Bianca Ingrosso:

Felt for sexistisk reklame

Bianca Ingrossos sminke-kampanje falt ikke i god jord.

FELT: Bianca Ingrosso har mange jern i ilden. Ett av dem er kosmetikkmerket Caia, som hun reklamerer heftig for i alt hun gjør. Nå er en av merkets kampanjer felt for sexisme. Foto: Henriette Eilertsen
FELT: Bianca Ingrosso har mange jern i ilden. Ett av dem er kosmetikkmerket Caia, som hun reklamerer heftig for i alt hun gjør. Nå er en av merkets kampanjer felt for sexisme. Foto: Henriette Eilertsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bianca Ingrosso (24) er en av Sveriges desidert største influensere. I tillegg til å ha en million følgere på Instagram, hundretusener av visninger på Youtube og en av landets mest populære podkaster, driver hun kosmetikkmerket Caia.

De siste åra har det blitt en trend at påvirkere starter sine egne skjønnhetsmerker. Sophie Elise skal for eksempel lansere en selvbruningsserie, mens amerikanske kjendiser som Jeffree Star og Kylie Jenner allerede har tjent milliarder på sin kosmetikk.

Ingrosso hoppet på toget, som har båret store økonomiske frukter for hennes del. Det er derimot ikke alltid at ting går helt som planlagt.

Felt for reklame

Aftonbladet skriver at Ingrosso nå er felt av Reklamombudsmannen for en sexistisk reklame sminkemerket utga.

- Kvinnen framstilles som et sexobjekt, heter det i fellelsen.

Reklamombudsmannen er næringslivets selvregulerte organ for etisk reklame. Det vanker derfor ingen bøter eller reelle konsekvenser etter kjennelsen, annet enn offentlig pryl.

De fikk i september tips om Ingrossos reklame, som inneholder Lovisa Worge - influenserens gode venninne.

Hun poserer i høye hæler og hvitt undertøy, ikledd en skinnblazer. Bildene viser ingen sminkeprodukter, men ble lagt ut for å vise hvordan det ferdige resultatet ved bruk av merket kunne se ut. Det er imidlertid langt mer fokus på kropp enn på ansiktet på bildene.

Bildene ble lagt ut på Facebook i august, og det tok altså ikke lang tid før enkelte begynte å reagere. Personen som varslet kontrollorganet skrev følgende i sin klage:

- Det å selge sminke med en ung kvinnes kropp som objektviseres og seksualiseres kan bare beskrives som kjønnsdiskriminerende og sexistisk. Det er krenkende for kvinner i offentligheten, het det i klagen.

Dommen falt tidligere i dag, og har fått stor oppmerksomhet i flere svenske medier.

FORHOLD: Gjennom serien «Wahlgrens verden» har man fått innblikk i livet til datter Bianca Ingrosso og mamma Pernilla Wahlgren. Men forholdet deres har ikke alltid vært så bra som det er i dag. Nå forteller de hva som endret det. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Thea Hope/Dplay/Rød Løper Vis mer

Nekter å beklage

Bianca Ingrosso vil ikke uttale seg om saken selv. Hun har i stedet henvist til selskapet Beauty Icons, som hun eier Caia gjennom, sin uttalelse. De legger seg ikke flate.

- Annonsørens formål har vært å vise sine produkter, resultatet fra anvendelse, samt å skape en kampanje som uttrykker det annonsøren står for - nemlig sterke, selvstendige kvinner som løfter opp andre kvinner, som bryr seg om hverandre og som er inkluderende, heter det i en uttalelse.

WAHLGRENS VERDEN: Bianca Ingrossos største ønske, er å finne en fyr som moren, Pernilla Wahlgren, kan ligge med. Da vi møtte dem i Sverige, var det stor begeistring for spesielt én av de norske kjendisfyrene vi viste frem. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Thea Hope / Rød Løper Vis mer

Selv om de ikke beklager, er de aktuelle kampanjebildene fjernet fra Caia Cosmetics' Facebook-side.

Her i Norge har vi både Forbrukerombudet og Forbrukertilsynet som regulerer reklame. I tillegg har vi Press, Redd Barnas ungdomsorganisasjon, som hvert år deler ut prisen Gullbarbie til aktøren som er «best på å få ungdom til å føle seg verst». Brun og Blid har vært nominert i en årrekke. Dagbladet har også fått «prisen», for øvrig.

ÅPNER OPP: Bianca Ingrosso har slitt med bulimi i flere år, og snakker åpent om det på et besøk hos «Skavlan» lørdag. Video: TV 2 Vis mer

Hva gjelder influensere i sosiale medier, ble det nylig opprettet et utvalg som skal forvalte de nye retningslinjene for influensermarkedsføring. Målet med retningslinjene er å motvirke kroppspress blant unge. Dersom noen bryter med retningslinjene, vil det få liknende konsekvenser som det Reklamombudsmannen opererer med.

Altså ingen reelle sanksjoner, men offentlig gapestokk i form av uttalelser og pressemeldinger, slik at man muligens forebygger gjentakelse.

KRITISERT: Synnøve Findens reklamekampanje for Synnøve Finden har fått massiv kritikk. Nå har de avsluttet kampanjen. Dette er et utdrag av kampanjen. Video: Synnøve Finden Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer