skambelagt å være alene, sier hun.

FEIRER ALENE: Laila Madsö, tidligere sjefsredaktør i HENNE, mener vi må tørre å snakke om det å være alene i høytidene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FEIRER ALENE: Laila Madsö, tidligere sjefsredaktør i HENNE, mener vi må tørre å snakke om det å være alene i høytidene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Jeg er veldig glad i mitt eget selskap og opplever ikke på noen måte at jeg er alene selv om jeg skal spise julaftensmiddag for meg selv i år.

- For dem som er ufrivillig alene tror jeg samtidig at man har mye igjen for å være åpen og snakke om situasjonen. Jeg tror på det å bli sterkere i fellesskap. Ting blir ofte verre når man holder det for seg selv. Om man synes det er vanskelig å sitte alene så snakk om det - se deg rundt og søk mot andre. Jeg tror mange kanskje til og med blir invitert et sted julaften, sier hun.

Feirer uten barna Selv har Madsø fått et skred av henvendelser etter at hun postet sitt innlegg. 

- Flere anser det å sitte alene på julaften som trist og ønsker å rekke ut ei hånd. Men mange skriver at de helt frivillig velger samme løsning selv. Vi må begynne å tenke nytt rundt hva som er «riktig» måte å gjøre ting på - alternativ julefeiring behøver ikke være verken vondt eller vanskelig, sier hun.

Hun er selv mor til to små barn på 1,5 og 4,5 år, og mener det i år er uproblematisk å feire uten barna. 

- De er små, og for dem er nissen det viktigste i kveld. Jeg er sammen med dem 364 dager i året, og tenker at det ikke er så dramatisk at vi ikke er sammen i dag. Folk må få bestemme selv, tenker jeg.