Jon Skolmen:

Feires med pølsefest etter bisettelsen

Det blir gjort et poeng ut av komikerens kjente vits etter bisettelsen.

BISETTES: Jon Skolmen bisettes i dag fra Fagerborg kirke. Etter at kisten er kjørt bort, vil livet hans bli feiret med en gedigen pølsefest. Foto: NTB scanpix
BISETTES: Jon Skolmen bisettes i dag fra Fagerborg kirke. Etter at kisten er kjørt bort, vil livet hans bli feiret med en gedigen pølsefest. Foto: NTB scanpixVis mer

I slutten av mars døde den norske skuespilleren, artisten, revyforfatteren og komikeren Jon Skolmen. Han ble 78 år gammel, og var kjent for sin mangeårige karriere i blant annet NRK.

Han sto bak «Jon med skrivemaskinen». Sammen med Trond Kirkvaag vant han også flere priser i Montreux for «The Norway to broadcasting». Han blir også husket som Mjøltyt i «Jul i Blåfjell».

I dag, onsdag 24. april, ble han bisatt fra Fagerborg kirke i Oslo. Bisettelsen begynte klokken 13:00, og inneholdt innslag fra blant andre Sølvguttene, Revyforfatterforeningen og NRK.

Dagbladet dekker bisettelsen i denne artikkelen fra 13:00.

BISETTES: Jon Skolmen bisettes fra Fagerborg kirke onsdag ettermiddag. Foto: Morten Eik
BISETTES: Jon Skolmen bisettes fra Fagerborg kirke onsdag ettermiddag. Foto: Morten Eik Vis mer
KISTA: Skolmens kiste hadde flere bårebuketter på seg. Foto: Morten Eik
KISTA: Skolmens kiste hadde flere bårebuketter på seg. Foto: Morten Eik Vis mer
FARVEL: Skuespillerens barn, Tine og Christian Skolmen, tar farvel ved kisten før bisettelsen begynner. Foto: NTB scanpix
FARVEL: Skuespillerens barn, Tine og Christian Skolmen, tar farvel ved kisten før bisettelsen begynner. Foto: NTB scanpix Vis mer

Feires med pølsefest

Skolmens to barn holdt tale i bisettelsen:

- Hjemmet var alltid fullt av venner og mat og latter, uansett hvilken dag det var. Det var et barndomsunivers med masse tulling og masse tøys, sa Christian Skolmen i sin tale.

BARNAS TALE: Skolmens to barn holdt en rørende tale onsdag ettermiddag. Foto: NTB scanpix
BARNAS TALE: Skolmens to barn holdt en rørende tale onsdag ettermiddag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Thor Gjermund Eriksen holdt også tale. Han fortalte om Skolmens lange karriere i NRK, og om hvordan skuespilleren har vært med på å forme norsk humor gjennom flere tiår med ablegøyer.

- Takk for all moroa, vi lyser fred over Jon Skolmens minne, avsluttet han.

Flere av hans nærmeste hadde møtt opp for å ta farvel. Musiker Kari Svendsen hadde følgende å si til Dagbladet om sin avdøde venn:

- Jeg vil minnes han med veldig mye glede og humor. Han hadde en livsglede i tilværelsen som var helt fantastisk.

TIL STEDE: Musiker Kari Svendsen sier hun ble kjent med Skolmen sent på 1970-tallet, og minnes han som en mann med masser av livsglede. Foto: Andreas Fadum
TIL STEDE: Musiker Kari Svendsen sier hun ble kjent med Skolmen sent på 1970-tallet, og minnes han som en mann med masser av livsglede. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Janne Formoe og Jan Fredrik Karlsen kom sammen i bisettelsen. De er naboer med komikerens datter Tine, og minnes Skolmen med glede.

- Han var et humoristisk og varmt menneske. Hans humor traff flere generasjoner, og det var et privilegium å bli kjent med ham, sier Karlsen.

TIL STEDE: Janne Formoe og Jan Fredrik Karlsen kom sammen. Foto: Andreas Fadum
TIL STEDE: Janne Formoe og Jan Fredrik Karlsen kom sammen. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Det var nok av blomster å skimte i kirka, men familien hadde også ønsket pengegaver til Alzheimer-forskning - en sykdom skuespilleren led av i sine siste dager.

TIL STEDE: Hege Schøyen, Jakob Schøyen Andersen og Arild Andersen kom sammen. Foto: Andreas Fadum
TIL STEDE: Hege Schøyen, Jakob Schøyen Andersen og Arild Andersen kom sammen. Foto: Andreas Fadum Vis mer
TIL STEDE: Inger Lise Rypdal og Marianne Krogness. Foto: Andreas Fadum
TIL STEDE: Inger Lise Rypdal og Marianne Krogness. Foto: Andreas Fadum Vis mer
TIL STEDE: Kåre Conradi skal være solist under bisettelsen. Foto: Andreas Fadum
TIL STEDE: Kåre Conradi skal være solist under bisettelsen. Foto: Andreas Fadum Vis mer
TIL STEDE: Linn Skåber. Foto: NTB scanpix
TIL STEDE: Linn Skåber. Foto: NTB scanpix Vis mer
TIL STEDE: John Brungot hadde med seg barnevogna i bisettelsen. Foto: NTB scanpix
TIL STEDE: John Brungot hadde med seg barnevogna i bisettelsen. Foto: NTB scanpix Vis mer
TIL STEDE: Jørn Hoel.Foto: Andreas Fadum
TIL STEDE: Jørn Hoel.Foto: Andreas Fadum Vis mer
TIL STEDE: Ingrid Bjørnov. Foto: NTB scanpix
TIL STEDE: Ingrid Bjørnov. Foto: NTB scanpix Vis mer
TIL STEDE: Pia Tjelta. Foto: Andreas Fadum
TIL STEDE: Pia Tjelta. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Da kisten ble båret ut etter bisettelsen, tok programmet ta en vending som var helt i Skolmens ånd.

Da bilen med kisten hadde kjørt til krematoriet, spilte Barnas Jazzhus i en halvtimes tid.

- Han var opptatt av jazz, og dette er flott. Jeg har beundret ham i store deler av livet mitt. Det var en fantastisk seremoni, sa Linn Skåber etter bisettelsen.

KISTA: Etter bisettelsen var den nærmeste familien kista ut av kirka. Foto: NTB scanpix
KISTA: Etter bisettelsen var den nærmeste familien kista ut av kirka. Foto: NTB scanpix Vis mer
PØLSEFEST: Flere av Skolmens nærmeste fikk pølser etter bisettelsen. Foto: NTB scanpix
PØLSEFEST: Flere av Skolmens nærmeste fikk pølser etter bisettelsen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Samtidig delte kjøttprodusenten Finsbråten ut pølser, så på mange måter ble revyartistens liv avsluttet med en pølsefest. Det er ikke helt uten grunn:

Han er godt kjent for stand-up-sketsjene om «Pølseskolen», som han var godt kjent for . Han uttalte blant annet følgende i en av sketsjene:

«Ketsjup? Sennep? Det kan man spørre om. Det skal man spørre om».

Det er ventet full kirke onsdag, da Skolmen var en av de mest folkekjære og mest hardtarbeidende komikerne i Norge.

FOLKEKJÆR: Skolmen hadde mange år i NRK, der han produserte flere kjente revyinnslag. Her er han fotografert i 1992. Foto: NTB scanpix
FOLKEKJÆR: Skolmen hadde mange år i NRK, der han produserte flere kjente revyinnslag. Her er han fotografert i 1992. Foto: NTB scanpix Vis mer

I tillegg har han en stor familie, og var blant annet faren til Christian (48) og Tine Skolmen (52), bestefar til TV 2-profil Emilie Skolmen (26), samtidig som han var onkelen til både Hege Schøyen (61) og Anne Ryg (51).

En gigantisk karriere

Jon Skolmen vokste opp i Oslo. Etter en kort periode som gymlærervikar ble han ifølge Norsk biografisk leksikon ansatt som innspillingsleder for NRK-programmet «Fjersynet», og ble seinere programmedarbeider i barne- og ungdomsavdelingen, deretter underholdningsavdelingen. I 1980 valgte han å bli frilanser.

Skolmen ga ut en rekke barneplater. Han hadde også en rekke filmroller, blant annet i «Plastposen» (1986) og «Hodet over vannet» (1993).

Skolmen var også kjent utenfor landets grenser, ikke minst på grunn av rollen som Ole Bramserud i de svenske «Selskapsreisen»-filmene.

SVENSK KARRIERE: Skolmen med makker Lasse Åberg under innspillingen av «Selskapsreisen 3 - SOS» (1988). Foto: Maj-Britt Rehnström / FLT-Pica / NTB Scanpix
SVENSK KARRIERE: Skolmen med makker Lasse Åberg under innspillingen av «Selskapsreisen 3 - SOS» (1988). Foto: Maj-Britt Rehnström / FLT-Pica / NTB Scanpix Vis mer

Han var nært assosiert med Dizzie Tunes, og opptrådte solo med standupshowet «Mitt liv som Jon - et Jon-man-show med Skolmen». I tillegg hadde han en rekke teaterroller, blant annet som den jødiske frukthandleren Schultz i musikalen «Cabaret» på Oslo Nye i 2000.

Han vant flere priser for sine programmer, blant annet Gullrosen, Chaplin-prisen og presseprisen i Montreux 1976 for «The Norway to broadcasting», sammen med Trond Kirkvaag.

Trivdes som pensjonist

Under Komiprisen 2009 ble han tildelt Hedersprisen.

Da han fylte 60 år, uttalte han:

- Jeg har valgt ikke å ha noe forhold til å bli eldre. Femtiåra, det er alderdommens pubertet, så nå er jeg liksom på vei ut av puberteten. Det er nesten som om det begynner nå. Først i 1999 torde jeg å gjøre mitt eget enmannsshow. Det er kanskje litt på grunn av alderdom at jeg tør mer? Det begynner å haste litt, å få gjort unna ting.»

Da Seoghør.no møtte den prisbelønte skuespilleren på innspillingssettet til komedien «Umeå4ever» i 2010, fortalte Skolmen at han ikke hadde bestemt seg for når han ville legge opp.

I 2015 uttalte Skolmen at han ikke hadde noen planer om å stå på scenen igjen, fordi han trivdes som pensjonist.