FELEINVASJON: Finland, Albania , Hellas og Moldova bruker feletrikset til Rybak. Finland har også med seg trekkspill. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen /Dagbladet
FELEINVASJON: Finland, Albania , Hellas og Moldova bruker feletrikset til Rybak. Finland har også med seg trekkspill. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen /DagbladetVis mer

Fele-hermer etter Rybak

Fy fela for en semifinale. Omtrent ett av fire bidrag gjorde som Rybak.

|||TELENOR ARENA (Dagbladet):Hele fire av bidragene i årets første semifinale, gjentok Rybaks suksessformel.
Året etter Rybaks seier mente både Finland, Albania, Hellas og Moldova at en felespiller måtte til for å vinne Eurovision.

Det er riktignok ingen av vokalistene selv som spilte i går kveld, men fela og folkemusikktoner utgjorde en stor del av de fire landenes show.

Blant dem de to finske jentene Susan Aho og Johanna Virtanen, som ikke gikk videre.

Beskyldt for Rybak-kopi Folkemusikken og fela i MGP-låta «Työlki ellää», gjorde at de to er blitt beskyldt for store likheter med fjorårets Rybak-bidrag «Fairytale».

- Vi har hørt det vi også. Vi elsket låta hans. Men vi vil gjerne høre enda mer folkemusikk fra andre land i Grand Prix. Det hadde vært fint hvis alle landene viste fram sin egen musikk og kultur i Grand Prix, har de tidligere sagt til Dagbladet.

MED FELE 2: Albania har med fele. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen /Dagbladet
MED FELE 2: Albania har med fele. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen /Dagbladet Vis mer

Alexander Rybak lot seg også inspirere av fjorårets mote til Eurovision i fjor. Per Sundnes analyserte de som kom på plassene over Maria Haukaas Storeng i 2008. Alle hadde mannlige dansere med seg.

Da startet Per Sundnes jakten på Frikar som var sterkt delaktig i Alexander Rybaks Eurovision Song Contest-suksess.

- Helt vanlig Ifølge Dagbladets GP-ekspert Inge Solmo er det veldig vanlig at artistene plukker opp detaljer fra de mest populære bidragene året før.

- Det gjøres alltid. At Finland har med fele i år synes jeg ikke er så rart på grunn av deres musikktrasjoner, men at de har hentet ideer fra Rybak, det er ikke tvil om. Molodova synes jeg enda tydeligere har hengt seg mer på Rybak-trenden fra i fjor, med sin hoppende glade felespiller, sier Solmo.

Det var også kun Moldova som gikk videre av de fire til finalen.

MED FELE 3: Moldova med fele. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen /Dagbladet
MED FELE 3: Moldova med fele. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen /Dagbladet Vis mer

- Det er alltid en fare for at bidragene kan oppfattes som gammeldagse ved å ta etter fjorårets vinner, men det kan også være et sikkert vinnerkort. Etter at ABBA vant gikk det nærmest inflasjon i å stille med grupper. Da Secret Garden vant med fele og irsk-inspirert musikk vant Irland året etter, sier Solmo.

MED FELE 4:  Hellas har med fele. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen /Dagbladet
MED FELE 4: Hellas har med fele. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen /Dagbladet Vis mer
Oslo, 20100525 
Korteste kjole.
Generalprøve for semifinale i MGP, Grand Prix, Eurovision Song Contest på Telenor Arena. Her er dagens korteste kjole. Moldova.
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen /Dagbladet
Oslo, 20100525 Korteste kjole. Generalprøve for semifinale i MGP, Grand Prix, Eurovision Song Contest på Telenor Arena. Her er dagens korteste kjole. Moldova. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen /Dagbladet Vis mer