Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

- Ferner har betydd veldig mye for bedriften

Prinsesse-ektemannen drev familieselskapet Ferner Jacobsen.

I 1962: Prinsesse Astrid fru Ferner og Johan Martin Ferner sammen med deres datter Cathrine i september 1962. 
Foto: NTB / Scanpix
I 1962: Prinsesse Astrid fru Ferner og Johan Martin Ferner sammen med deres datter Cathrine i september 1962. Foto: NTB / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Johan Martin Ferner, prinsesse Astrids ektemann, døde i dag, 87 år gammel.

Ferner arbeidet og drev i mange år i familiebedriften Ferner Jacobsen, hvor hans sønn Carl-Christian Ferner (42) nå er største eier.

Ferner Jacobsen er en stor og kjent aktør innen klesbransjen, med butikker i Oslo, Fredrikstad og på Fornebu.

- Johan Martin Ferner har betydd veldig mye for bedriften, og våre tanker går nå til hans familie, sier Øyvind Hjelkrem-Haug, daglig leder i Ferner Jacobsen Aktieselskap.

Selv om Johan Martin Ferner i de senere år overlot forretningsdriften til sønnen, fortsatte han å holde kontakten med de ansatte.

- Han var stadig innom, forteller Øyvind Hjelkrem-Haug.

Prinsesse Astrid og Johan Martin Ferner giftet seg i Asker kirke 12. januar 1961. Sammen fikk de fem barn», står det også i meldingen.

JUBLIANTBESKRIVELSEN: Slik beskrev Dagbladet Johan Martin Ferner i 1977. Faksimile
JUBLIANTBESKRIVELSEN: Slik beskrev Dagbladet Johan Martin Ferner i 1977. Faksimile Vis mer

Etternavnet Ferner var for øvrig opprinnelig farens fornavn, som Johan Martin og hans søsken tok i 1927. Ferner Jacobsen, Johan Martin Ferners far, grunnla klesselskapet i 1916. Da han døde i 1964, tok Johan Martin Ferner over driften sammen med broren Finn Ferner.

Da prinsesse Astrids ektemann fylte 50 i 1977, skrev Dagbladet at det var gjennom seilsporten at han ble kjent med prinsesse Astrid.

Ferner konkurrerte med båten «Astra», og i OL i Helsinki i 1952 var han en del av mannskapet som tok sølv med båten «Elisabeth». Det var for øvrig også hans bror Finn.

Da de forlovet seg i 1960 og senere giftet seg året etter var det en del debatt i pressen, fordi Ferner hadde et tidligere ekteskap bak seg.

I beskrivelsen av jublianten i 1977 bemerket Dagbladet også at Ferner har fått mange representasjonsoppgaver i Kongehusets tjeneste, og at han «gjør en god jobb, diskret, men effektiv».

Han var utdannet innen handel fra Norge, England og Frankrike.

DEBATT: Det var livlige pressedebatter i Norge da prinsesse Astrid forlovet seg med disponent Johan Martin Ferner. Debatten dreide seg om kirkens stilling til spørsmålet om vielsen av fraskilte. Tre biskoper sa at de ikke kom til å viet paret om de ble spurt. Også prinsessens status som prinsesse var inne i bildet. 
Foto: Montasje NTB / Scanpix
DEBATT: Det var livlige pressedebatter i Norge da prinsesse Astrid forlovet seg med disponent Johan Martin Ferner. Debatten dreide seg om kirkens stilling til spørsmålet om vielsen av fraskilte. Tre biskoper sa at de ikke kom til å viet paret om de ble spurt. Også prinsessens status som prinsesse var inne i bildet. Foto: Montasje NTB / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media