Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Jurymedlem om Cosby-dommen:

Felt av sin egen forklaring

En forklaring fra 2005 ble helt sentral da juryen fant Bill Cosby skyldig i å ha dopet ned og misbrukt en kvinne.

DØMT: Bill Cosbys innrømmelse i 2005 felte ham, sier et av jurymedlemmene. Foto: REUTERS / Brendan McDermid / NTB scanpix
DØMT: Bill Cosbys innrømmelse i 2005 felte ham, sier et av jurymedlemmene. Foto: REUTERS / Brendan McDermid / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): I forrige uke ble en rasende Bill Cosby dømt for å ha dopet ned og misbrukt en kvinne. Juryen fant ham skyldig på alle punkter i tiltalen.

Andrea Constand, kvinnen Cosby er dømt for å ha forgrepet seg mot, fortalte i retten at TV-profilen ga henne tre blå piller, som slo henne ut, før han forgrep seg på henne.

Juryen: - Constand var troverdig

Cosby selv hevder at den seksuelle omgangen var frivillig, noe juryen ikke fester noen lit til.

- For å si det enkelt så ble vi bedt om å vurdere troverdigheten i Constands gjengivelse av det som skjedde med henne, og hver og en av oss fant henne troverdig og overbevisende, heter det i en uttalelse fra juryen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Men et av jurymedlemmene stilte også på TV-programmet Good Morning America, der hun fortalte at det på mange måter var Bill Cosbys egne forklaringer som bidro til at han ble funnet skyldig på samtlige tiltalepunkter.

For allerede i 2005 inngikk Cosby et forlik med Andrea Constand, og i den forbindelse forklarte Cosby selv i et avhør at han på 70-tallet hadde gitt minst én kvinne det forbudte medikamentet Quaaludes, eller Metakvalon.

Da han ble spurt om det var hans intensjon å gå dopet til «unge kvinner han ønsket å ha sex med», bekreftet han dette.

Og ifølge jurymedlem Harrison Snyder var forklaringen fra 2015 helt sentral når juryen falt ned på sin avgjørelse.

- Jeg tror det var hans forklaring. Cosby innrømmet å ha gitt Quaaludes til kvinner, unge kvinner, for å ha sex med dem, sa Snyder på «Good Morning America».

Under rettssaken fikk juryen også høre vitnemål fra fem andre kvinner, som fortalte hvordan Cosby skal ha dopet dem ned og misbrukt dem. Men Snyder forteller at det hadde liten innvirkning på hans vurdering.

- Jeg tror ikke det betydde så mye at disse fem kvinnene var her, fordi han sa selv at han brukte dop på andre kvinner, sier Snyder.

Dopet ned Constand

Cosby ble altså dømt for å ha dopet ned og misbrukt Andrea Constand. Hun hadde en administrativ lederstilling for kvinnelaget i basketball ved Temple University. Cosby var en ivrig støttespiller og pengegiver til universitet.

Constand fortalte i retten at hun så på Cosby som en mentor og venn helt til vennskapet tok en mørk vending. Det skjedde da hun dro hjem til ham for å diskutere planene sine om å forlate Temple.

Cosby skal da ha tilbudt henne tre blå piller for å få henne til å slappe av. Selv sier Constand hun tok dem fordi hun trodde de var urtemedisin, men at hun veldig snart begynte å føle seg svimmel.

Cosby skal så ha ført henne bort til en sofa, der han, ifølge Constand, skal ha begynt å forgripe seg på henne.

Denne forklaringen festet juryen lit til, og kjente dermed Cosby skyldig i samtlige tiltalepunkter.

Rasende Cosby

Etter at dommen falt har Cosbys forlegger ha kalt det hele «offentlig lynsjing», og selv om flere har antydet at #meetoo-bevegelsen hadde innflytelse på juryen, avvises det på det sterkeste av juryen selv.

- Etter en grundig vurdering av informasjonen og bevisene som ble gitt til oss, kom vi til en enstemmig slutning. Ikke én gang ble rase eller #MeToo-bevegelsen diskutert, og det hadde heller ikke noen innflytelse på vår avgjørelse, som det er antydet i noen medier, heter det i uttalelsen fra juryen.

Cosbys forsvarere har varslet at de vil anke dommen. En dom som Cosby selv tok svært dårlig. Han skal ha sagt at han er «lei av» statsadvokat Kevin Steele, som i retten argumenterte for å fjerne mulighetene for kausjon.

Steele mente nemlig at Cosby potensielt sett kunne rømme, fordi han eier et fly.

- Han har ikke et fly, ditt rasshøl, sa Cosby i retten.

Akkurat hvor lenge Cosby må sitte i fengsel, er foreløpig ikke avgjort, men en avgjørelse ventes innen tre måneder

Cosby risikerer ti år i fengsel for hver av tiltalepunktene, som sammenlagt kan utgjøre en straff på 30 år. Med andre ord er det svært sannsynlig at mannen som en gang ble utpekt til «Amerikas far» må sitte resten av livet i fengsel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media